2017. 06. 24. szombat
Iván
: 309 Ft   : 277 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Zrínyi 2026 - Az átfogó fejlesztések időszaka következik

Art of WAR  |  2017-01-16 12:20:05

Az elmúlt huszonhat év legnagyobb honvédelmi és haderő-fejlesztési programját indítja el 2017 januárjától a Magyar Honvédség, Zrínyi 2026 néven – jelentette be dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.

  • Elindult a Zrínyi 2026 névre keresztelt program
  • A tárca most szeretné erősíteni a honvédség képességeit, hatékonyabbá tenni működőképességét
  • A világ számos pontján, három földrészen, mintegy 15 országban veszünk részt különböző missziós feladatokban

A haderő társadalmi kapcsolatainak szorosabbra fonása, illetve a tervezett technikai fejlesztések mellett folytatódik a katonák ütemezett illetményemelése is.

A média képviselőivel folytatott háttérbeszélgetésen ismertette a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség 2017-es terveit, elképzeléseit dr. Simicskó István, az elmúlt év december 20-án.

– Szeretnénk felfelé ívelő pályára tenni a Magyar Honvédséget a fejlesztéseken, a forrásbővülésen keresztül. Ez a törekvés a NATO-n belül hozott döntésekkel is összhangban van – szögezte le a tárcavezető. A Magyar Honvédség a rendszerváltás után komoly változásokon, a társadalomhoz, a gazdasághoz hasonlóan rengeteg próbatételen ment keresztül.

– Az elképzelések általában mindig arra az eredményre vezettek, hogy állományában és képességeiben is csökkent a honvédség; átütő haderő-fejlesztési koncepció, talán a Gripenek beszerzését leszámítva, nem is történt – mondta a miniszter.

A tárca most szeretné erősíteni a honvédség képességeit, hatékonyabbá tenni működőképességét.

– Új kihívásokkal kell szembenéznünk a terrorcselekmények, a migrációs válsághelyzet révén. Válaszokat kell adnunk arra, hogyan képzeljük el Magyarország biztonságának garanciáit a mai változó nemzetközi környezetben – hallhattuk.

A kormány már ennek jegyében fogadott el egy komoly terrorellenes intézkedési csomagot: az alaptörvénybe bekerült a terrorveszély-helyzet fogalmi köre, amelynek elrendelésével a Magyar Honvédség erre felkészített erői is segíthetik a rendőrség munkáját.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter

– Katonáink missziós feladataik végrehajtása során külföldön, így Irakban, Afganisztánban is hasonló, terrorellenes műveletekben vesznek részt, ezért fontos, hogy itthon is garantálhassák a magyar emberek biztonságát a szükségesség és arányosság követelményeinek betartásával – fogalmazott dr. Simicskó István.

Az MH Katonai Rendészeti Központ létrehozása szintén a belbiztonság erősítését szolgálja, emellett az alakulat külföldre is kiajánlható, a nemzetközi missziókban is szükséges katonai rendőri, úgynevezett Military Police képességgel rendelkezik.

Összesen mintegy 13 ezer katona teljesített szolgálatot az ország déli határai mentén az elmúlt több mint egy évben. A határvédelmi feladatok ellátása komoly megterhelést jelent a személyi állomány és a honvédelmi költségvetés számára, azonban a haderő készen áll arra, hogy szükség esetén rövid időn belül növelje az érintett határszakaszon feladatot ellátó katonák létszámát, és részt vegyen Magyarország határainak biztosításában. A kormány és a tárca felső vezetése messzemenően elkötelezett, és mindent megtesz katonáink feladatellátásának támogatása érdekében.

Mindeközben a megközelítőleg ezerfős nemzetközi szerepvállalásunk sem csökkent. A világ számos pontján, három földrészen, mintegy 15 országban veszünk részt különböző missziós feladatokban. A Balkán térségében még minimális létszámnövekedés is várható: áprilistól átvesszük a Harcászati Tartalék Zászlóalj (TACRES BN) teljes biztosítását Portugáliától, a NATO KFOR műveleti feladataiban. Zászlóalj-szintű alegységet már hosszú ideje nem telepítettünk határainkon kívülre: korábban ugyancsak a Balkánon és Irakban volt erre példa.

– Az elmúlt időszakban sajnálatos módon egyre növekedett az instabil államok száma, ami fokozott biztonsági kockázatot jelent a magyar emberek és az európai közösség számára is, ezért nyitottak vagyunk a további erőfeszítésekre – szögezte le a miniszter. Példaként említette a visegrádi négyek megerősödött együttműködését, illetve a már ilyen keretek között végzett balti légtérvédelmi feladatokat.

A katonák megbecsülése

Szerteágazó feladataik teljesítése során a magyar katonák számtalanszor bizonyították már rátermettségüket és felkészültségüket határainkon innen és túl, így kiemelten fontos, hogy a társadalom is megbecsülje őket.

– Ez az egyetlen hivatás, amelynek művelői esküjükhöz híven készek arra, hogy akár az életüket is feláldozzák a haza védelmében – emlékeztetett a miniszter.

A határvédelmi feladatok komoly megterhelést jelentenek a katonák számára is.

A tárca által indított bérfejlesztés 2019 januárjáig évenkénti 5-5 százalékos növeléssel folytatódik. Az első ötszázalékos emelés 2016. január elsején történt, a következő 2017 elején esedékes. Minderre a magyar gazdaság erősödése biztosított lehetőséget, hiszen modern korunk munkaerő-piaci versenyében a haderőnek is helyt kell állnia. Szintén a katonák megbecsülésének jele a béremelésen felüli munkaerő-piaci pótlék bevezetése; e bérjellegű kiegészítésben az illetményfejlesztésen túl, iskolai végzettségükhöz igazodó mértékben részesülnek a legénységi állomány tagjai. Ezzel az illetménykiegészítéssel az érettségivel rendelkező legénységi állományú katonák bruttó alapilletménye havi 220 ezer forintra, az érettségivel nem rendelkezőké – rendfokozattól függően – 180-220 ezer forintra emelkedett. Emellett az elmúlt tíz év legnagyobb béren kívüli juttatására is sor került, a fejenként 42 ezer forintnyi Erzsébet-utalvány biztosításával. Az új, korszerűbb és jobb minőségű egyenruha bevezetésének megkezdése is kedvező visszhangokra talált az állományon belül.

Dr. Simicskó István elmondta: noha a Honvéd Egészségpénztár károsultjainak ügyében a Honvédelmi Minisztériumot semmilyen felelősség nem terheli, a katonák iránt érzett felelősség okán a tárca költségvetéséből kártalanítják a volt egészségpénztári tag honvédségi dolgozókat, elveszett megtakarításaik pótlása érdekében. Ennek pontos pénzügyi-technikai részletein még dolgoznak a szakemberek, de a jogalapot már megteremtették hozzá. Szintén komoly lépés az árvák kiegészítő támogatásának bevezetése, vagy a honvédelmi ösztöndíj program újraindítása.

– A megtartó képességünk javul, lassan kezd „beérni” az a katonaközpontú szemléletmód, amit az elmúlt egy évben tanúsítottunk – összegezte a miniszter.

A honvédelem nemzeti ügy

A 2017-es terveket illetően dr. Simicskó István bejelentette: januártól Zrínyi 2026 néven tízéves honvédelmi és haderő-fejlesztési programot indít a tárca, amely – visszatekintve az elmúlt negyedszázadra – a Magyar Honvédség modernizálása érdekében megvalósuló legnagyobb ilyen jellegű vállalkozás. Mindez több elemből áll, ezek egyike – a program honvédelmi elemeként – a területvédelmi elven szervezett önkéntes tartalékos rendszer új alapokra helyezése.

– Az ország védelmi képessége három fő pilléren nyugszik: a Magyar Honvédség képességein, szövetségesi rendszerünkön, valamint az állampolgárok elkötelezettségén. A honvédelmi törvény úgy fogalmaz, hogy a haza védelme nemzeti ügy, mindannyiunk közös ügye: a katonáké és a civileké egyaránt. Célunk megszólítani a civileket: legyen ott minden honfitársunk gondolkodásában, hogy a haza védelme fontos dolog, s abban mindnyájunknak van feladata és felelőssége is – fogalmazott a miniszter.

Ennek szellemében felmerült, hogy területvédelmi elv alapján építik fel és működtetik majd a tartalékos rendszert.

– A haderő nem működhet tartalékok nélkül. A jelenleg mintegy 5500 főből álló tartalékos rendszer fenntarthatósága és bővíthetősége már középtávon is gondot okozhat. Ezért nyitni kell a fiatalok, illetve olyan társadalmi csoportok irányába, akik magukénak érzik a haza védelmének ügyét, elkötelezettek és szeretnének részt vállalni ebben a feladatban. Széles társadalmi bázisra tervezzük felépíteni a megújuló tartalékos rendszert – mondta a miniszter.

A haderőnek nyitnia kell a fiatalok felé.

A program alapvető eleme a Honvédelmi Sportszövetség létrehozása, amely köztestületként tevékenykedik januártól. A sportszövetség elsődleges feladata a honvédelmi nevelés, valamint a honvédséghez és a honvédelemhez köthető sportágak felkarolása lesz, egyben közvetítő csatornaként, kapuként működhet a honvédség és a társadalom között. A fenti elképzelések megvalósítását egy átfogó toborzókampány is támogatja majd.

– Nem értelmetlen militáns képzésről beszélünk. Szó sincs arról, hogy masíroztatni akarnánk a fiatalokat. A honvédség iránti elkötelezettséget szeretnénk erősíteni, és lehetőséget biztosítani mindenkinek, aki részt akar venni a haza védelmében, hiszen a honvédség így tudja még hatékonyabban ellátni alaprendeltetését – fejtette ki dr. Simicskó István.

Racionális fejlesztések

A fenti célkitűzések természetesen nem választhatók el a haderőfejlesztéstől és a modernizációs folyamatok beindításától sem. A kormány döntése értelmében évente a GDP 0,1 százalékával nő a védelmi költségvetés, ami kellő alapot teremt és biztonságot ad az ésszerű fejlesztések tervezéséhez, végrehajtásához. A programot tíz évre tervezik, ennek megfelelően természetesen átgondolt folyamatokra és jól ütemezett kivitelezésére van szükség, hiszen nem egyszeri többletforrásról és annak felhasználásáról van szó, hanem a fokozatosság elvén működő folyamatról. Éppen ezért kiemelten fontosak az átlátható, racionális beszerzések, legyen szó akár új, akár használt haditechnikai és egyéb eszközökről.

Dr. Simicskó István a légi szállítási képesség erősítését emelte ki legsürgetőbb feladatként, hiszen a negyvenéves An–26-osok üzemidő-hosszabbítása hosszú távon már nem oldja meg a helyzetet – ráadásul az Antonov-gyár a fegyveres konfliktus sújtotta Ukrajnában működik. Ezért született döntés olyan repülőgépek beszerzéséről, amelyek révén megtartható a honvédség szállítóképessége. Lépéseket tett a tárca a Jak–52-esek kiváltása érdekében, illetve tervezik azoknak az eszközöknek a beszerzését is, amelyek a kisrepülőgépektől a vadászgépekig segítik a pilóták professzionális kiképzését, felkészítését.

– Természetesen helikopterképességre is szükségünk van. Átmenetileg azt a döntést hoztuk, hogy négy Mi–17-es helikoptert újítunk fel. Ezek a nagyjavítás után hét évig el tudják látni feladataikat. Ez nem váltja ki azt a célkitűzést, hogy kellenek új, illetve újszerű forgószárnyas eszközök is – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

A program egyik elemeként szükség van a légvédelmi képességek erősítésére; e részkoncepció megvalósítása a szakmai indokok mellett többek között az olimpiai pályázat miatt is fontos, de szintén kiemelt figyelemmel kezelik a szárazföldi haderőnem fejlesztését. Bizonyos üzemidő-hosszabbítások, nagyjavítások is tolódtak forráshiány és egyéb okok miatt.

– Szeretnénk e téren áttörést elérni, amennyire a pénzügyi lehetőségek megengedik – jelentette ki a miniszter.

A kibervédelem területén szintén szükség van bizonyos fejlesztésekre.

– A Zrínyi 2026 programhoz szorosan illeszkedik, hogy új nemzeti biztonsági stratégiát készítettünk, amely már a kormány előtt van. Mivel az ágazati stratégiákat a nemzeti biztonsági stratégiából kell levezetni, változni fog a katonai stratégia is – mondta a tárcavezető.

Példaértékűek az amerikai-magyar katonai kapcsolatok. Fotó: Dévényi Veronika, Láng Péter és Rácz Tünde

Kiváló kapcsolatok

A nemzetközi politikai porondon 2017 egyik legfontosabb változása az új amerikai elnök hivatalba lépése lesz. Magazinunk kérdésére dr. Simicskó István azt mondta: mindenképpen bizakodóan tekint a transzatlanti kapcsolatok pozitív változására az új elnök beiktatását követően.

– A katonai kapcsolatok eddig is kiválóak voltak, évente átlagosan negyven hadgyakorlaton veszünk részt, a legtöbb esetben amerikai katonákkal együttműködve, illetve közös feladatokban. Washingtonban elismerik iraki, afganisztáni és nyugat-balkáni szerepvállalásunkat, nagyra értékelték a honvédség bekapcsolódását a balti légtérvédelembe, illetve a lövészszázad felajánlását is. Mindenképpen arra lehet számítani, hogy a katonai kapcsolatok mellett most a politikai kapcsolatok is felértékelődni, javulni fognak, a katonai együttműködés iránt pedig továbbra is elkötelezettek vagyunk. Ezzel együtt az a cél, hogy megerősítsük az európai védelmet: biztonságunkért nekünk is többet kell tennünk – emelte ki a miniszter.

Magyar Honvéd 2017. január/Draveczki-Ury Ádám

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2017-06-15 10:11:21
A tajvani kormány a napokban ingyen és bérmentve 2 darab UH-1H típusú forgószárnyast adott át Burkina Faso-nak. Az ünnepélyes átadáson részt vett a Tajvani Légierő parancsnoka, Wang Shin-Lung altábornagy is, aki épp az országban tartózkodott.
2017-06-14 10:37:40
Európai és magyar szempontból egyaránt fontos döntés a honvédség iraki szerepvállalásának meghosszabbítása és kibővítése, a 2018-as honvédelmi költségvetésből pedig a katonák illetményének emelésére és fejlesztésekre egyaránt jut forrás – mondta Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes június 13-án, Budapesten.
2017-06-13 09:40:32
Műveleti készenlétet jelentett az MH Légi Tanácsadó Csoport. A helikoptervezetők, fedélzeti technikusok és repülő-műszaki kiszolgáló személyzet tagjai május közepén érkeztek meg afganisztáni állomáshelyükre.
2017-06-12 16:15:51
A napokban a szaúdi weboldalak arról számoltak be, hogy a Szaúd-Arábiai Nemzeti Gárda 2017. június 4-én átvehette az első AH-6i Little Bird típusú könnyű-harci helikoptereit. A típus az országban az AH-6SA nevet kapja majd meg.
2017-06-07 12:44:12
A napokban az East Pendulum weboldal tette közzé, hogy több mint két év várakozás után, az AVIC kínai állami repülőgépgyártó vállalat megkezdte az új, turbólégcsavaros Y-30 névre keresztelt katonai teherszállító repülőgép fejlesztési programját.
2017-06-06 09:54:37
Kéthetes harckocsizó altiszti szakmai tanfolyamot tartott az MH Altiszti Akadémia a „nullaponti” lő- és gyakorlótéren május végén. Érdekesség, hogy a tanfolyam részeként lefolytatott harckocsiparancsnok-képzésre tizenhárom esztendeje nem volt példa az akadémián, illetve jogelőd szervezeteinél.
2017-06-01 10:10:00
1941. december 10-én délután, miközben még mindig vastag fekete füst gomolygott Pearl Harbor tengerészeti támaszpontja felett, a Maláj-félsziget partjainak közelében, a HMS Prince of Wales csatahajó és kísérője a veterán HMS Repulse csatacirkáló élethalálharcát vívta a rájuk támadó, több tucatnyi japán bombázó és torpedóvető repülőgéppel.
   MÁSOK ÍRTÁK
Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis harmadik alkalommal szervezte meg a nyári Honvédelmi Tábort.
2017. 06. 21., 15:33
A Magyar Honvédség szervezeteinek hajtó-, kenő- és karbantartó anyagokkal, üzemanyag-technikai eszközökkel, hűtőfolyadékkal történő ellátásáért az MH Anyagellátó Raktárbázis hetényegyházi bázisparancsnoksága a felelős.
2017. 06. 21., 15:30
A kecskeméti születésű Ács Arnold Bence fiatalon kezdett oroszul tanulni. Egyetemistaként már önkéntes­ volt Oroszországban, ahová­ azóta is rendszeresen vissza­jár. A Don-kanyarban a magyar hadsereg emlé­keit kutatja.
2017. 06. 16., 14:01
Elismeréssel köszöntötte az afgán hadsereg légierejének kiképzését végző RSM egyéni tanácsadó csoport tizenegy fős váltását újra Szolnokon Kiss Róbert ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis törzsfőnöke.

  JETfly Magazin

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren települt Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program részére június 19-én leszállították az első állandó állomáshelyű C-17-es hajtóművet.