2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb mérföldkő a hazai hadiipar történetében

Újabb mérföldkő a hazai hadiipar történetében
honvedelem.hu  |  2022. 03. 28., 14:32
Újabb mérföldkő a hazai hadiipar történetében

2022. március 26-án, szombaton adták át ünnepélyes keretek között a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárépületét és elkészült moduljait a ZalaZONE ipari parkban.

Olyan jó katonák kellenek, amilyen jók az eszközeink! – fogalmazott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárépületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadásán március 26-án, szombaton, a ZalaZONE ipari parkban. A zalaegerszegi ünnepségen jelen volt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató is.

„A legfontosabb feladat ebben az évtizedben, hogy egy Magyarországot megvédeni képes, a magyar érdekeknek érvényt szerezni tudó; Magyarországon, de ha kell, azon kívül is bevethető haderő álljon rendelkezésre” – hangsúlyozta beszédében Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárépületének átadását fontos mérföldkőnek nevezte. „Magyarországnak szüksége van arra a minden korábbit meghaladó technológiai színvonalra, amit a most átadott gyár testesít meg” – emelte ki. A miniszterelnök köszöntőjében rámutatott: „Fontos, hogy jó eszközeink legyenek, de a jó eszközök semmit sem érnek jó katonák nélkül.” Orbán Viktor a 21. század technikai kihívásainak teljes mértékben megfelelő Rheinmetall Hungary Zrt. gyárával kapcsolatban elmondta: „Ez lett a Magyar Honvédség új mércéje! Ehhez kell felnőni, nem beszerzésekkel, sőt, nem is csak gyártással, nem is csak fejlesztéssel, hanem a katonáink minőségével. A hadsereg vezetettségének a minőségével, a kiképzésünk minőségével. Olyan jó katonák kellenek, amilyen jók az eszközeink!"

Benkő Tibor kérdésünkre válaszolva elmondta: rendkívül nagy lehetőséget jelentenek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program számára a magyar kormány és a német Rheinmetall Hungary Zrt. közös gyáralapítása és az ott elinduló hadiipari fejlesztések. A gyár a kategóriájában legkorszerűbbnek számító Lynx típusú harcjárműcsalád eszközeinek gyártása mellett kutatás-fejlesztéssel és a katonai járművek tesztelésével is foglalkozik. A honvédelmi tárca vezetője kiemelte: Zalaegerszegen „a jövő technikai eszközei készülnek a Magyar Honvédség számára.”

A honvédelmi miniszter az elmúlt évek haderőfejlesztési beszerzései kapcsán hangsúlyozta: a tervek szerint zajlanak a beszerzések és fejlesztések, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország békéjét és biztonságát ütőképes és modern haderő garantálja. Benkő Tibor a fejlesztési program kapcsán rámutatott: „Rendkívül fontos a katonák megszólítása, ezen belül is a katonai pályára orientálódó fiatalokkal való foglalkozás és a hazafias honvédelmi nevelés, valamint az önkéntes tartalékos katonai szolgálat rendszerének fenntartása az oktatás és a kiképzés mellett. Mindez együttesen adja a program lényegét”. A miniszter hozzátette: „ha továbbra is így tudunk tovább haladni, akkor kitűzött céljainkat időben el tudjuk érni.”

„Elkezdődik a gépek betelepítése, és reményeink szerint az év végén a gyártás is elindul az üzemcsarnokban” – mondta a gyárral kapcsolatban Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A nemzeti fegyverzeti igazgató kérdésünkre válaszolva elmondta: jó döntésnek bizonyult, hogy Magyarország 2016-ban a német hadiipar képviselőivel vette fel a kapcsolatot és kezdte meg az együttműködést. A kormánybiztos a német féllel történő együttműködés kapcsán kiemelte: a további ipari beruházások, gyárépítések mellett olyan kutatási-fejlesztési projektek indultak el, amelyek lehetővé teszik Magyarország számára, hogy bekapcsolódjon a német hadiipar csúcsát jelentő fejlesztési programokba.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke köszöntőjében elmondta: a magyar kormány támogatása, együttműködése tette lehetővé, hogy a német hadiipari cég és Magyarország között ilyen komoly léptékű védelmi fejlesztések indulhassanak el, amelyek a világ egyik legkorszerűbb harckocsigyárának létrejöttét eredményezték.

Az ünnepségen – mások mellett – jelen volt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Vigh László, a térség országgyűlési képviselője is.

További fotókért kattintson a linkre!

További cikk a témában: Hiúzok ugrásra készen

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.