2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Erős, ütőképes hadsereget kell létrehozni

Erős, ütőképes hadsereget kell létrehozni
Art of WAR  |  2018. 11. 14., 11:01
Erős, ütőképes hadsereget kell létrehozni

Átfogó modernizáció szükséges az erős, ütőképes hadsereg kialakításához - mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter november 13-án, kedden, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián.

A miniszter a Múlt, jelen, jövő: a Magyar Honvédség 170 éve című szimpóziumon elmondta, hogy napjainkban, a gyorsan változó biztonsági környezetben a fő fenyegetést elsősorban a délről érkező migráció jelenti. Ebben a helyzetben a fejlesztések mellett a missziókban szolgálatot teljesítő magyar katonák is segítik megőrizni Magyarország békéjét; jelenleg négy földrész tizennégy országában mintegy ezer katonánk szolgál. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program átfogó modernizációt jelent, amely a technikai eszközök beszerzése mellett tartalmazza az önkéntes tartalékos rendszer és a hazai hadiipar újjáélesztését is. A tartalékos rendszer feltöltése ütemezetten halad, mára több mint nyolcezren választották ezt a szolgálati formát. A haditechnikai fejlesztésekben a honvédség egésze érintett, legyen szó a szárazföldi erők vagy a légierő fejlesztéséről. De a legfontosabb továbbra is a katona, az állomány képzése, kiképzése, valamint az egyéni felszerelésük fejlesztése. A kormányzati célkitűzéssel összhangban zajlanak a fejlesztések annak érdekében, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó haderejévé váljon.

A program ütemezett végrehajtására a szükséges költségvetési források is rendelkezésre állnak. A kormány döntése értelmében, a Honvédelmi Minisztérium támogatási főösszege 2024-re – a korábbi vállalásnál is gyorsabb ütemben – fogja elérni a GDP 2 százalékát, és ezen a szinten is marad. Az összeg 30 százalékát - a NATO által előírtak szerint - fejlesztésekre, modernizációra, csaknem 40 százalékát bér- és bérjellegű kifizetésekre – az illetményfejlesztést is beleértve -, a fennmaradó mintegy 30 százalékát pedig működésre, fenntartásra fordítja a honvédelmi tárca.

Dr. Benkő Tibor kiemelte továbbá, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar integrációja 2019. január 1-jétől megszűnik és átalakul az irányítási-vezetési rendszer is.

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese előadásában Magyarország NATO-tagságra való felkészülését mutatta be. Megjegyezte, az észak-atlanti szövetség azt tűzte ki célul a Szovjetunió összeomlása után, hogy a világ békéjét megőrizze, s lehetőleg elkerülje a hidegháború rossz emlékű időszakának megismétlődését. Magyarország is része lett 1990 után Európa nagy újrafelosztásának, azzal a határozott politikai igénnyel, hogy a NATO-hoz akart csatlakozni. Bár a politikai akarat egyértelmű volt, a hadseregre hosszadalmas átalakulás várt, amely leépítéssel és képességvesztéssel is járt. 2001-től a NATO már komoly hozzájárulást vár Magyarországtól a különböző missziókhoz, majd Grúzia és végül Ukrajna rádöbbentette a szervezetet és a világot, hogy nem elégséges a közös katonai képességekben bízni, minden tagállamnak képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát.

A megváltozott biztonsági környezetben világossá vált, hogy a béke nincsen ingyen, ezért a NATO vezető állama, az Egyesült Államok felszólította a tagokat, hogy emeljék védelmi költségvetéseiket. Ugyanakkor mára az is világos, hogy az ország védelmét a hadsereg egyedül nem képes ellátni, ez ugyanis össztársadalmi feladat. A Magyar Honvédségnek ebben koordináló szerepe van, s ezért fel kell készítenie például a társadalmat, az infrastruktúrát és a kórházakat arra az időszakra, amikor meg kell védenie magát.

A Magyar Hadtudományi Társaság, a Magyar Tudományos Akadémia Hadtudományi Bizottsága és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös konferenciáján Tömböl László nyugállományú vezérezredes, a hadtudományi társaság elnöke elmondta, hogy a szimpóziumot a 170 éves Magyar Honvédség tiszteletére, történetének bemutatására szervezték. Az előadók között egykori katonai vezetők, történészek és a téma szakavatott ismerői szerepeltek.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.