2017. 04. 29. szombat
Péter
: 312 Ft   : 286 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az angol haditengerészet új hajója - HMS Daring

Art of WAR  |  2006-02-10 21:38:50

A Type 45 osztály lesz a legnagyobb hagyományos kialakítású és légvédelmi feladatokat leghatékonyabban ellátni tudó romboló, amelyet a Királyi Haditengerészet, a Royal Navy a II. Világháború óta valaha is üzemeltetett (értelemszerűen a hagyományos kialakíású hajó kategóriába a hordozók és kétéltű hadműveleteket támogató hajók nem tartoznak bele). A hajó vízkiszorítása az 1941 Tiger (Tigris) osztályú cirkálók óta túllépi minden eddigi, a Királyi Haditengerészetben szolgálatban lévő hajóét (ismét csak nem számítva a fent nevezett két kivételt).

A Type 45 osztály első hajója még ebben az évtizedben szolgálatba fog állni. A brit flotta így olyan légvédelmi képességekkel fog majd rendelkezni, amely többszörösen felülmúlja azt a szintet, amelyet jelenleg a Type 42 osztály hajói tudnak biztosítani.  A hajóosztály fő fegyverzete a fejlett és nagy pontosságú légvédelmi rakéta rendszer (Principal Anti Air Missile System - PAAMS), amelyet Franciaországgal és Olaszországgal együtt fejlesztenek és gyártanak. A PAAMS-nak köszönhetően a Type 45 osztályba tartozó hajók nem csak saját magukat lesznek képesek megvédeni minden jelenleg létező és jövendő hajó elleni rakétákkal szemben, hanem a kíséretükben lévő hajók fölé is légvédelmi ernyőt vonhatnak majd. A parthoz közel hajózva a szárazföldön harcoló csapatokank is légvédelmi fedezetet képes majd nyújtani. A rendszert úgy tervezték, hogy védelmet nyújtson szuperszónikus, nehezen észlelhető, nagy manöverező képességü rakéták ellen, melyek akár közvetlenül a tengerfelszín felett haladva, vagy meredek szögben magasról zuhanva, szalvókban, egyszerre több irányból közelednek.

A PAAMS természetesen egyszerre számos (pontos adat egyelőre nem ismert) cél leküzdésére alkalmas. A fejlesztési mukákat párizsban végzik. A rendszer egy rakéta család két tagját fogja vezérelni: az Aster-15 és az Aster-30 légvédelmi rakétákat. Előbbi 30 km hatótávval pontvédelmet fog ellátni, míg utóbbi 70 km hatótávjával akár az egész flotta légvédelmét is biztosíthatja. Mindkét rakéta feléípése a gyorsító fokozat méretétől eltekintve azonos, tehát mind az Aster-15 és Aster-30 rakétát a francia MICA légiharc rakéta módosított aktív keresőfejével szerelték fel. Mindkét rakéta kiválló manöverezőképességel rendelkezik, a maximális terhelhetőségük eléri a 62G-t. Az Aster-15 már néhány újabb hajón, így a szingapúri haditengerészet Formidable osztályú illetve a szaudi haditengerészet al-Riyadh osztályú frigattjain áll rendszerben. Az Aster-30 az épülő Type-45, Forbin (Fraciaország) és Doria (Olaszország) osztályú rombolókon lesz rendszeresítve.

A Type 45 osztály a Királyi Haditengerészet már hosszú ideje szolgálatban lévő Type 42 osztályú hordozóit fogja leválltani, amelyek még a 60-as években terveztek és hajóit a 70-es és 80-as években bocsájtották vízre. A Type 42 osztály fő fegyverzete a Seadart légvédelmi rakétarendszer, amely kielégítette a Királyi Haditengerészet igényeit a Falklandi konfliktusban és az első Öböl-háborúban, de mára már elavulttá vált. "A Seadartot az 1960-as években repülőgépek ellen tervezték, bár módosították, így az újabb fegyverrendszerek ellen is képes volt védelmet nyújtani. Azonban szükség van egy új rendszerre, amely képes megbírkozni a szalvóban indított rakétákkal és védelmet nyújt az elkövetkező évtizedekben rendszerbe álló jelentős fenyegetést jelentő új hajó elleni rakétákkal is. A Type 45 nemes egyszerüséggel néhány generációval a Type 42 előtt jár. A Sampson (Sámson) radar a hozzá tartozó harcállásponttal, a nagy hatótávolságú radarral, a függőleges indítkonténerrel és az igen gyors és agilis Aster rakéta családdal ötvözve harcerejét és hatékonyságát tekintve többszöröse a régi Seadart rendszerének" - mondta Keith Prentice, a Type 45 romboló projekt vezetője.

A Type 45 osztály számos egyéb fegyverrendszerrel is fel lesz szerelve, így egyszerre több feladatot is el fog tudni látni. Egyelőre az orrban lévő ágyút (4.5 inches Mark 8 Mod 1), amelyet a partszakasz bombázására kívánnak használni, illetve vagy a Merlin HM Mark 1 tengeralattjáró elleni helikoptert, vagy a már bevált Lynx HMA Mark 8 helikoptert választották ki. Ezek a jármüvek képesek a Stingray típusú torpedó hordozására. A Type 45-t más vízfelszíni hajókról indított torpedók elleni aktív védelmi rendszerrel is felszerelik, amely a Királyi Haditengerészet saját "házi" fejlesztése, s amely így a jelen és remélhetőleg a jövő torpedói ellen is védelmet nyújtanak majd. Ezenfelül behajózható lesz 60 tengerészgyalogos kommandó is felszereléssel együtt. Amennyiben felmerülne az igény mindezeken túl a Type 45 osztályú hajókon még mindig marad elegendő hely arra, hogy szükség esetén cirkáló rakéták indítására alkalmas rendszereket is telepítsenek.

A brit védelmi minisztérium egyelőre hat Type 45 rombolót rendelt a potenciális 12-ből. Az első egység, amelyet február 1-én bocsájtottak vízre, előreláthatólag 2007-ben fog a flottához csatlakozni, s a HMS Daring nevet kapja. Az osztály második és harmadik hajóját HMS Dauntless-nek és HMS Diamondnak hívják majd, s a tervek szerint 2009-től erősít az angol haditengerészetet. A következő három hajó, a HMS Duncan, az HMS Dragon és az HMS Defender a HMS Diamond rendszerbe állításától számítva hat hónapos intervallumokban fogják átadni a brit flottának.

Fejlett radartechnológia

A Sampson (Sámson) egy többfunkciós radar, amelyet a Type 45 rombolók számára fejlesztettek ki. A felderítés és célkövetés szerepét egyetlen rendszerbe integrálja, amelyet úgy helyeznek el, hogy az elejét vegye az elektronikus zavaró tevékenységnek. A két antennaelemet A alakban, egymással hátnak helyezték el egy olyan szerkezeten, amely akár a 30 fordulat/percet is elérheti.

Az olaszországi Alenia Marconi céget bízta meg a napokban a Királyi Haditengerészet négy radar leszállításával, s további öt opciójával. Így összesen három prototípus készülhet, amelyből egyet Portsdown Hillben (a haditengerészet kutatóközpontja) állítanak fel, míg a többiből felszerelik a Type 45 osztály már megemlített egységeit.Az olasz gyártó egyszerüen a világ legjobb radarjának nevezni arra hivatkozva, hogy radarjuk képességeit folyamatosan fejleszteni lehet.

Bár a PAAMS rendszer paramétereit hét pecsétes titokként őrzik, valószínüsíthető, hogy teljesítményben felülmúlja az amerikai AEGIS rendszert, hiszen utóbbi még a 80-as évek elején állt rendszerbe először a USS Ticonderoga fedélzetén. Az a tény is árulkodó, hogy a brit haditengerészet a PAAMS mellett tette le a voksát, holott a Nagy-Britannia és az USA közötti "special relationship" – különleges kapcsolatnak köszönhetően valószínüleg a britek könnyen szert tehettek volna az amerikai rendszerre. Továbbá azt sem szabad szemelöl téveszteni, hogy a digitalis jelfeldolgozás (értsd radartechnológia) az ezredforduló körül egy jelentős evolúciós fázison lépett túl, amelynek eredményeit egy fél emberöltővel ezelőtti igényekhez igazított rendszerbe egyszerüen nem lehet átültetni, így az AEGIS-be sem. Bátran állíthatjuk tehát, hogy a PAAMS rendszerrel felszerelt Type 45 osztály hajói a világ leghatékonyabb tengeri légvédelmi platformjai lesznek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2017-04-05 09:24:10
A NATO-tag Lengyelország – földrajzi fekvésénél és történelménél fogva – jogosan tekint aggodalommal keleti határain túlra. Az észak-atlanti szövetség és Oroszország szembenállása egyre fokozódik, s ennek megfelelően a lengyel védelmi képesség, így a légvédelem erősítése sem maradhat el.
2017-04-04 09:15:03
Nem sok idejük lesz a Bakony természeti szépségeit csodálni az MH Bakony Harckiképző Központ katonáinak az idén sem, mert a sűrű tavalyi évhez képest 2017-ben tovább emelkedik a központ kezelésében lévő lő- és gyakorlótereken a különféle kiképzési napok száma.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 04. 28., 09:21
Az ázsiai nagyhatalom vízre bocsátotta első, teljes mértékben saját gyártású repülőgép-hordozóját április 26-án, szerdán.
2017. 04. 27., 16:35
Az oroszországi javíttatás mellett amerikai használt Black Hawkokra is van ajánlat.
2017. 04. 26., 11:39
Látogatás a besti Museum Wings of Liberation-ban.
2017. 04. 25., 09:56
A USS Tang nevű amerikai tengeralattjáró 1943-ban merült először a víz alá, és a második világháború végéig csaknem húsz japán hajót süllyesztett el.

  JETfly Magazin

A napokban megérkezett Izraelbe (a Nevatim légibázisra) a soron következő 3 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép – írja a Lockheed Martin.