2016. 12. 03. szombat
Ferenc, Olívia
: 314 Ft   : 295 Ft Benzin: 339 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nemzetközi Katonaszakács Világkupa

Art of WAR  |  2006-05-22 08:36:31

A 10. Nemzetközi Gasztronómiai Világkiállítás keretében idén is lebonyolítják a Nemzetközi Katonaszakács Világkupát. A Magyar Honvédség részvétele ezen a négyévenként megrendezésre kerülő csúcseseményen immár hagyományosnak tekinthető. A magyar katonaszakácsok 1998 óta 4 versenyen jelentek meg és mindegyikről érmes helyezésekkel tértek vissza, ezzel is öregbítve a magyar konyha, ezen belül pedig a katonaszakácsok jó hírnevét. A világkiállítás állandó helyszíne a Luxemburgi Nagyhercegség; az idei eseményt november 18–22. között tartják.

Ezúttal katonáink a német, az angol, az amerikai, a francia, a svéd, a svájci, a szlovén, a lengyel és a luxemburgi csapattal mérik össze tudásukat. A verseny két számból áll, melyet külön-külön értékel a zsüri, majd az összesítés során legtöbb pontot elérő csapat lesz a világkupa győztese. A versenyzőknek először hét különböző, egyenként 5 euró nyersanyagköltségü, háromfogásos menüt kell elkészíteniük, majd hidegen kiállítaniuk. Ezt követően a nemzetközi zsüri által kiválasztott egy menüből – tábori körülmények között, mobil konyhán – 100 adagot kell elkészíteni és kiosztani a kiállításra látogatók között.A csapat a felkészülést májusban az MH Támogató Ezred objektumában kezdte meg. A meghívott szakácsállomány kibővített kerettel (9 fővel), Gulyás Károly csapatvezető főszakács vezetésével elkészítette a 3 fogásos menüket. Az egyhetes megfeszített munka után a menük készen álltak fényképezésre, illetve a csapatvezető főszakács a tapasztalatok alapján hét emberre szükítette a keretet.A felkészülésen az alábbi szakácsállomány vett részt: Gulyás Károly ka, (MH Támogató ezred főszakács), Barabás József zls., (MH 25. Klapka György KLDD, étkezdevezető), Gyimóti Tamás sz. szkv., (MH Radarbázis, Kup, szakács), Hornyák József tartalékos őrvezető, cukrász, Igaz Pál tartalékos őrvezető, szakács, Rell Gábor ka., (HM I. obj. szakács), Szollil Ferenc ka. (MH Támogató ezred szakács), Somorjai Péter törzsőrmester, (HM III. obj. főszakács), Takács Zoltán ka., (HM Recreatív Kht. Annavölgyi Üdülő)A menükről készített fényképeket, valamint a menüsorok összetételét, az egyes ételek elkészítésének technológiai folyamatait június 1-ig kell megküldeni a szervezőbizottság részére. A munka ezután sem áll meg, hiszen a résztvevők szolgálati helyükön tovább folytatják az egyéni felkészülést, és a versenyig még további két közös gyakorlásra is sor kerül.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
   MÁSOK ÍRTÁK
2016. 11. 29., 11:51

Feltalálták a drónszelídítő puskát

Ahogy a drónok egyre elterjedtebbé válnak, úgy használják őket egyre többen bűncselekmények elkövetésére.
2016. 11. 25., 09:20

Bács-Kiskun megye katonásan teljesít a toborzásban

A katonai toborzás elmúlt másfél évtizede alkalmából szerveztek ünnepséget csütörtökön Kecskeméten, az egyetem GAMF Karán.
2016. 11. 21., 09:36

A képességnövekedés korszaka kezdődik

NFIU: fontos lépés a szövetségesi elkötelezettség terén.
2016. 11. 18., 09:34

Katonai temető - Solymár

Budapesttől alig 15 kilométerre, Solymár közelében helyezkedik el a brit katonai temető, 211 katona végső nyughelye, akik a Royal Air Force Magyarország fölött lelőtt bombázóin vesztették életüket 1944-ben.

  JETfly Magazin

A szovjet történelemben kevés az olyan család, amely akkora hatással lett volna a történelemre, mint a Mikojan család generációi. A közelmúltban elhunyt Ivan Mikojanra emlékezünk az alábbi összeállítással.