2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bemutatkozott a magyar fejlesztésű, mobil katonai lőkonténer

Bemutatkozott a magyar fejlesztésű, mobil katonai lőkonténer
honvedelem.hu  |  2022. 05. 11., 09:53
Bemutatkozott a magyar fejlesztésű, mobil katonai lőkonténer

Kilencedik alkalommal rendezik meg május 10-12. között a Nemzetközi Hadiipari Kiállítást (IDEB 2022) Pozsonyban. A rendezvény nulladik, avagy szakmai napján részt vett Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint a Magyar Védelmi Export Ügynökség (VEX) meghívására és szervezésében bemutatkoztak olyan hazai hadiipari fejlesztések, amelyek a nemzetközi színtéren is büszkeségre adnak okot.

A rendezvény megnyitóján Eduard Heger, Szlovákia miniszterelnöke és Jaroslav Naď védelmi miniszter köszöntötte a megjelenteket. A kormányfő beszédében köszönetet mondott a szlovák fegyveres erők és a szlovák védelmi minisztérium vezetőinek, amiért a közelmúltat alapjában meghatározó orosz-ukrán háború miatt közvetlen és gyors intézkedésekkel erősítették meg Szlovákia biztonságát és védelmi képességeit. Kijelentette: a szlovák katonai képességek történelmi csúcspontot értek el, amit korántsem a szerencsének, vagy a véletlennek köszönhet Szlovákia. A nemzetközi összefogás fontosságát méltatva úgy fogalmazott: az orosz-ukrán háború kijózanító erővel mutatott rá, hogy közös európai érdek a biztonság és a védelmi képességek megerősítése. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta: ma ez már konkrét, fizikai védelmi képességet kell, hogy jelentsen, amiben hatalmas szerep jut az együttműködésnek és a nemzeti képességek egymással történő megosztásának. Az európai közösségek erejét méltatva hozzátette: hetek alatt születnek olyan megállapodások, amelyekhez korábban hónapokra lett volna szükség.

Jaroslav Nad’ örömének hangot adva úgy fogalmazott, hogy évről-évre egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés övezi a kiállítást. A szlovák védelmi miniszter hozzátette: ez természetesen annak is a jele, hogy minden nemzet érzi, mennyire felértékelődött a védelem és biztonság napjainkban. Kijelentette: az ukrajnai orosz agresszió megmutatta, mennyire fontos, hogy a nemzetek dinamikusan fejlődő, modern hadiiparral rendelkezzenek.

A rendezvényen 15 ország több mint 100 kiállítója mutatkozik be. A VEX meghívására és szervezésében olyan hazai hadiipari fejlesztések is megjelentek, amelyek a nemzetközi színtéren is büszkeségre adnak okot. Az ügynökség a magyar védelmi ipari termékek és szolgáltatások hazai és nemzetközi piacra jutásának előmozdítását célzó, valamint a védelmi ipar fejlesztésében közreműködő gazdasági társaság.

A keddi szakmai napon részt vett Szabó István honvédelmi államtitkár, aki a honvedelem.hu-nak elmondta: a biztonsági környezet sok tekintetben megváltozott, ami előtérbe helyezte a regionális, közép-európai együttműködéseket. Szólt arról is, hogy bár a nemzetek más-más területekre helyezik a hangsúlyt, nem mindent látnak egyformán, de a Visegrádi Négyek együttműködésének és a védelmi együttműködéseknek nincsenek alternatívái. „Az elmúlt néhány hónap eseményei megmutatták, mennyire fontosak ezek a szövetségek” – mondta, hozzátéve, hogy a védelmi együttműködés mellett ugyanolyan fontos a védelmiipari közös munka is. „Látjuk, hogy az országok egyre többet gondolkodnak a védelem megerősítésén, nyilván egyre inkább beruháznak a hadseregekbe, egyre nagyobb a kereslet, ami feltételezi a védelmiipari képességek bővítését, fejlesztését is” – fogalmazott Szabó István, rámutatva arra, hogy éppen ezért fontos hazánk számára is a kiállításon való jelenlét, hiszen a rendezvény erősíti a regionális együttműködést, új partnerek találnak egymásra, és nem utolsó sorban a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program mellett rendkívül fontos célkitűzés a magyar hadiipar újbóli megteremtése, bővítése is. „Ilyen formában mi is érdekeltek vagyunk, hiszen szeretnénk bemutatkozni, eredményeinket bemutatva” – jelentette ki a honvédelmi államtitkár.

 

Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese szerint rendkívül fontos a magyar jelenlét egy ilyen nemzetközi hadiipari kiállításon, mivel a Magyar Honvédség mellett a hazai hadiipar és a katonákat támogató szervezetek is meg tudnak jelenni. Mint fogalmazott: egy ilyen rendezvény részben potenciális piaci lehetőséget jelent, másfelől pedig büszkén mutathatjuk be az olyan magyar hadiipari eredményeket, mint például a hazai fejlesztésű, egyedülálló mobil katonai lőkonténert. Sándor vezérőrnagy hozzátette: az ilyen találkozók alkalmával a szomszédos országok, partnerek között mindig szó esik a nemzetek haderőfejlesztéseiről is. „Azt gondolom, hogy ezzel, a jól megkomponált tervvel – ami mögött ott a politikai akarat és a támogatás – példát mutattunk az egész régiónak, hogy nem csak a haderőt lehet fejleszteni, hanem az ország védelmi képességeit is” – mondta.

A kiállításon résztvevő nemzetek haditechnikai eszközeit szemügyre véve a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesét arról is kérdeztük, hogy e felvonultatott – főként - közép-európai mezőnyben hol helyezkedik el a Magyar Honvédség. Válaszában Sándor Zsolt vezérőrnagy kijelentette: mindenképpen van okunk a büszkeségre. Rámutatott arra is: noha a cseh és szlovák hadiipar hagyományosan mindig előrébb járt bizonyos területeken, ma már azonban van, amiben hazánk vette át a vezető szerepet, így például a pilóta nélküli repülőeszközök fejlesztésében, vagy az elektronikai-számítógépes támogatás és a gyalogsági fegyverek tekintetében. „A már befejeződött és még folyamatban lévő fejlesztések mind-mind támogatják a Magyar Honvédséget, egyúttal visszahelyeznek bennünket a hadiipari térképre is” – tette hozzá.

A 2006 óta immáron kilencedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Hadiipari Kiállításon – többek között – bemutatkozott a német Rheinmetall Lynx gyalogsági harcjárműve is, amelynek gyártása – a rendezvényen szintén megjelenő Gidrán páncélozott harcjármű mellett – a közeljövőben Magyarországon is megkezdődik. Mindemellett a rendezvényen számos hazai fejlesztést is felvonultattak, így a HM EI Zrt. pilóta nélküli repülőeszközét, illetve a Continest Technologies Zrt. egyedi fejlesztésű, telepíthető mobil katonai lőkonténerét is.

 

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.