2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A doni katasztrófa hőseire emlékeztek

A doni katasztrófa hőseire emlékeztek
honvedelem.hu  |  2024. 01. 12., 14:13
A doni katasztrófa hőseire emlékeztek

A doni áttörés nyolcvanegyedik évfordulóján a Magyar királyi 2. honvéd hadsereg elesett hőseire emlékeztek Budapesten, a Ludovika téren. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezvényén – többek között – koszorút helyezett el dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója.

A második világháborúban 1943. január 12-én megpecsételődött a Magyar királyi 2. honvéd hadsereg sorsa, ugyanis a szovjet csapatok tapogatódzása Uriv közelében átfogó támadásba fordult, ami nemcsak a magyarokat, hanem a német csapatokat is meglepte. A kegyetlen hideg és a szovjet túlerő óriási magyar veszteséget eredményezett, kétszázezer honvédből csupán hatvanegyezer élte túl az összecsapást.

„Doni Hőseink azt üzenik, hogy problémáink zöme, melyeket ide hoztunk gondolatban, bármelyikük számára kívánatosabb lenne, mint az, amit ők éltek meg! Milyen körülmények voltak ezek? A 2. magyar hadsereg Voronyezs térségében mintegy kétszáz kilométer hosszú frontszakaszon foglalta el pozícióját, a német egységek támogatása mellett a fő feladata a szovjet csapatok áttörésének megakadályozása volt. A feladat a mínusz 30-40 Celsius-fok körüli hőmérséklet, a hiányos haditechnika, és a már sok hősi halott és az élők betegségei miatt csak a nagyon optimistáknak tűnt reménytelinek” – mondta megemlékező beszédében Markovics Milán Mór őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék tanársegéde.

Az őrnagy hangsúlyozta, a Don-kanyarban harcoló katonák nem akartak hőssé válni, csupán szerettek volna szerető családjukhoz, otthonaikba hazatérni. Ez azonban legtöbbjüknek nem adatott meg, helyette életüket áldozták bajtársaikért és hazájukért. „Tisztán hazafiak, tisztán hősök” – fogalmazott Markovics Milán.

Az ünnepi beszédet követően – mások mellett – dr. Czermann János, a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója és dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának megbízott dékánja megkoszorúzták az első és második világháború névtelen katonahőseinek szobrát.

Az ünnepség zárásaként a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hallgatói és az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei a meghívott vendégekkel közösen mécsesekkel emlékeztek a hős honvédekre.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

„Most tél van és csend és hó és halál”

Megemlékezés és teljesítménytúra a doni hősök emlékére Sopronban

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.