2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hadiipar nélkül nincs haderőfejlesztés

Hadiipar nélkül nincs haderőfejlesztés
honvedelem.hu  |  2022. 03. 30., 10:56
Hadiipar nélkül nincs haderőfejlesztés

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka részvételével szerveztek konferenciát a haderőfejlesztésről és a magyar hadiipar újraindításáról Csongrádon, március 29-én.

A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, Csongrád város és a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium szervezésében tartották meg azt a konferenciát, amelynek középpontjában a hazai védelmi ipari fejlesztések, illetve azok Magyar Honvédségre gyakorolt hatása állt. A szimpóziumon, amelyen részt vett Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, valamint Bedő Tamás, Csongrád polgármestere is, elhangzott: napjainkra annyira megváltoztak és felgyorsultak a biztonsági kihívások, ami szükségessé tette egy átfogó, mindenre kiterjedő haderőfejlesztési program precíz ütemezésű beindítását. Ennek szerves részét képezi a haditechnikai eszközök beszerzése, illetve a hazai hadiipar strukturált újraindítása.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter előadásában felvázolta azokat a körülményeket és biztonsági kihívásokat, amelyek megkövetelték a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elindítását. Említette az instabil államokat, a terrorizmust, az illegális migráció veszélyeit, az új fenyegetést jelentő hibrid hadviselést és azon belül a kibertérben zajló tevékenységet. Beszélt a NATO által megjelölt két veszélyeztetettségi irányról, a keletiről és a déliről, amelyek metszéspontja éppen Kelet-Közép Európában van.

Külön kitért a Krím-félsziget hét évvel ezelőtti annektálására és a jelenlegi orosz-ukrán háborúra. Mint mondta, Oroszországgal szemben a NATO változatlanul a kettős megközelítést alkalmazza, azaz az elrettentés és a párbeszéd együttes elvét követi. Hazánk – hívta fel a figyelmet a tárcavezető – mindenben partner a NATO döntéseiben, és továbbra is azt vallja, hogy a szövetségnek és Magyarországnak ebbe a fegyveres konfliktusba nem szabad belekeverednie. Benkő Tibor rámutatott: hazánk az első országok között volt, amelyek reagáltak a háborúra, hiszen a konfliktus kezdetekor már felajánlottunk egy önerőből megteremtett zászlóalj-harccsoportot. Ez a harccsoport települt az ország keleti részébe a háború kitörésekor, a NATO részéről pedig harckész minősítést kapott. A szövetség jelenlegi védelmi intézkedéseinek megfelelően immár megerősítő, előretolt védelmet lát el, ezzel egyidőben nyitottá vált, azaz bármely tagországnak lehetősége van katonáival csatlakozni hozzá. Eddig öt nemzet jelezte csatlakozási szándékát, ők a Dunántúlon készülnek fel a Magyar Honvédség erőivel, de a határ környékén továbbra is csak magyar katonák látnak el szolgálatot, kettős feladattal: egyrészt segítik a Belügyminisztérium erőit a humanitárius feladatokban, másrészt megakadályozzák, hogy bármikor fegyveres csoportok sodródhassanak át Magyarország területére.

Benkő Tibor a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán kiemelte: annak centrumában a katona, az ember áll. Hangsúlyozta az életpályamodell szerepét, amely a pályára irányítástól a nyugállományú évekig biztosítja, hogy a katona száz százalékosan legyen képes ellátni feladatait. Beszélt a hazafias és honvédelmi nevelés, a honvéd kadétképzés kiemelt szerepéről, a katonai középiskolák számának várható növeléséről és az ösztöndíjrendszerről. Rámutatott, hogy az Önkéntes Tartalékos Rendszer igazi sikertörténetté vált: míg 2010-ben 17 fő választotta a haza szolgálatának ezt a formáját, addig a rendszer a közelmúltban elérte a 11 500 fős létszámot.

A tárcavezető rámutatott: a haderőfejlesztési program egyik alappillérét a védelmi ipar fejlesztése, a hazai hadiipar újraindítása jelenti, amely egyszerre teremt munkahelyet és foglalja magában a kutatást, innovációt és fejlesztési területeket. „A hazai hadiipar országos szinten is húzóágazat lesz” – jelentette ki Benkő Tibor.

Maróth Gáspár előadásában a haderőfejlesztés elindításának szükségességét elemezte. A nemzeti fegyverzeti igazgató elmondta: 2010-ben a Magyar Honvédség egy felszerelés és haditechnika nélküli, gyakorlatilag agonizáló szervezet volt. Az ország gazdasági helyzete akkor nem engedte meg az azonnali fejlesztést, erre csak 2016-ban, a súlyos gazdasági problémák elhárítása után kerülhetett sor, mint fogalmazott, mindent a nulláról kezdve. A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos hozzátette: a katonai elemzések világosan kimutatták már akkor, hogy a 2020-2030 közötti időszakban a térségben két válság robbanhat ki, az egyik a Balkánon, a másik Ukrajna térségében következhet be. Ez volt a másik oka annak, hogy a lehető legrövidebb időn belül elindították a haderőfejlesztést, ráadásul olyan tempóban, amelynek kivitelezése egész Európában egyedülálló. A program a hazai védelmi- és hadiipar fejlesztését is magában foglalja. „Egy dolgot világosan lehetett látni: hogy ha nem lesz hadiipar, nem lesz haderőfejlesztés sem” – fogalmazott.

Maróth Gáspár elmondta, hogy kezdetektől Németországot tekintették elsődleges partnernek, mind a haditechnikai eszközök vásárlása, mind a hadiipari beruházások tekintetében. A szerencsés véletlennek köszönhető, hogy Magyarország érdeklődésével egyidőben kezdték a németek a hadiipari piacukat Európa felé bővíteni, így tudtak találkozni a szándékok. 2018-ra már a NATO és Németország is a magyar fejlesztésekkel foglalkozott, hiszen hazánk a teljes fegyverrendszerek vásárlásával gyakorlatilag teljes képességeket szerzett be, ezzel pedig a régióban páratlan modernizációt hajt végre.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy előadásában aláhúzta: minden terv annyit ér, amennyit meg lehet belőle valósítani. Mint mondta, Magyarországnak nagyon komoly terve van, amit Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak neveznek, eredményei pedig mindennél jobban mutatják, hogy működőképes és jó tervről van szó. Kiemelte a magyar hadiipar szerepét a programban, annak újjáépítése ugyanis stratégiai fontosságú, hiszen a Magyar Honvédség ezáltal magának teremtheti meg a szükséges feltételeket, és nem fog függőségi viszonyba kerülni más országok hadiiparával.

Az eseményen a csongrádi székhelyű Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. vezérigazgatója, Bozó Gábor adta át Ruszin-Szendi Romulusz altábornagynak csapatpróbára azokat a 100 százalékban magyar fejlesztésű kézifegyvereket, amelyeket - a tesztek eredményének függvényében - néhány éven belül sorozatgyártásban állítanak majd elő.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.