2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Programajánló - Tatai Patara Fesztivál

Programajánló - Tatai Patara Fesztivál
honvedelem.hu  |  2022. 05. 26., 12:17
Programajánló - Tatai Patara Fesztivál

A Magyar Honvédség – főként az MH 25. Klapka György Lövészdandár - minden eddiginél nagyobb létszámban és több technikai eszközzel vesz részt az idei Tatai Patara Fesztiválon, június 3-5. között. A május 25-én, szerdán, Tatán megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: a honvédség részéről dinamikus és statikus bemutatók egyaránt várják az érdeklődőket.

Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka elmondta: fontos, hogy a török kori történelmi fesztiválra ellátogatók megismerjék a Magyar Honvédségnél a közelmúltban rendszeresített, új haditechnikai eszközöket, így például a Leopard 2A4HU harckocsit, vagy éppen a Gidrán többcélú moduláris harcjárművet. A parancsnok kiemelte: a rendezvény úgynevezett nulladik napja, június 3-a a „Deák Patara” és Honvédelmi Nap nevet kapta, amikor is - többek között - a Honvéd Kadét Programban érintett iskolák tanulói látogatnak el a városba, és vesznek részt nagyszabású történelmi vetélkedőn. Aznap este - a szokásos fegyvermustra előtt - a vár nagyszínpadán önálló koncertet ad az MH 25. Klapka György Lövészdandár Helyőrségi Zenekar. Nem mellesleg a patara részeként, június 4-én, délután a Kossuth téren Regionális Katonazenekari Fesztivált rendeznek Kaposvár, Szentendre, Budapest és termeszétesen Tata katonazenekarainak közreműködésével. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár haditechnikai bemutatóját szombaton és vasárnap 9-18 óra között tekintheti meg a közönség. Gripen vadászgépek áthúzása és Mi-24-es harci helikopter felbukkanása mellett az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Huszár Díszalegység lovasbemutatója is izgalmasnak ígérkezik. Elhangzott: a tatai dandár katonái közül többen hagyományőrzőként lesznek jelen a fesztiválon.

Zombori Mihály, a Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál főszervezője a rendezvény múltjára visszatekintve hangsúlyozta: a patara akkor lendült fel igazán és kezdte kinőni magát az ország, és a térség legnagyobb hagyományőrző fesztiváljává, amikor a Magyar Honvédséggel és a helyi dandárral közösen kezdték el szervezni azt. „Idén is hatalmas varázsa lesz annak, amikor a 21. század modern harceszközei után hirtelen visszacsöppenünk a 16-17. század katonai valóságába” - tette hozzá Zombori Mihály.

Michl József, Tata város polgármestere köszönetet mondott minden érintett szervezetnek – köztük a Honvédelmi Minisztériumnak és a Magyar Honvédségnek – a támogatásért. Mint mondta, személy szerint arra buzdít mindenkit, hogy látogasson el a patarára, hiszen „Tata remek város, kiváló katonai szervezettel, csodálatos látnivalókkal.”

Hóvári János, a Türk Államok Szervezete budapesti képviseleti irodájának vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: a katonai létforma az egyetemes kultúra része, olyan hagyomány, amelyet időről-időre meg kell mutatni a civil közönségnek. „A patarán mindenki láthatja a modern Magyar Honvédséget is”- fogalmazott az irodavezető.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.