2017. 08. 21. hétfő
Hajna, Sámuel
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az angol haditengerészet új hajója - HMS Daring

Art of WAR  |  2006-02-10 21:38:50

A Type 45 osztály lesz a legnagyobb hagyományos kialakítású és légvédelmi feladatokat leghatékonyabban ellátni tudó romboló, amelyet a Királyi Haditengerészet, a Royal Navy a II. Világháború óta valaha is üzemeltetett (értelemszerűen a hagyományos kialakíású hajó kategóriába a hordozók és kétéltű hadműveleteket támogató hajók nem tartoznak bele). A hajó vízkiszorítása az 1941 Tiger (Tigris) osztályú cirkálók óta túllépi minden eddigi, a Királyi Haditengerészetben szolgálatban lévő hajóét (ismét csak nem számítva a fent nevezett két kivételt).

A Type 45 osztály első hajója még ebben az évtizedben szolgálatba fog állni. A brit flotta így olyan légvédelmi képességekkel fog majd rendelkezni, amely többszörösen felülmúlja azt a szintet, amelyet jelenleg a Type 42 osztály hajói tudnak biztosítani.  A hajóosztály fő fegyverzete a fejlett és nagy pontosságú légvédelmi rakéta rendszer (Principal Anti Air Missile System - PAAMS), amelyet Franciaországgal és Olaszországgal együtt fejlesztenek és gyártanak. A PAAMS-nak köszönhetően a Type 45 osztályba tartozó hajók nem csak saját magukat lesznek képesek megvédeni minden jelenleg létező és jövendő hajó elleni rakétákkal szemben, hanem a kíséretükben lévő hajók fölé is légvédelmi ernyőt vonhatnak majd. A parthoz közel hajózva a szárazföldön harcoló csapatokank is légvédelmi fedezetet képes majd nyújtani. A rendszert úgy tervezték, hogy védelmet nyújtson szuperszónikus, nehezen észlelhető, nagy manöverező képességü rakéták ellen, melyek akár közvetlenül a tengerfelszín felett haladva, vagy meredek szögben magasról zuhanva, szalvókban, egyszerre több irányból közelednek.

A PAAMS természetesen egyszerre számos (pontos adat egyelőre nem ismert) cél leküzdésére alkalmas. A fejlesztési mukákat párizsban végzik. A rendszer egy rakéta család két tagját fogja vezérelni: az Aster-15 és az Aster-30 légvédelmi rakétákat. Előbbi 30 km hatótávval pontvédelmet fog ellátni, míg utóbbi 70 km hatótávjával akár az egész flotta légvédelmét is biztosíthatja. Mindkét rakéta feléípése a gyorsító fokozat méretétől eltekintve azonos, tehát mind az Aster-15 és Aster-30 rakétát a francia MICA légiharc rakéta módosított aktív keresőfejével szerelték fel. Mindkét rakéta kiválló manöverezőképességel rendelkezik, a maximális terhelhetőségük eléri a 62G-t. Az Aster-15 már néhány újabb hajón, így a szingapúri haditengerészet Formidable osztályú illetve a szaudi haditengerészet al-Riyadh osztályú frigattjain áll rendszerben. Az Aster-30 az épülő Type-45, Forbin (Fraciaország) és Doria (Olaszország) osztályú rombolókon lesz rendszeresítve.

A Type 45 osztály a Királyi Haditengerészet már hosszú ideje szolgálatban lévő Type 42 osztályú hordozóit fogja leválltani, amelyek még a 60-as években terveztek és hajóit a 70-es és 80-as években bocsájtották vízre. A Type 42 osztály fő fegyverzete a Seadart légvédelmi rakétarendszer, amely kielégítette a Királyi Haditengerészet igényeit a Falklandi konfliktusban és az első Öböl-háborúban, de mára már elavulttá vált. "A Seadartot az 1960-as években repülőgépek ellen tervezték, bár módosították, így az újabb fegyverrendszerek ellen is képes volt védelmet nyújtani. Azonban szükség van egy új rendszerre, amely képes megbírkozni a szalvóban indított rakétákkal és védelmet nyújt az elkövetkező évtizedekben rendszerbe álló jelentős fenyegetést jelentő új hajó elleni rakétákkal is. A Type 45 nemes egyszerüséggel néhány generációval a Type 42 előtt jár. A Sampson (Sámson) radar a hozzá tartozó harcállásponttal, a nagy hatótávolságú radarral, a függőleges indítkonténerrel és az igen gyors és agilis Aster rakéta családdal ötvözve harcerejét és hatékonyságát tekintve többszöröse a régi Seadart rendszerének" - mondta Keith Prentice, a Type 45 romboló projekt vezetője.

A Type 45 osztály számos egyéb fegyverrendszerrel is fel lesz szerelve, így egyszerre több feladatot is el fog tudni látni. Egyelőre az orrban lévő ágyút (4.5 inches Mark 8 Mod 1), amelyet a partszakasz bombázására kívánnak használni, illetve vagy a Merlin HM Mark 1 tengeralattjáró elleni helikoptert, vagy a már bevált Lynx HMA Mark 8 helikoptert választották ki. Ezek a jármüvek képesek a Stingray típusú torpedó hordozására. A Type 45-t más vízfelszíni hajókról indított torpedók elleni aktív védelmi rendszerrel is felszerelik, amely a Királyi Haditengerészet saját "házi" fejlesztése, s amely így a jelen és remélhetőleg a jövő torpedói ellen is védelmet nyújtanak majd. Ezenfelül behajózható lesz 60 tengerészgyalogos kommandó is felszereléssel együtt. Amennyiben felmerülne az igény mindezeken túl a Type 45 osztályú hajókon még mindig marad elegendő hely arra, hogy szükség esetén cirkáló rakéták indítására alkalmas rendszereket is telepítsenek.

A brit védelmi minisztérium egyelőre hat Type 45 rombolót rendelt a potenciális 12-ből. Az első egység, amelyet február 1-én bocsájtottak vízre, előreláthatólag 2007-ben fog a flottához csatlakozni, s a HMS Daring nevet kapja. Az osztály második és harmadik hajóját HMS Dauntless-nek és HMS Diamondnak hívják majd, s a tervek szerint 2009-től erősít az angol haditengerészetet. A következő három hajó, a HMS Duncan, az HMS Dragon és az HMS Defender a HMS Diamond rendszerbe állításától számítva hat hónapos intervallumokban fogják átadni a brit flottának.

Fejlett radartechnológia

A Sampson (Sámson) egy többfunkciós radar, amelyet a Type 45 rombolók számára fejlesztettek ki. A felderítés és célkövetés szerepét egyetlen rendszerbe integrálja, amelyet úgy helyeznek el, hogy az elejét vegye az elektronikus zavaró tevékenységnek. A két antennaelemet A alakban, egymással hátnak helyezték el egy olyan szerkezeten, amely akár a 30 fordulat/percet is elérheti.

Az olaszországi Alenia Marconi céget bízta meg a napokban a Királyi Haditengerészet négy radar leszállításával, s további öt opciójával. Így összesen három prototípus készülhet, amelyből egyet Portsdown Hillben (a haditengerészet kutatóközpontja) állítanak fel, míg a többiből felszerelik a Type 45 osztály már megemlített egységeit.Az olasz gyártó egyszerüen a világ legjobb radarjának nevezni arra hivatkozva, hogy radarjuk képességeit folyamatosan fejleszteni lehet.

Bár a PAAMS rendszer paramétereit hét pecsétes titokként őrzik, valószínüsíthető, hogy teljesítményben felülmúlja az amerikai AEGIS rendszert, hiszen utóbbi még a 80-as évek elején állt rendszerbe először a USS Ticonderoga fedélzetén. Az a tény is árulkodó, hogy a brit haditengerészet a PAAMS mellett tette le a voksát, holott a Nagy-Britannia és az USA közötti "special relationship" – különleges kapcsolatnak köszönhetően valószínüleg a britek könnyen szert tehettek volna az amerikai rendszerre. Továbbá azt sem szabad szemelöl téveszteni, hogy a digitalis jelfeldolgozás (értsd radartechnológia) az ezredforduló körül egy jelentős evolúciós fázison lépett túl, amelynek eredményeit egy fél emberöltővel ezelőtti igényekhez igazított rendszerbe egyszerüen nem lehet átültetni, így az AEGIS-be sem. Bátran állíthatjuk tehát, hogy a PAAMS rendszerrel felszerelt Type 45 osztály hajói a világ leghatékonyabb tengeri légvédelmi platformjai lesznek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2017-07-31 11:17:54
1914. szeptember 5-én még csak egy hónapja tartott az I. világháború, de aznap délután örökre megváltozott a tengeri hadviselés, mert egy tengeralattjáró először süllyesztett el modern torpedóval egy hadihajót.
2017-07-27 10:08:12
Az alakulat Szomódon található helyőrségi lőterén ünnepelték fegyvernemi napjukat a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsi Zászlóaljának katonái július 25-én, kedden.
2017-07-26 13:47:10
A sikeresen teljesített Tobruq Legacy 2017 többnemzeti, kis-közeli hatótávolságú légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat, valamint az éleslövészet után hazatértek az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédjei Csehországból.
2017-07-20 10:06:56
Magazinunkban évek óta beszámolunk az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred kábító- és robbanószer-kereső kutyáinak, illetve vezetőiknek tevékenységéről, májusi számunkban pedig bemutatkoztak az MH Katonai Rendészeti Központ „kutyásai” is.
2017-07-20 09:51:47
Elérkezett a régóta várt alkalom. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei két év után ismét légvédelmi rakéta éleslövészeten bizonyíthatták szakmai felkészültségüket, melyre idén a TOBRUQ LEGACY 2017 gyakorlat kínált lehetőséget Csehországban.
2017-07-19 10:14:30
A TOBRUQ LEGACY 2017 többnemzeti, kis-közeli hatótávolságú, légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat és a TOBRUQ ARROW 2017 éleslövészet már javában tart, a rendezvények fő napjai azonban még hátra vannak.
2017-07-18 11:17:34
Tizenhét ország hatvanhat csapata vett részt májusban az Országos Rendőr-főkapitányság Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központjának nagytétényi, illetve a Magyar Honvédség tatárszentgyörgyi lőterén megrendezett XV. rendőri és katonai mesterlövő világkupán, amelyen a magyar specialisták tiszteletre méltó eredményeket értek el.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 08. 17., 12:03
Kiválóan teljesít a kiképzéseken az észtországi Training Bridge 2017 feladaton résztvevő Lövészszázad Harccsoport állománya. A terep sajátosságai miatt a foglalkozások fő hangsúlyát a gyalogos harcászatra helyezték.
2017. 08. 15., 15:54
Kína lassan a világ vezető gazdasági hatalma lesz, de hadereje közel sem olyan ütőképes, mint létszáma és az ország forrásai alapján sejteni lehetne.
2017. 08. 08., 14:45
Kritikus időszakot élünk a magyar honvédelem ügye szempontjából.

  JETfly Magazin

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület augusztus 5-én Emlékhely avatót tartott Balatonalmádiban. A 70-es évek közepén két Mi-8-as és egy Kamov Ka-26-os típusú helikopter zuhant a Balatonba.