2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Leopard 2A7HU - Az első lövések

Leopard 2A7HU - Az első lövések
honvedelem.hu  |  2024. 07. 11., 10:41
Leopard 2A7HU - Az első lövések

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy. Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóaljának parancsnokhelyettese elmondta, hogy hamarosan megérkezik Németországból Tatára mind a 44 Leopard, miközben egyre több magyar katona szerez szakmai felkészítést az eszközhöz.

Szél- és ködmentes időben, bár – a feladat végrehajtása szempontjából nem jelentéktelen módon – meglehetősen magas hőmérsékleten vonult ki a Tata szomszédságában fekvő szomódi gyakorlótérre a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj állománya. A Magyar Honvédségben újonnan rendszeresített harckocsi első lövéseit hajtották végre, katonai szaknyelven belőtték a „fiatal” eszközöket, ami kulcsfontosságú feladat a későbbi használat szempontjából.

„Először a Leopard 2A7HU ágyújának technikai ellenőrző lövészetét hajtjuk végre. Ilyenkor biztonsági okokból senki nem tartózkodik a tankban, hanem külső pontról, távirányítóval sütjük el az ágyút. Amikor meggyőződünk arról, hogy az eszköz rendeltetésszerűen működik, következik a belövés, immár szigorúan egy fővel a fedélzeten, hiszen még egy ilyen 70 tonnás gép irányzékát is módosíthatja, ha többen ülnek benne” – foglalta össze a napi feladatot dr. Nagy Norbert őrnagy.

„Minden gránát különböző, változik a szórásuk, ezért típusonként állítjuk be az ágyút. Később így pontosan tudunk lőni az adott gránáttal, illetve a Leopardon elhelyezett meteorológiai szenzor és a számítógép segítségével korrigáljuk a belövésen szerzett adatokat. A harckocsi dőlési szöge és a lövés röppályája, továbbá az időjárási viszonyok, a földrajzi környezet, például a hőmérséklet, a páratartalom és a tengerszint feletti magasság ugyanis mind befolyásoló tényezők, amik módosítják a lövés adatait.”

Dr. Nagy Norbert őrnagy elégedetten tette hozzá, hogy a Magyar Honvédség azon kevés haderő közé tartozik, amelynek állománya rendelkezik a Leopard belövéséhez szükséges tudással és nem kell a gyártó szakembereire támaszkodnia. A dandár katonái rendszeresen járnak német Bundeswehr kiképzésére, így Szomódon is ők végezték sajátkezűleg a nagy precizitást és mérnöki ismereteket igénylő munkát.

„Egy évig tanultunk a német Munster páncélosiskolában. Rendkívül széleskörű tudást kaptunk, hiszen valamennyi munkakör, köztük a vezető-, irányzó- és töltő parancsnok, tűzpár parancsnok és szakaszparancsnok kiképzést is elvégeztük. A harcászati foglalkozás keretében szereztük meg az úgynevezett master gunner-loader képesítést, így végre tudjuk hajtani a Leopardok belövését” – mondta Gálos Patrik hadnagy, a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj századparancsnok-helyettese.

„Belövéskor a hidegbeszabályozó cső nevű optikai eszközt pontosan az ágyúcső tengelyébe fektetjük. Mindkettőben van egy úgynevezett szállemez, amit összehúzunk, amikor az átlagosnak tekintett 1500 méteres lőtávolságban ellenőrizzük az eszköz működését. Ha 2000 méterre lövünk, értelemszerűen az 500 méteres differencia alapján korrigál a számítógép. Nem véletlen, hogy ez a világ legkorszerűbb harckocsija” – magyarázta Pauler Bálint hadnagy, a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj szakaszparancsnoka.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.