2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy kilőtt német páncélos nyomában…

Egy kilőtt német páncélos nyomában…
honvedelem.hu  |  2023. 12. 11., 13:58
Egy kilőtt német páncélos nyomában…

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum (SZIKM), valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) – közösségi régészeti program keretén belül – egy második világháborús német harckocsi megsemmisülési helyszínét azonosította a Fejér vármegyei Baracska község térségében.

A Baracska déli külterületén megtalált roncsdarabok és egyéb militariák (periszkóp üveg és fém részei, lánctalpszem-maradványok, lánctalpra szerelhető jégsarkantyúk, meghajtókerék darabjai, lánctalpcsapszegek, eredeti festést mutató páncéltestdarab, valamint hő hatására elműködött harcanyag-maradványok) egy német harckocsi (Panzer IV) kilövési és szétszedési helyszínét valószínűsítik.

A munkálatok során egy német azonossági jegy, valamint több emberi csonttöredék is napvilágra került. Az előtalálást követően, a HM HIM Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóságának tájékoztatása után, az azonossági jegyet és az emberi maradványokat a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) magyarországi munkatársa vitte el a helyszínről. A kutatás alatt fellelt éles harcanyagokat (köztük egy Panzerfaustot, valamint több 7,5 cm-es harckocsiágyú páncéltörő lövedéket, illetve repeszromboló gránát-maradványt) az illetékes hatóságoknak bejelentették, akik a helyszínről elszállították az eszközöket.

A harckocsileleteket a tisztítást és az állagmegóvást követően múzeumi közgyűjteményben helyezik majd el. A baracskai mikrorégió több történeti korszakán átívelő terepi vizsgálatát – levéltári kutatásokkal is kiegészítve – közösen folytatja tovább a SZIKM és a HM HIM. A rendelkezésre álló hadtörténeti források alapján a Baracska külterületén azonosított német harckocsi vélelmezhetően 1945. január 24-én semmisült meg. A kilőtt és kiégett harceszköz roncsait szétszedték, a visszamaradt kisebb elemek pedig eltemetődtek később a helyszínen.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.