2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták a Magyar Honvédség első Leopard 2A7HU típusú harckocsijait

Átadták a Magyar Honvédség első Leopard 2A7HU típusú harckocsijait
honvedelem.hu  |  2023. 12. 14., 15:26
Átadták a Magyar Honvédség első Leopard 2A7HU típusú harckocsijait

Megérkeztek a várva várt Leopardok, a magyar haderőfejlesztés koronaékszerei – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter december 14-én, Tatán, ahol átadták a Magyar Honvédség első Leopard 2A7HU típusú harckocsijait.

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy ezzel új időszámítás kezdődik mind a magyar haderőfejlesztés, mind pedig hazánk történetében. A kifejezetten magyar igényeknek megfelelően fejlesztett harckocsik megérkezése az MH 1. Klapka György Páncélosdandárhoz azonban korántsem lezárása egy projektnek, hanem új fejezete. Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte: „a munka oroszlánrésze csak most kezdődik.”

Felidézte, hogy három évvel ezelőtt, 2020-ban érkezett meg az a tizenkét darab Leopard 2A4HU típusú lánctalpas, amelyek arra adtak lehetőséget, hogy a harckocsizók megismerjék a korábbitól lényegesen különböző német páncélos technikát, és felkészülhessenek ezeknek a modern, új haditechnikai eszközöknek a rendszerbe állítására, alkalmazására és üzemeltetésére.

A világ egyik legmodernebb harckocsijának számító 2A7HU típusjelű páncélos kapcsán a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: „ezek már egy egészen új világot képviselnek, még az A4-esekhez képest is, és a német haderőben alkalmazottaknál is modernebb eszközök.” Beszédében kitért arra, hogy 2028-ig összesen 44 darab Leopard, 5 darab Wisent 2HU műszaki vontató és 3 darab Leguan 2HU hídvető harcjármű érkezik Magyarországra. Hozzátette, hogy ezek teszik teljessé a megújuló páncélos fegyvernemet.

Rámutatott arra is, hogy környezetünkben egyre-másra mutatkoznak a veszélyek, amikkel szembe kell néznünk. „Számunkra a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, és ezt egy felkészült, jól kiképzett és megfelelő eszközökkel ellátott magyar haderővel lehet csak és kizárólag elvégezni” – húzta alá.

Ralf Ketzel, a KMW-Nexter Defense Systems, a német harckocsigyár vezérigazgatója kiemelte, hogy a Magyar Honvédség valóban a legmodernebb harckocsikat kapja kézhez. Hozzátette: a Leopard 2 típuscsalád az elrettentés gerince és a 21. századi európai hadseregek harckocsija. „A legfejlettebb haditechnikát átadni egy híres lovas huszár nemzetnek, igazi megtiszteltetés.”

A rendezvényen – amelyen mások mellett jelen volt dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is – átadták a három lánctalpas harcjármű típus (Leopard 2A7HU, Wisent 2HU, Leguan 2HU) jelképes kulcsait.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.