2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

24 tanulóval kezdi majd a tanévet a Szolnoki Honvéd Kollégium

24 tanulóval kezdi majd a tanévet a Szolnoki Honvéd Kollégium
honvedelem.hu  |  2022. 06. 02., 11:55
24 tanulóval kezdi majd a tanévet a Szolnoki Honvéd Kollégium

Idén szeptemberben kezdi meg működését a Szolnoki Honvéd Kollégium, így huszonhárom esztendő után visszatér a honvéd kollégiumi rendszer a városba. Beszélgetés Mádi Lajos alezredessel célokról, elvárásokról és a felvételiről.

Benkő Tibor korábbi honvédelmi miniszter idén januárban döntött arról, hogy – Debrecen és Nyíregyháza után – Szolnokon is honvéd kollégiumot létesít a tárca. Így huszonhárom év után a honvéd kollégiumi rendszer visszatér a Tisza parti városba. A kollégium szeptembertől a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium intézményegységeként működik majd, és az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) kap helyet.

„A 2022/2023-as tanévben 24 tanuló felvételére van lehetőségünk, de ez a létszám minden évben egy-egy osztállyal bővülni fog. Most hét szolnoki középiskolából és gimnáziumból vannak jelentkezőink, akik már biztosan megkezdhetik a kollégiumban a következő tanévet” – árulta el az alezredes, hozzátéve: az intézménybe a szolnoki középiskolás, kilencedik évfolyamos tanulók jelentkezhetnek, akik vállalják, hogy elsajátítják a honvédelmi alapismeretek tantárgyat.

Akik bekerülnek az intézménybe, katonai napirend szerint fognak élni: a tanulók éjszakai pihenőideje 22 órakor kezdődik és másnap 6.30 óráig tart. Az ébresztőt és a tisztálkodást követően a kollégisták „körletszemlén” vesznek részt, amely során a nevelőtanárok ellenőrzik a hálószobák rendjét. Az utolsó tanítási óra és a délutáni kollégiumi foglalkozások megkezdése között a diákoknak egyéni szabadidejük lesz. A kollégiumi foglalkozások legfontosabb eleme a szilenciumi tanulás, illetve az egyéni és csoportos korrepetálás. A kollégisták heti több órában speciális honvédelmi tematikájú, gyakorlatias jellegű foglalkozásokon is részt vesznek – emelte ki Mádi Lajos alezredes.

 

A szolnoki honvéd kollégium számos olyan programot kínál majd diákjainak, amelyek a régióban csak itt érhetőek el számukra. Választhatnak például a különböző küzdősportok közül, de lehetőségük lesz a hagyományőrzésre, hadisírgondozásra vagy éppen az ejtőernyőzésre is. „Fiatal koromban nagyon menő volt itt Szolnokon a vitorlázórepülés. Remélem egyszer ezt újra fel tudjuk eleveníteni” – fejtette ki az alezredes, hozzátéve: „a Honvéd Kadét Programnak köszönhetően a kollégisták Béri Balogh Ádám honvéd kadét ösztöndíjat kapnak, amelynek mértéke a 4,5-ös tanulmányi átlageredménytől kezdve jelenleg havi 58 ezer forint.”

Az intézményvezető elmondta: a kollégium legfőbb célja, hogy a katonai pálya felé „terelje” a gyerekeket. De fontos kiemelni, hogy mindez semmilyen kötelezettséggel nem jár, azaz a középiskola elvégzését követően a diákoknak nem kötelező altiszti vagy tiszti pályára menniük, bármelyik civil egyetemre jelentkezhetnek! „A kollégium kiemelt célja, hogy diákjaink a honvédelem iránt elkötelezettek, tisztelettudóak, fegyelmezettek, kitartóak legyenek és tudjanak csapatban dolgozni. De emellett természetesen az is fontos, hogy minél többen válasszák a Magyar Honvédség nagy családját” – húzta alá Mádi Lajos alezredes.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.