2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Erős, ütőképes hadsereget kell létrehozni

Erős, ütőképes hadsereget kell létrehozni
Art of WAR  |  2018. 11. 14., 11:01
Erős, ütőképes hadsereget kell létrehozni

Átfogó modernizáció szükséges az erős, ütőképes hadsereg kialakításához - mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter november 13-án, kedden, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián.

A miniszter a Múlt, jelen, jövő: a Magyar Honvédség 170 éve című szimpóziumon elmondta, hogy napjainkban, a gyorsan változó biztonsági környezetben a fő fenyegetést elsősorban a délről érkező migráció jelenti. Ebben a helyzetben a fejlesztések mellett a missziókban szolgálatot teljesítő magyar katonák is segítik megőrizni Magyarország békéjét; jelenleg négy földrész tizennégy országában mintegy ezer katonánk szolgál. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program átfogó modernizációt jelent, amely a technikai eszközök beszerzése mellett tartalmazza az önkéntes tartalékos rendszer és a hazai hadiipar újjáélesztését is. A tartalékos rendszer feltöltése ütemezetten halad, mára több mint nyolcezren választották ezt a szolgálati formát. A haditechnikai fejlesztésekben a honvédség egésze érintett, legyen szó a szárazföldi erők vagy a légierő fejlesztéséről. De a legfontosabb továbbra is a katona, az állomány képzése, kiképzése, valamint az egyéni felszerelésük fejlesztése. A kormányzati célkitűzéssel összhangban zajlanak a fejlesztések annak érdekében, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó haderejévé váljon.

A program ütemezett végrehajtására a szükséges költségvetési források is rendelkezésre állnak. A kormány döntése értelmében, a Honvédelmi Minisztérium támogatási főösszege 2024-re – a korábbi vállalásnál is gyorsabb ütemben – fogja elérni a GDP 2 százalékát, és ezen a szinten is marad. Az összeg 30 százalékát - a NATO által előírtak szerint - fejlesztésekre, modernizációra, csaknem 40 százalékát bér- és bérjellegű kifizetésekre – az illetményfejlesztést is beleértve -, a fennmaradó mintegy 30 százalékát pedig működésre, fenntartásra fordítja a honvédelmi tárca.

Dr. Benkő Tibor kiemelte továbbá, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar integrációja 2019. január 1-jétől megszűnik és átalakul az irányítási-vezetési rendszer is.

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese előadásában Magyarország NATO-tagságra való felkészülését mutatta be. Megjegyezte, az észak-atlanti szövetség azt tűzte ki célul a Szovjetunió összeomlása után, hogy a világ békéjét megőrizze, s lehetőleg elkerülje a hidegháború rossz emlékű időszakának megismétlődését. Magyarország is része lett 1990 után Európa nagy újrafelosztásának, azzal a határozott politikai igénnyel, hogy a NATO-hoz akart csatlakozni. Bár a politikai akarat egyértelmű volt, a hadseregre hosszadalmas átalakulás várt, amely leépítéssel és képességvesztéssel is járt. 2001-től a NATO már komoly hozzájárulást vár Magyarországtól a különböző missziókhoz, majd Grúzia és végül Ukrajna rádöbbentette a szervezetet és a világot, hogy nem elégséges a közös katonai képességekben bízni, minden tagállamnak képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát.

A megváltozott biztonsági környezetben világossá vált, hogy a béke nincsen ingyen, ezért a NATO vezető állama, az Egyesült Államok felszólította a tagokat, hogy emeljék védelmi költségvetéseiket. Ugyanakkor mára az is világos, hogy az ország védelmét a hadsereg egyedül nem képes ellátni, ez ugyanis össztársadalmi feladat. A Magyar Honvédségnek ebben koordináló szerepe van, s ezért fel kell készítenie például a társadalmat, az infrastruktúrát és a kórházakat arra az időszakra, amikor meg kell védenie magát.

A Magyar Hadtudományi Társaság, a Magyar Tudományos Akadémia Hadtudományi Bizottsága és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös konferenciáján Tömböl László nyugállományú vezérezredes, a hadtudományi társaság elnöke elmondta, hogy a szimpóziumot a 170 éves Magyar Honvédség tiszteletére, történetének bemutatására szervezték. Az előadók között egykori katonai vezetők, történészek és a téma szakavatott ismerői szerepeltek.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

  JETfly Magazin