2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Önjáró aknavető képesség születik

VIDEÓ - Önjáró aknavető képesség születik
honvedelem.hu  |  2022. 04. 26., 12:08
VIDEÓ - Önjáró aknavető képesség születik

Rendkívül impresszívnek nevezte dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató azt a technikai képességbemutatót, amely során egy Gidrán páncélozott harcjármű fedélzetéről első alkalommal lőttek aknavetővel. Az MH Bakony Harckiképző Központ gyakorlóterén egy Gidrán harcjárműre szerelt, 120 milliméteres aknavetőé volt a főszerep április 25-én, hétfőn.

Sikeresen vizsgázott technikai képességbemutatóján a Rheinmetall Ragnarok 120 milliméteres aknavetője, amelynek működését és pontosságát állványos kivitelben és egy Gidrán harcjárműre integrált változatban is bemutattak a Központi Gyakorló- és Lőtér kőröshegyi szemlepontján. Utóbbi kapcsán fontos megjegyezni, hogy több nemzet hadiipari cégeinek közös munkájából született és amint a bemutatón is látni lehetett, alkalmazói számára a tüzelőállás rendkívül gyors elfoglalását, a tűzkiváltást és végül a tüzelőállás elhagyását teszi lehetővé. Bár a kutatás-fejlesztés jelenlegi szakaszában az éleslövészetet még az érintett vállalatok szakemberei hajtották végre, a magyar katonáknak is jutott szerep: ők mutatták be a szintén újdonságnak számító integrált felderítő platformot, ami szintén egy Gidrán páncélozott harcjármű fedélzetén kapott helyet.

A látványos és meggyőző dinamikus végrehajtást követően a nap főszereplőinek számító haditechnikai eszközök a statikus bemutatón várták a rendezvény résztvevőit. A Magyar Honvédségben is rendszeresített – de az aknavetős alkalmazás céljából átalakított – Gidrán mellett bemutatkoztak a török gyár további páncélozott gépjárművei is. Ugyancsak jelen voltak azok a lengyel gyártású, pilóta nélküli repülőeszközök is, amelyek a dinamikus bemutató során élő videóképet közvetítettek a lövészet célterületéről.

„A mai nap lényege az, hogy egyszerre kértünk több céget arra: hajtsanak végre közös kutatás-fejlesztési programokat, amelyek eredményei majd egy harcászati rendszerben fognak megjelenni” – mondta dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató, hozzátéve: ez jelenleg a haderőfejlesztés kutatási fázisa, amely során „mi indukáljuk a különböző cégeknek a termékfejlesztését. S e cégek meglepően jól működnek együtt.”

Dr. Maróth Gáspár arra is rámutatott: már most számos új ötlet van azzal kapcsolatban, hogy mi mindent tudnának még megvalósítani a vállalatok. A kormánybiztos leszögezte azt is, hogy több hazai fejlesztésű platform iránt már napjainkban is nagy a nemzetközi érdeklődés, amelyeket mint magyar haditechnikai eszközöket mutatnak majd be. „A világban a hadiipar mindig egy többnemzeti játék, az érdekesség az, hogy 2016 előtt minket nem jegyeztek ebben a játékban, ma pedig egyértelműen az egyik gócpontja, fejlesztési pontja vagyunk az európai haditechnikai eszközöknek” – jelentette ki.

Kérdésünkre válaszolva dr. Maróth Gáspár kormánybiztos elárulta: a közös fejlesztések eredményét a magyar katonák is láthatják majd.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.