2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Európa legmodernebb lőszergyárkomplexuma épül hazánkban

Európa legmodernebb lőszergyárkomplexuma épül hazánkban
honvedelem.hu  |  2024. 04. 04., 12:53
Európa legmodernebb lőszergyárkomplexuma épül hazánkban

„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.

„A Lynx gyalogsági harcjárművek által használt 30 milliméteres lőszer gyártására alkalmas gyárépületünk abba a készültségi fázisba került, hogy a Rheinmetall nemzetközi hadiipari és járműipari vállalattal közösen át tudjuk adni a később ezt hasznosító vegyesvállalatoknak, így már az építkezés befejezése előtt betelepíthetik azt a technológiát, ami a gyártás alapját fogja képezni. Emellett azt is ünnepeljük, hogy 2025-től már a nagykaliberű tüzérségi lőszerek hazai gyártását is lehetővé tesszük” – fogalmazott honlapunknak prof. dr. Palkovics László.

A vezérigazgató elmondta: „amikor azt a döntést hoztuk, hogy Magyarországon a különböző jármű- és fegyvergyártás mellett lőszer- és robbanóanyaggyártással is fogunk foglalkozni, akkor megvizsgáltuk, hogy az országnak melyik az a része, ami korábban rendelkezett ilyen típusú kompetenciákkal. A választás azért esett Várpalotára, mert egyrészt itt korábban is gyártottak robbanóanyagot és így a gyártáshoz nélkülözhetetlen egyéb vegyipari kapacitás is biztosított.

„Emellett szempont volt a szakértelem, a Pannon Egyetem közelsége, a szakképzési központ gazdag képességcsomagja, valamint a bakonyi lőtér nagyjából egykilométeres távolságban lévő elhelyezkedése. Ennek a lőtérnek azért van jelentősége, mert azokat a lőszereket, amit az itt épülő üzemek gyártani fognak, bizonyos rendszerességgel ki kell próbálni, jelesül a 155 milliméteres tűzérségi lőszer teszteléséhez Európában nincs alkalmasabb és nagyobb lőtér, mint a nullponti lő- és gyakorlótér” – húzta alá a vezérigazgató.

Prof. dr. Palkovics László kiemelte, hogy tavaly szeptemberben tartották a Várpalota közelében található inotai hőerőművel szemben épülő lőszergyártó komplexum úgynevezett „bokrétaünnepségét”, amelyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is jelen volt. A 155 milliméteres lőszereket gyártó ingatlan építési engedélyét november 23-án kapta meg a beruházás (a gyártóépület mellett hét NATO-szabványnak megfelelő bunker, egy foszfátozó- és festőépület, valamint egy szociális kantin- és öltözőépület vonatkozásában), de a beruházás keretében – többek között – mintegy 4 kilométernyi belső utat, 23 kilométernyi víziközművet, 2,5 kilométernyi távhővezetéket, valamint két földalatti sprinklertartályt és szivattyúállomást is létesíteni fognak.

A közepes kaliberű – 30 milliméteres – lőszerek gyártása már az idei év utolsó negyedévében, a nagykaliberű – 155 milliméteres – lőszerek gyártása 2025 utolsó negyedévében kezdődhet meg.

A német Rene Gansauge, aki a tavalyi évtől a Rheinmetall fegyver- és lőszerdivíziójának vezérigazgatói tisztségét látja el, ünnepi beszédében lenyűgözőnek nevezte azt az előrelátást, amellyel a magyar kormány néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a düsseldorfi székhelyű vállalattal partneri együttműködésben befektet a haditechnológiába és Magyarország védelmi képességeibe. „Nem csak a partnerség, hanem az együttműködés látványos eredményei is lenyűgözőek” – fejtette ki.

 

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere beszédében felidézte, az általa irányított, mintegy húszezer lakosú város és hazánk szempontjából kiemelt jelentőségű eseményként tekint a Várpalotai Védelmi Ipari Komplexum megépülésére. „Minden nap szembesülünk a kihívás nagyságával, és igyekszünk ennek a lehető legjobban megfelelni” – húzta alá, kiemelve: a Várpalotán élők többsége a munkalehetőségeket, a fejlődést és a szakmai kihívásokat látja a nagyberuházásban. „A Rheinmetall vállalatnak jó híre van Várpalotán. Az eddigi együttműködésünk példaértékű volt, jól megértjük egymást, amiért ezúton is köszönetet mondok Michael Krebs úrnak, a várpalotai gyáregység vezérigazgatójának” – tette hozzá a városvezető.

Az ünnepélyes alapkőletételen Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott mellett jelen voltak a beruházócégek – a ZÁÉV Építőipari Zrt., a bim.GROUP Kft., az Óbuda-Újlak Zrt., az E.ON Hungária Zrt., az MVM XPert Zrt. és a Várpalotai Közszolgáltató Nonprofit Kft. – képviselői is.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-14 15:51:53
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.