2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mi várható a Black Swan 2022 gyakorlaton?

Mi várható a Black Swan 2022 gyakorlaton?
Trautmann Balázs  |  2022. 04. 26., 12:28

Rengeteg minden változott 2021 májusához képest, s ezeket a változásokat az idei Black Swan többnemzeti különleges műveleti gyakorlat is követi. Sokkal nagyobb a kihívás az előkészítés és a gyakorlat megszervezése során, több a bevont elem és összetettebbek a feladatok – nem lesz könnyű dolga a résztvevőknek.

„Idén először az európai különleges műveleti erők legfontosabb, éves hadgyakorlata - melyhez a Black Swan is csatlakozik -, a Trojan Footprint a NATO egész keleti szárnyát lefedve, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig zajlik majd, és ez számunkra is elég markáns változást fog jelenteni” - emelte ki Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélője. Ez azt is jelenti, hogy egyidőben több, a szolnoki Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnoksággal (R-SOCC) megegyező elem dolgozik majd a gyakorlat során.

„Magyarországon alapvetően két területre koncentrálva tevékenykedünk majd a gyakorlat során. Szolnoki központtal, a magyar különleges műveleti osztag vezetése mellett amerikai, osztrák és román különleges műveleti csoportok fognak gyakorlatozni, illetve Újdörögdön egy rohamlövész képességet alakítunk ki a hozzánk csatlakozó lengyel katonák segítségével” - tette hozzá a tábornok.

Változást jelent az is, hogy idén először a Brit Királyi Légierőtől két Eurofighter Typhoon FGR.4 vadászbombázó repülőgép is hazánkba érkezik a gyakorlat idejére; e gépek kimondottan a különleges műveletieknek nyújtanak levegő-föld harctámogatást.

„A teljes, északtól délig húzódó gyakorlat előkészítése és végrehajtása egyetlen, komplex műveleti terv, az amerikai parancsnokság által elkészített hadműveleti parancs alapján történik, ezzel dolgozik mindenki. Ennek megfelelően, a már említett műveleti parancsnokságok szinkronizáltan, egy közös műveleti cél érdekében fognak tevékenykedni. Számunkra ez annyiban jelent majd plusz feladatot, hogy a szomszéd parancsnokságokkal is fenn kell tartanunk folyamatosan a kapcsolatot, s nyilván az amerikai parancsnokság, illetve a Magyar Honvédség Parancsnoksága felé is be kell tudnunk bizonyítani, hogy képesek vagyunk különleges műveleteket tervezni, koordinálni, szinkronizálni, vezetni és eredményesen végrehajtani. Évről évre egyre több elemet vonnak be a Black Swan gyakorlatsorozatba, s ez nekünk alapvetően fontos és szükséges felkészülési folyamat ahhoz, hogy majd 2024 végére elérjük a teljes műveleti készenlétet (FOC), s ezt követően 2025-től már készenléti szolgálatba léphessünk” - mondta Sándor Tamás vezérőrnagy.

„Többen érkeznek Magyarországról is: a már »megszokott«, a kezdetek óta a gyakorlatok szerves részét jelentő képességek - a pszichológiai hadviselés, a civil-katonai együttműködés, a kibertéri műveletek - mellett idén a Terrorelhárítási Központ kijelölt állománya is részt vesz a Black Swan-en. Ezzel is egyre inkább a valós körülményeknek megfelelően, a társszerveket bevonva, az összkormányzati feladatokkal járó országvédelem elveinek megfelelően építjük fel a gyakorlatot. Az idei gyakorlaton magát a rendszert próbáljuk majd elemezni, értékelni, például hogyan működik az információmegosztás? Hogyan kerülnek a nem katonai jellegűnek azonosított feladatok a TEK-hez? Hogyan oldható meg a műveleti támogatás? Rengeteg olyan részletkérdés merül fel, amelyek megoldását most szeretnék tesztelni” – sorolta a tábornok, hozzátéve: a többletfeladatok természetesen többletterheléssel is járnak: 2021-hez képest markáns feladatnövekedést hoz az idei Black Swan. Ez azonban annak a folyamatnak a része, amelynek végén, 2025-re sikerül eljutni arra a szintre, amit a NATO megkövetel a készenléti szolgálat egy esztendőre szóló ellátásához. „Úgy számoltunk, hogy minél közelebb érünk ehhez a dátumhoz, annál több lesz a feladat, annál rövidebbek lesznek a határidők, annál nagyobb lesz a nyomás a végrehajtókon és a törzsön is” – emelte ki a vezérőrnagy.

2022-ben kiemelt feladat lesz a különleges légi műveleti képesség összeállítása és integrálása légi komponensé, amit szintén magyar vezetéssel alakítanak ki – húzta alá a tábornok. A több éves munkát jelentő folyamat végén idén az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis légijárműveinek és hajózóinak bevonásával - a már megszerzett képességeikre alapozva - egy különleges műveleti légi komponens működik majd a Black Swan során. Ez ismét egy, a NATO jelenlegi struktúrájában is kiemelkedő vezető szerep, s egyben a 2025-ös vállalásunk képességeihez is fontos lépés.

„Emellett az ukrajnai tapasztalatok alapján is kiemelt szerepet kapnak majd a kiber- és információs műveletek, de szerencsére már eddig is nagyon jó kapcsolatunk volt mind dr. Kovács László dandártábornokkal, a Magyar Honvédség Parancsnokságának kibervédelmi szemlélőjével, valamint az MH Kiber- és Információs Műveleti Központtal is. Ennek a kiváló kapcsolatnak és a központ profi szakembereinek köszönhetően jelenleg is van kibervédelmi képességünk a parancsnokság és az osztagok szintjén. Ezt az építkezést kell folytatnunk, hiszen az nem valószínű, hogy egy önálló, robusztus kiberképesség települ magába a különleges műveleti végrehajtó alegységbe, viszont nekünk tudni kell azt, hogy ha valami történik a virtuális térben: mi a kinyerhető vagy átadható információ, az milyen csatornán fog eljutni és hova. A gyakorlaton azt kell majd tesztelnünk, hogy tőlünk, a végfelhasználóktól példádul milyen gyors az információáramlás a szentendrei MH Kiber- és Információs Műveleti Központig. S persze azt is, hogy milyen képességek vannak ott, amivel minket azonnal és hatékonyan tudnak támogatni saját műveleteink végrehajtása közben” – részletezte Sándor Tamás vezérőrnagy.

Április utolsó hetében kezdődik el a Black Swan 2022 gyakorlatot megelőző nemzetközi törzsfelkészítés. Ennek során a résztvevő országok átbeszélik a kialakult harcászati helyzetet, a kapott harcparancsokat. Sándor Tamás hangsúlyozta: a szolnoki regionális parancsnokság által kiadott, saját műveleti parancs is nemzetközi összefogás eredménye, hiszen az összes partnernemzet tervezői részt vettek ennek elkészítésében. A törzsfelkészítés során ezt ismertetik, majd végig veszik a hatályos műveleti utasítás minden elemét: mi az információmenedzsment rendszere, ki kivel kommunikál, milyen kapcsolódási felületek vannak. Ezt követik a „battle drill” -ek, ahol olyan, váratlan helyzeteket modelleznek, mint például, hogy mi a teendő, ha egy izolált, egységétől elszakadt katonáról szereznek tudomást vagy éppen kényszerleszállást hajt végre egy saját helikopter.

Május 2-ától pedig megkezdődik maga a Black Swan 2022 - Magyarország területén és a térség több államában is. Ennek során egy magyar különleges műveleti csoport például Romániában fog feladatokat végrehajtani az ottani erőkkel közösen, míg egy másik csoport Szlovákiában dolgozik együtt a szlovák és cseh kollégákkal. A különleges rendeltetésű dandár légcellás szabadeső csoportja - tavaly már egy alaszkai, hideg égövi (arktikus) ismeretbővítő kurzuson átesett a csapat - a tervek szerint Norvégiában hajt majd végre ugrást, majd végzik el a számukra kijelölt felderítő feladatot.

„A Black Swan 2022 három ország területén összesen több mint 600 katonát és más résztvevőt megmozgató nemzetközi gyakorlattá nőtte ki magát” – mondta a tábornok, hozzátéve: a magyar erők mellett amerikai, brit, cseh, horvát, lengyel, román, szlovák, szlovén és osztrák katonák fogják a valóságban is elvégezni azt, amit a tervezők hosszadalmas munkával papírra, számítógépre és harcparancsba alkottak.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.