2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Összegző a tűzszerészek 2022-es tevékenységéről

Összegző a tűzszerészek 2022-es tevékenységéről
honvedelem.hu  |  2023. 01. 16., 15:03
Összegző a tűzszerészek 2022-es tevékenységéről

„Rendkívül mozgalmas évet tudhat maga mögött alakulatunk” – mondta el a 2022-es évet értékelve Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka, aki hozzátette: tavaly több mint 2500 éles, harcászati műveleti feladatot hajtottak végre az ezred katonái.

A közszolgálati tűzszerész tevékenységet érintően a parancsnok elmondta: tavaly összesen 1872  rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére hazánk teljes területéről; jellemzően a második világháborúból visszamaradt, veszélyes robbanóeszközökkel kapcsolatban. Ezek közül 387 alkalommal volt szükség a megtalált robbanótestek soron kívüli kezelésére.

Területi eloszlást tekintve Fejér megyéből kapták „holtversenyben” a legtöbb, vagyis összesen 330 bejelentést. Pest megyei és budapesti címekről ugyancsak 330 esetben riasztották az ezred katonáit. 170 alkalommal vonultak a tűzszerészek Veszprém megyéhez tartozó helyszínekre, katonai eredetű robbanóeszközökhöz.

A soron kívüli reagálást igénylő rendőrségi bejelentések száma a fővárosban és Pest megyében volt a legmagasabb, itt 140-szer intézkedtek az alakulat katonái 24 órán belül. Fejér megyébe 65, Komárom-Esztergom megyébe pedig 25 esetben vonultak a tűzszerészek sürgősséggel.

A bejelentési helyszíneken jellemzően különböző típusú aknavető- és tüzérségi gránátok, kézigránátok, illetve lőszerek kerültek elő. A leggyakrabban előtalált robbanóeszköz típus idén is a 82 milliméteres szovjet repesz-aknavetőgránát volt, melyből országszerte 1878 darabot kezeltek a tűzszerészek. 81 milliméteres, német gyártmányú repesz-aknavetőgránátból 982 databot szállítottak el a tűzszerészek. 75 milliméteres német páncéltörő- és repeszgránát típusokból 1027-et, szovjet F1-es védő kézigránátból pedig 450-et ártalmatlanítottak az alakulat katonái hazánkban.

Az elmúlt esztendő során összesen közel 130 tonna, különböző típusú robbanóeszközt, lőszert és katonai eredetű veszélyes anyagot semmisítettek meg az ezred tűzszerészei az állampolgárok biztonságának érdekében. 483 alkalommal végeztek irányított robbantással történő megsemmisítést az arra kijelölt robbantási területeken. A kontrollált megsemmisítések során pedig csaknem egy tonna tömegben használtak fel TNT és Semtex típusú robbanóanyagot tavaly a katonák.

Az ezred robbanóanyag-kereső kutyavezetői 117 alkalommal végeztek helyszíni átvizsgálást szolgálati kutyákkal és 93 esetben került sor katonai műveletek, lőgyakorlatok, illetve civil tevékenység tűzszerész biztosítására.

Az említett feladatokkal párhuzamosan közel 100 különböző típusú kiképzési eseményen vettek részt a katonák. Tíz alkalommal szerveztek úgynevezett tábori kihelyezési hetet, amikor a komfortzónájukból kimozdulva, tábori körülmények között gyakorolták változatos műveleti, illetve technikai jellegű feladatok végrehajtását – szárazföldön és vízen egyaránt. Emellett az összkormányzati, nemzeti, honvédségi, illetve alakulat szintű gyakorlatokon is szépen teljesített az állomány. A Baján megrendezett Létfontosságú Védőbástya 2022 elnevezésű válságkezelési gyakorlaton az ezred bizonyította, hogy megfelel a létfontosságú rendszerelemekkel szemben támasztott követelményeknek. Tizenegyedik alkalommal teljesítették sikeresen az Iron Cat 2022 gyakorlatot a hadihajósok, illetve először rendeztek nemzetközi búvárgyakorlatot belga, litván és magyar katonák részvételével, Clearance Diver 2022 néven.

Összesen tíz, katonai és civil sportversenyen mérették meg magukat az ezred katonái tavaly. Rendkívül jó eredménnyel, ezüstéremmel zárta az MH Akadályfutó Bajnokságot Kármán Kitti őrvezető és 6. helyen érkezett célba ugyanott Kondráth Péter őrmester.

2022-ben 44 katonai és civil rendezvényen volt lehetőség az ezred tűzszerész és hadihajós tevékenységének, illetve hagyományainak ismertetésére. A „Lajta és kora – 150 éve szolgálatban” címmel rendezett kiállítássorozat a legrégebbi úszóképes magyar folyami hadihajó 150 éves történetét mutatta be országszerte, autentikus használati tárgyak és illusztrációs anyagok segítségével. Népszerűek voltak statikus tűzszerész bemutatók, amelyek alkalmával a speciális- és közszolgálati tűzszerész tevékenységhez kapcsolódó eszközöket, illetve gyakorló robbanótesteket szemlélhettek meg az érdeklődők. Gördülékeny volt az együttműködés a Honvéd Kadét Programban résztvevő BGSZC Magyar Hajózási Technikum diákjaival is. Együttműködési megállapodásuk szerint szakmai gyakorlati lehetőséget és rengeteg közös programot biztosítottak a fiataloknak, akik komoly érdeklődést mutattak a katonai, hadihajós hivatás iránt.

Egész évben támogatták a rendőrség határvédő tevékenységét a déli határvidéken, szárazföldi és folyami erőkkel egyaránt. Az alakulat egyik tűzszerész naszádja hadihajós katonák irányításával látott el folyamőr feladatokat a Tisza Szegedtől délre eső szakaszán, december közepéig.

A 2022-es év kiemelt tűzszerész eseményei

Bükkaranyosról érkezett rendőrségi bejelentés alakulat tűzszerész ügyeletére tavaly januárban, miután a várostól egy kilométerre található ösvényen az erdőben, egy fa által körbenőtt feltételezett robbanóeszköz került elő. A kiérkező tűzszerész járőrparancsnok egy darab 82 milliméteres szovjet gyártmányú, gyújtószerkezet nélküli aknagránátot azonosított be. A helyszínről a tűzszerész katonák az aknagránáton kívül még egy darab 45 milliméteres szovjet repeszgránátot gyűjtöttek be és szállítottak el későbbi megsemmisítésre.

Az ezred tűzszerészeit februárban veszélyes „időkapszula” miatt riasztották Esztergomba, a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyházhoz. A kupoladob oldalfalába fúródott feltételezett robbanótest került ugyanis elő a bazilika rekonstrukciós munkáinak során. Két, az állványzathoz rögzített ideiglenes lifttel vitték fel az alakulat katonáit 55 méter magasba, majd Debrődi Péter őrnagy, tűzszerész műveleti főnök megkezdte a téglafalba fúródott robbanóeszköz kivésését. Miután sikerült óvatosan eltávolítani a lövedéket, Debrődi őrnagy megállapította, hogy egy 76 milliméteres, második világháborús eredetű, szovjet repeszgránát került elő. A robbanótest gyújtószerkezete becsapódásának pillanatában letört, az eszköz pedig eldeformálódott. Robbanóanyagot tartalmazott a gránát test, de szállítható állapotú volt, így a katonák el is vitték azt a helyszínről a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.

Márciusban Budapest II. kerületében, egy Bem József utcai építkezésen találtak rá munkások több mint 120 darab, második világháborús robbanóeszközre. A hosszú évtizedeken át szunnyadó szerkezetek egy 13 méter mélységben lévő meddő kútgyűrűből kerültek elő. Feltehetően Budapest ostroma során, vagy azt követően dobhatták a kiszáradt kútba a veszélyes eszközöket, sokat közülük eredeti tároló ládákból emeltek ki a katonák a munkaterületen.

Több mint 75 évet szunnyadt és tavaly áprilisban került elő egy fővárosi, 8. kerületi családi ház gyerekszobájának padlója alatt az a második világháborús bomba, amelyet az ott dolgozók találtak meg az épület teljes körű felújítása során. Rendőrségi bejelentést követően az alakulat tűzszerészei néhány órán belül a helyszínre érkeztek és megállapították, hogy egy szovjet gyártmányú, 50 kilogrammos légibomba fúródott egykor az épület alapzatába. A robbanóeszköz biztonságosan szállítható állapotban volt, ezért nem volt szükség állampolgári korlátozások bevezetésére annak kiemeléséhez, mozgatásához.

Rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerész ügyeletre májusban, miután a 8216-os út Zirc és Mór közötti szakaszán, az út melletti árokból feltételezett robbanóeszközök kerültek elő. A rendőrség lezárta az érintett útszakaszt, valamint kiürített egy lakóházat. A kiérkező tűzszerész járőrparancsnok beazonosított egy nem kilőtt állapotú, 7,5 centiméteres német PZGR 39/42 gránátot és körülbelül egy kilogrammnyi 7,92 x 57 milliméteres német mauser gyalogsági lőszert. Az eszközöket a tűzszerészek későbbi megsemmisítés céljából a helyszínről a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

Ötven kilogrammos szovjet légibombát hatástalanítottak az alakulat katonái júniusban a 13. kerületi Kartács utcában. A tűzszerész művelet ideje alatt a kifejezetten érzékeny gyújtószerkezettel ellátott bomba miatt állampolgári korlátozások bevezetésére volt szükség.

Közel nyolc évtizede szunnyadtak a föld alatt azok a világháborús robbanóeszközök, amelyeket júliusban szállítottak el az ezred tűzszerészei Székesfehérvárról, egy ipari park területéről. Az első robbanótest földmunkák során került elő, az alakulat katonái pedig a rendőrségi bejelentést követően fémkereső műszerek segítségével vizsgálták át az érintett területet, újabb veszélyes eszközök után kutatva. Több napon keresztül zajlott a mentesítés: végül összesen 70 darab 120 milliméteres szovjet repeszromboló aknavetőgránát, 8 darab RPG-40 és 6 darab RPG-43 típusú szovjet kézigránát, illetve egy 10,5 centiméteres német repeszgránát került elő a helyszínen.

Ötszáz kilogrammos szovjet légibombát hatástalanítottak augusztusban a katonák a veszprémi Egyetem utcában. A tűzszerészek sikeresen távolították el a bomba orr- és fenékgyújtó szerkezeteit, amelyeket a helyszín közelében meg is semmisítettek. A hatástalanított bombatestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították el a katonák. Veszprém teljes belvárosát érintették a tűzszerész művelet miatt bevezetett ideiglenes állampolgári korlátozások.

Ugyancsak augusztusban, emésztőgödör ásása közben kerültek elő robbanóeszközök Szombathelyen, egy családi ház kertjéből. Az ezred katonái fémkereső műszerek segítségével több mint 150 darab 82 milliméteres szovjet aknavetőgránátot találtak. A földből kiemelt világháborús eredetű aknavetőgránátok össztömege megközelítette az 500 kilogrammot.

A tűzszerészek sikeresen hatástalanítottak egy 100 kilogrammos szovjet légibombát a Várkert Bazár közelében, szeptemberben. Az ezred hadihajós katonái tűzszerész búvárok biztosítása mellett kiemelték a robbanótestet a Dunából a helyszínre kirendelt aknamentesítő hadihajó fedélzetére, majd a tűzszerészek eltávolították a bomba élesített gyújtószerkezeteit. A művelet biztonságos végrehajtásához mintegy 400 méter sugarú körben zárta le a rendőrség ideiglenesen az érintett területet.

Az 1945. január 18-án felrobbantott budapesti Széchenyi Lánchíd eredeti, folyómederbe esett elemeinek romeltakarítása során került elő két lőszerutánpótlás konténer a Dunából, szintén szeptemberben. Pozderka Attila zászlós, tűzszerész járőrparancsnok a helyszínen megállapította, hogy az egyik konténer több mint 100 kilogramm német 7,92 x 57 milliméteres Mauser puska lőszert, a másik pedig 8 darab Faustpatrone 2 típusú, ugyancsak német kumulatív kézi páncéltörő gránátot tartalmazott, szállítható állapotban. A robbanóeszközöket, illetve lőszereket elszállították a helyszínről a tűzszerészek a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítés céljából.

A szeptemberi tűzszerész mentesítések számát növelte az a nem mindennapi eset, melynek során a tűzszerész búvárok egy 30 centiméter átmérőjű mozsárgolyót hoztak felszínre a Duna medréből. Feltételezhetően Buda 1686-os ostroma óta szunnyadhatott a folyómederben az említett lövedék. A helyszínen tartózkodó tűzszerész járőrparancsnok a protokollnak megfelelően megvizsgálta az eszközt és megállapította, hogy a több mint 300 éves mozsárgolyó pirotechnikai anyagot nem tartalmaz. Így a katonák elszállították azt a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.

Sikeresen hatástalanították a tűzszerészek a Zircen talált száz kilogrammos második világháborús szovjet légibombát októberben. A katonák eltávolították az élesített fenékgyújtó szerkezetet, amit a helyszínen meg is semmisítettek, a hatástalanított bombatestet pedig elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre. Ezt követően feloldotta a rendőrség a hatástalanítás idejére elrendelt területlezárást.

Lócsontváz alól került elő 85 darab, különböző gyártmányú világháborús aknavetőgránát novemberben egy mezőzombori szántóföldön. A tűzszerészek kiérkezésüket követően megállapították, hogy egy 81 milliméteres német repesz-aknavetőgránát található a helyszínen, és megkezdték a kutatást további robbanóeszközök után. A fémkereső műszer által jelzett területen azonban nem további robbanótesteket, hanem csontokat találtak a katonák. Igazságügyi orvosszakértő vizsgálta meg a csontokat, és megállapította, hogy azok egy közel nyolc évtizede elhullott ló maradványai. Így a tűzszerészek be tudták fejezni a mentesítést, melynek eredményeképpen végül 58 darab 81 milliméteres német repesz aknavetőgránát, 26 darab szintén 81 milliméteres román aknavető gránát és egy további, ezekkel megegyező űrméretű, magyar repesz aknavető gránátot szállítottak el a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.

Második világháborús katonák exhumálása során kerültek elő robbanóeszközök a csapodi köztemetőben novemberben. A hadisírgondozók a tűzszerész művelet idejére felfüggesztették a feltárást és megvárták, amíg a tűzszerészek átvizsgálták az érintett sírgödröt. A katonák a helyszínről egy RPG-40-es szovjet kézigránátot, fél kilogrammnyi 7,62 milliméteres szovjet gyalogsági lőszert és két darab gyutacsos detonátort szállítottak el a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

Karácsony előtt néhány nappal érkezett rendőrségi bejelentés az alakulat tűzszerész ügyeletére, amely szerint egy kotróhajó dolgozói medertisztítás során nagyméretű feltételezett robbanóeszközre bukkantak. A csepeli Petróleum-öbölbe kiérkező tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, 500 kilogrammos amerikai légibomba került elő. A robbanótest szállíthatósága érdekében annak helyszíni hatástalanítása volt szükséges, melynek biztonságos kivitelezéséhez a rendőrök mintegy 800 méter sugarú körben zárták le az érintett területet december 22-én a késő esti-éjjeli órákban. Az ezred tűzszerészei sikeresen eltávolították a légibomba élesített gyújtószerkezeteit, majd a katonák a helyszínre kirendelt aknamentesítő hadihajó fedélzetére emelték át a féltonnás robbanótestet, amit vízi úton szállítottak a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.

Különleges fényképek készültek decemberben azon a tűzszerész mentesítésen, amely során mintegy 360 kilogrammnyi, második világháborús robbanóeszközt azonosítottak be az alakulat katonái. A Somogy megyei Nagybajom külterületéről érkezett rendőrségi bejelentés szerint mezőgazdasági földmunkák során találtak egy robbanótestnek látszó tárgyat. Az ezred tűzszerészei a helyszínen fémkereső műszerrel vizsgálták át az érintett területet, melynek során több mint harminc darab, különböző típusú lőszer és gránát került elő. A katonák végül 29 darab német 7,5 centiméteres páncéltörő lőszert, egy ezekkel megegyező űrméretű és típusú gránátot, illetve egy szintén 7,5 centiméteres repeszgránátot szállítottak el későbbi megsemmisítésre.

A tűzszerész mentesítési feladatok elvégzése mellett számos más esemény is történt az alakulattal 2022-ben.

Tavaly Logannel indult az új év.  „Menhelyi előéletű ebből talán egy az, aki megfelel robbanóanyag-kereső kutyának" – válaszolta Németh Balázs főtörzsőrmester a honvedelem.hu kérdésére januárban. A teljes interjú Logan, a bántalmazó környezetből mentett belga juhászkutya előéletéről és a robbanóanyag-kereső kutyák kiképzéséről ide kattintva olvasható.

Több mint 120 fő vett részt tavaly februárban az alakulatból a CISM Day futáson az MH Hadikikötőben, illetve az Irinyi János laktanyához közeli Testvériség SE sportpályán. A csapatot erősítette Chill, az ezred legkisebb termetű robbanóanyag-kereső kutyája is. A futással a Nemzetközi Katonai Sporttanács alakulásáról emlékeztek meg.

Forgalmas úton került bajba az autós, akinek segítséget nyújtottak az alakulat katonái februárban. A szerencsétlenül járt férfi hazafelé igyekezett, amikor a 2/A útról lehajtva defektet kapott. Mindezt észlelték a hadihajós katonák, akik éppen a számukra kijelölt egészségügyi intézménybe tartottak szolgálati célból. Baráth Kende és Neumann Botond közkatonák azonnal megálltak segíteni, a honvédségi autóban tartott szerszámkészletet használva 15-20 perc alatt pótkerékre cserélték a kilyukadt gumit.

Kiemelkedő eredményeket ért el februárban Ravadits Kornél tizedes a Magyar Honvédség Amatőr Küzdő Sport Bajnokság, MH IX. Kinizsi Közelharc Kupa „Furkó Kálmán Emlékversenyen”. Az alakulat katonája első helyezést ért el földharc versenyszámban és második helyezért ért el nagykesztyűs versenyszámban.

Pallos Emil színművész, nyugállományú hadihajós őrmester különleges előadással köszöntötte az alakulatnál szolgálatot teljesítő hölgyeket márciusba, a nemzetközi nőnap alkalmából.

Sikeresen hajtották végre az alakulat katonái az év első tábori kihelyezési hetét áprilisban. A szárazföldön és vízen teljesített feladatok során az ezred teljes műveleti képessége fel lett vonultatva, hiszen valós műveleti feladataik végrehajtásakor is az alegységek szoros együttműködésére van szükség. A kitelepülés alkalmával tábori körülmények között kellett helyt állniuk a résztvevőknek.

Az ezred katonái is részt vettek az áprilisban megrendezett „Másfél évszázados altisztképzés futás” elnevezésű sporteseményen. A hazai altisztképzés kezdetének 150. évfordulójára 150 kilométer futással emlékeztek a különböző alakulatok képviselői. Veszprémtől egészen Szentendréig, 10 kilométerenkénti váltásban, ezredük állományából Pozderka Attila zászlós, Vass Tamás főtörzsőrmester, Jerabek Álmos és Kondráth Péter őrmesterek teljesítették a szimbolikus távot.

Májusban tartották meg a „Lajta és kora – 150 éve szolgálatban” címmel rendezett kiállítás megnyitó rendezvényét a Stefánia Palotában, amelyen az ezred katonái is részt vettek. A kiállítás a legrégebbi úszóképes magyar folyami hadihajó 150 éves történetét mutatta be, autentikus használati tárgyak és illusztrációs anyagok segítségével.

Tömegkarambol sérültjének segítettek tűzszerész katonák májusban, az M1-es autópályán. A tűzszerész járőrfeladatot ellátó katonák elsőként érkeztek a súlyos baleset helyszínére és azonnal megkezdték egy sérült fiatal férfi ellátását a mentős tapasztalatokkal bíró Dencsik Lajos főtörzsőrmester, beosztott tűzszerész irányításával, majd segítették és biztosították a helyszínre érkező tűzoltók munkáját. A katonák végül átadták a sérült személyt az Országos Mentőszolgálat szakembereinek, majd folytatták útjukat a bejelentett feltételezett robbanótesthez.

Szintentartó merülést hajtottak végre júniusban az ezred tűzszerész búvár katonái Szentendrén, az MH Altiszti Akadémia uszodájában.

A júniusi ezredsorakozón köszönte meg Szilágyi Zsolt ezredes, parancsnok az állomány helytállását az ezredüket érintő átfogó ellenőrzésen. A folyamat során az ellenőrző bizottság minden szakterület tevékenységét vizsgálta, külön hangsúlyt helyezve az alaki foglalkozásokra, illetve a mozgásmódokra kötelékben.

Az alakulat hét katonája teljesítette csapatváltóban a közel 30 kilométeres távot a nyolcadik éve megrendezésre kerülő Zöldár 2013 Összefogás Emlékfutáson júniusban. A versenyen több mint 40 csapat: katonák, rendőrök, tűzoltók és civilek mérhették össze erejüket.

A pákozdi Katonai Emlékparkban rendezték meg július 1-jén alakulatnapi ünnepségüket, melynek során Szilágyi Zsolt ezredes, az ezred parancsnoka elismeréseket adott át, majd az állomány egy perces néma főhajtással tisztelgett elhunyt bajtársai emléke előtt. Ezt követően az esemény résztvevői elhelyezték az emlékezés virágait a Tűzszerész Kertben. A rendezvény családi nappal folytatódott és a pákozdi Katonai Emlékpark bejárásával zárult.

A balatonakarattyai MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) biztosított helyszínt július 25-én a folyami hadihajózás megszületésének 174. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi sorakozónak. Ezt követően Szilágyi Zsolt ezredes megnyitotta a „Lajta és kora – 150 éve szolgálatban” című ismeretterjesztő hadihajós vándorkiállítást az MH RKKK kiállítótermében.

Júliusban több sportsikert is elértek az ezred katonái. Hatan teljesítették sikeresen a 40. Lidl Balaton-átúszást, 5,2 kilométeres távot úszva Révfülöp és Balatonboglár között. Bácsy László tizedes korcsoportjában a legjobb eredményt érte el a Szentesen megrendezett MH Terepakadályfutó Bajnokságon.

Ugyancsak júliusban vettek részt lőgyakorlaton az ezred katonái, akik egyben a kézigránát dobást is gyakorolták.

A változékony idő ellenére is rengetegen tekintették meg a statikus tűzszerészbemutatót állami ünnepünkön, augusztus 20-án, a budapesti Városligetben. A sátorhoz látogatók megtekinthettek olyan gyakorló robbanótesteket, illetve lőszereket, melyekkel a katonák szolgálatteljesítésük közben leggyakrabban találkoznak. Illetve megismerkedhettek az érdeklődők olyan külszolgálati műveleti területeket használt eszközökkel, mint például az EOD 9-es típusú nehéz tűzszerész bombaruha, amelynek össztömege megközelíti az 50 kilogrammot. A gyerekek körében a helyszínre érkező Mercedes-Benz Unimog 4000 típusú tűzszerész szállítójármű vezető fülkéje és a Toyota Hilux tűzszerész járőrautó sofőr pozíciója volt különösen népszerű.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a tatárszentgyörgyi lő- és gyakorlótérre látogatott augusztusban. A Magyar Honvédség parancsnoka a szemle során az alakulat tűzszerész katonáinak tevékenységéről tájékozódott, majd a robbanóeszközök megsemmisítésének folyamatába tekintett bele a helyszínen. A látogatás alkalmával a korábban hatástalanított, Veszprém belvárosában előkerült 500 kilogrammos, második világháborús szovjet légibombát is szemrevételezte.

A tűzszerészek napja alkalmából koszorúzással emlékeztek meg szeptemberben a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt tűzszerészekről Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán, illetve a Logodi utcai tűzszerész emlékműnél. Az ünnepségen az ezred több katonája is elismerésben részesült. Váradiné Naszály Márta, Budapest I. kerület polgármestere Budavári Szent Borbála Díjat adományozott tűzszerész tevékenysége elismeréséül Török László zászlós, tűzszerész-búvár rajparancsnoknak.

Létfontosságú Védőbástya 2022 elnevezésű, összkormányzati nemzeti válságkezelési gyakorlaton az alakulat szinte minden képessége megjelent szeptemberben Baján. Robbanóanyag-kereső kutyáik és kutyavezetőik gépjárműátvizsgálást hajtottak végre, majd az így megtalált házilag gyártott robbanóeszközt az alakulat egyik tűzszerész felderítő robotja semmisítette meg az arra kijelölt helyen. Ezalatt a tűzszerész búvárok egy, a Dunába süllyesztett hajót imitáló konténerből végeztek szimulált embermentést. Végül, a Hadihajós Alosztály katonái az aknamentesítő hajókon rendszeresített PAV-4-es és PAV-1-es légvédelmi gépágyúk alkalmazásával tették harcképtelenné a rájuk támadó ellenséges szárazföldi és vízi erőket. 

2022 szeptemberében is megrendezték a 11 éves múltra visszatekintő Iron Cat elnevezésű hadihajós gyakorlatot. A zárónap két fő mozzanatáról - egy búvármentésről és egy folyamzárási feladatról - látványos videót készített a honvedelem.hu stábja, amely ide kattintva tekinthető meg.

Sikeresen lezárult októberben a tavalyi Tűzszerész alapfelkészítés első modulja. A több mint három hónapos szakfelkészítés kezdeti szakaszában az alakulat segédtűzszerész jelöltjei az improvizált, házilag készített robbanóeszközök elleni speciális tűzszerész tevékenységekről szereztek alapismereteket.

Szilágyi Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka fogadta Gion Gábort, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkárát októberben, az Irinyi János laktanyában, majd jelentést tett neki az ezred képességeiről, illetve a folyamatban lévő feladatokról. Az MH Hadikikötőben tett látogatáson Gion Gábor megtekintette az egyik felújított tűzszerész járőrhajót és bepillantást nyert a robbanóanyag-kereső kutyák kiképzésébe. A látogatás a tűzszerész tevékenység ellátásához szükséges gépjárművek, illetve speciális eszközök szemléjével zárult.

Tábori kihelyezési héten vett részt az alakulat törzs állománya októberben a püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőtér területén. A résztvevők – többek között – rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelmet biztosító alapismeretekkel gazdagodtak, gyakorolták az EDR rádiók kezelését és különböző típusú harctéri sérülések ellátását. A különböző tantermi foglalkozások mellett harcászati tapasztalatra is szert tettek.

Októberben is megtartották ezredfutásunkat, a katonák gyakorló öltözetben futottak az MH Hadikikötőben és az Irinyi János laktanyán kívül, terepen.

Több kiemelt sporteseményen is részt vettek az alakulat katonái októberben: képviselték az ezredet az MH Mezei Futóbajnokságon, az MH 64 Deseda Jótékonysági (Fél)maratonon és a NATO futáson is. Bácsy László tizedes az MH 64. Deseda Jótékonysági (Fél)maratonon, maratonfutás versenyszámban korosztályában 3. helyezett lett, míg a 35 évnél idősebbek kategóriájában 6. helyen végzett.

Csapatban és egyéni versenyben is dobogós helyezéseket értek el novemberben az alakulat katonái a Honvéd Szondi György Sportegyesület MH Evezős Ergométer versenyén, Székesfehérváron.

Sikeres tábori kihelyezési hetet tudhattak maguk mögött az alakulat gépjárművezető katonái novemberben. A katonák a kiképzési hét végén gyakorlatban is számot adtak ismereteikről: magasabb osztályba soroló vizsgát tettek, vagy megerősítették meglévő osztályos fokozatukat.

Tábori kihelyezési héten vettek részt novemberben a Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század katonái szolgálati kutyáikkal. A változatos körülményeket biztosító szakfelkészítésen a kutyák fejlődéséhez elengedhetetlen komplex és intenzív tréningezés valósult meg.

Eredményesen zárult a Clearance Diver 2022 elnevezésű búvárgyakorlat novemberben. Az első, hazánkban megrendezett nemzetközi – belga, litván és magyar katonák részvételével végrehajtott – kiképzési foglalkozássorozatnak a tűzszerész alakulat adott otthont. A gyakorlat előzménye, hogy a tavaly előtti évben az ezred tűzszerész búvár és robbanóanyag-kereső kutyás képessége megjelent az EURETEX 2021 elnevezésű belgiumi nemzetközi gyakorlaton, ahol kiváló kapcsolatot alakítottak ki egymással a különböző nemzetiségű résztvevő katonák. Akkor született meg az igény egy újabb, immáron kizárólag a búvár képességek fejlesztésére épülő nemzetközi gyakorlatra, amely végül az ezrednél, a Clearance Diver 2022-ben öltött testet.

A Mikulás is meglátogatta krampuszaival karöltve a tavalyi év utolsó ezredsorakozóját decemberben, az Irinyi János laktanyában. A sorakozón Szilágyi Zsolt Lajos ezredes értékelte a mögöttük álló eseményekben gazdag időszakot, majd megköszönte a katonák egész éves helytállását.

Az Irinyi János laktanyába látogatott Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa és Sári Zsolt főtörzszászlós, az MH Szárazföldi Parancsnokság vezénylőzászlósa. A decemberi altiszti állománygyűlésen – többek között – a Magyar Honvédség szervezeti átalakulásáról, az altiszti képzés fejlesztésének lehetőségeiről, a vezetői elvárásokról és az altisztek jövőképéről kapott széleskörű tájékoztatást az alakulat altiszti állománya.

A részletes tudósításokat az ezred oldalára kattintva érhetjük el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.