2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Közös járőrkutya-kiképzés Pápán

Közös járőrkutya-kiképzés Pápán
honvedelem.hu  |  2024. 01. 19., 09:39
Közös járőrkutya-kiképzés Pápán

Évente legalább kétszer tart közös járőrkutya-kiképzést az MH 47. Bázisrepülőtér, a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár, illetve a Veszprém és Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakállománya a társszervezetek közötti tapasztalatcsere érdekében.

„Egy csapatot alkotunk, tehát egy kutya nem működik másik vezetővel, hiszen nem ismerik egymás reakciót. A saját kutyám egy nézésből, a hangsúlyomból, de akár az alapján is tudja, mi következik, hogy ráteszem a hámot” – mondja Frosthoffer Ákos főtörzsőrmester, az MH 47. Bázisrepülőtér rajparancsnoka a Magyar Honvédség és a Rendőrség közös járőrkutya-kiképzésén, Pápán, január 17-én.

A kiképzéseknek jellemzően a pápai alakulat ad otthont infrastruktúrájának köszönhetően, amely számos különféle feladat végrehajtását teszi lehetővé, úgymint a helikopterben, illetve gépjárműben való fegyveres elfogás, vagy az erdőben való kutatás. Ahogyan a Kutyavezető és Kiképző Raj rajparancsnoka fogalmaz, a közös kiképzéseknek mondhatni „anyja” a repülőtér.

Bár a nap folyamán a kábítószer-, illetve robbanóanyag-kereső kutyák a bázis több területén végeztek kutató-mentő feladatokat, az idei év első felkészítésén elsősorban a járőrkutyákat állították kihívás elé. „Egy komplex őrző-védő gyakorlatsorozattal próbáljuk kizökkenteni az állatokat a komfortzónájukból, többek között azzal, hogy egyes gyakorlatokat a megszokott talajmenti végrehajtás helyett – néhány egymásra rakott bútor segítségével – a magasban kell teljesíteniük, miközben az alattuk lévő építmény mozog, vagy meg-meginog. Ezekhez elengedhetetlen a kitartás és a küzdeni akarás; ezek a kutyák addig küzdenek, amíg az elfogandó személy is küzd ellenük, hiszen számukra ez nem játék vagy gyakorlás, az illetőt ugyanúgy elkapnák a védőruha nélkül is” – hangsúlyozza Frosthoffer főtörzsőrmester.

Az egymástól való kölcsönös tanulás mellett az összevont gyakorlás előnye a nagyobb létszám is, amellyel egyrészt tesztelhetik, hogy a kutyák mennyire tudnak csoportban, összehangoltan dolgozni, másrészt csoportos lehetőséget teremt arra, hogy a tapasztalatlanabb állatok eltanulják a végrehajtás menetét társaiktól. Emellett mindez elengedhetetlen az úgynevezett ösztönállapot eléréséhez is, amely a fogásban – azaz a harapással – teljesedik ki.

„Szeretünk más szervek kutyavezetőivel együtt dolgozni, hiszen az eltérő feladatkör miatt más munkamódszereket építenek be a képzési rendszerükbe, amelyeknek egyes elemeit mi is hasznosítani tudjuk a járőr-, illetve keresőkutyák alkalmazásakor egyaránt. A képzések alatti tapasztalatcsere mindkét szervezetet hozzásegíti ahhoz, hogy hatékonyabban végezze saját munkáját” – hangsúlyozza Horváth Milán rendőr százados, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi Osztály Kutyás Csoportjának vezetője. Hozzátette: az együttműködés az elmúlt években rendkívül hasznosnak bizonyult, így mindenképp szeretnék, ha a továbbiakban is folytatódna.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.