2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Ejtőernyős Nap Szolnokon

VIDEÓ - Ejtőernyős Nap Szolnokon
honvedelem.hu  |  2024. 03. 25., 13:49
VIDEÓ - Ejtőernyős Nap Szolnokon

„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.

Március 22-én gyűltek össze az ország ejtőernyős alakulatai Szolnokon, szokásos éves találkozójukra. Újdonságként szolgált Sánta Gábor dandártábornok kezdeményezése, aki a korábbi esztendők gyakorlatától eltérően az aktív és veterán állomány kapcsolatfelvételét célozta meg, akik így együtt vettek részt a szakmai találkozón. „Az esemény másik sarokköve az a három előadás volt, amelyek az elmúlt négy év képességfejlesztéséről szóltak. Húszéves lemaradást pótoltunk a nemzetközi gyakorlatok, valamint az újonnan rendszerbe állított fegyverrendszerek és harcászati eszközök révén” – fogalmazott.

Az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár tagjai videókkal támogatott előadásukban először az új eszközökről beszéltek. Bemutatták az MC6 típust felváltó OVP-12 SL-1 harcászati ernyőt, amiket a ZVP 80-08 tartalékernyőkkel kiegészítve főleg tanulóugrásokon használnak. Hangsúlyozták annak jelentőségét, hogy ezeket tábori körülmények között is maguk hajtogatják a katonák, amivel valamennyien jobban megértik eszközeik technikai felépítését, működését. Végül előkerültek a szinten tartó ugrásokra fejlesztett MMTS-260 típusú ernyők és a nemrég rendszeresített éjjellátó céltávcső is.

Az előadások második felében a 2020 óta tartott fontosabb együttműködésekre terelődött a szó. Jelentős tapasztalattal szolgál például a sarkkörtől 230 kilométerre északra, a norvég fehér éjszakák helyszínén szervezett tavalyi Swift Response gyakorlat, ahol szélsőséges éghajlati körülmények között, illetve nagyméretű és tömegű felszereléssel végeztek ugrásokat.

„Elégedettek lehetünk, hogy az elmúlt évtizedek szokásával szemben minden esetben magyar honvédségi felszereléssel hajtották végre az ugrásokat. Ezekre támaszkodtak arktikus körülmények között Norvégiában, illetve egy alaszkai foglalkozáson, ahol kivételes alkalmazkodó- és túlélőkészséget szereztek a gyakorlatozók” – értékelt Sánta Gábor dandártábornok.

Az ejtőernyős nap fontos eleme a koszorúzás, amikor a hazájukért életüket áldozó hősökre emlékeznek. Miután az egybegyűltek Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa vezetésével lerótták kegyeletüket az elhunytak előtt, dinamikus és statikus ejtőernyős képességbemutató következett. A látványos műsor kiegészítéseként a Magyar Különleges Erők Hagyományőrző Egyesület 1970-es évekbeli mélységi felderítőeszközökkel települt ki.

„Ezek a hidegháború idejéből ránk maradt relikviák – ernyők, karabélyok, búvárkések, dobótőrök és más fegyverek – felhívják a figyelmet arra, hogy a felderítők földön, vízen és levegőben is jelentős harcierőt képeznek” – fogalmazott az ünnepnap záróprogramja előtt Kis Dávid őrmester, az aktív és veterán felderítőket is tömörítő hagyományőrző egyesület tagja. „Szeretnénk jövőre újra bemutatót tartani, hiszen kutatóink folyamatosan tárják fel a hadtörténet múltját és harcieszközeit.”

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.