2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Skyranger 30 Lynx: új légvédelmi tornyot fejleszt a Rheinmetall

Skyranger 30 Lynx: új légvédelmi tornyot fejleszt a Rheinmetall
honvedelem.hu  |  2023. 12. 22., 10:07

A NATO-vállalásokkal összhangban kialakítás alatt álló nehéz dandár képesség légvédelmét ellátó fejlesztésről állapodott meg a Magyar Honvédség és a Rheinmetall.

A Honvédelmi Minisztérium célja, hogy a Magyar Honvédséget egy személyi állományában és eszközrendszereiben is 21.századi, high-tech haderővé fejlessze, amely hazánk megvédése mellett egyúttal nemzetközi kötelezettségeink ellátására is képes. Az eszközpark modernizációja azonban nem áll meg a beszerzéseknél, a folyamatos fejlesztés is a folyamat része.

A Magyar Honvédség egyik büszkeségének számító, a világ egyik legmodernebbjének tartott Lynx harcjármű felszerelésének egyik fontos alkotóeleme a légvédelmi torony, melynek jelentőségét a jelenlegi biztonsági kihívások tapasztalatai emelik ki. Az alacsonyan szálló, kisméretű – drónok -, illetve a hagyományos légi célok elleni aktív védekezés ma már elengedhetetlen a páncélos képességek hatékony alkalmazásánál.

A Magyar Honvédség és a stratégiai partner Rheinmetall legújabb megállapodása szerint a német fegyveripari nagyvállalat a Skyranger 30 Lynx elnevezésű, közeli hatótávolságú légvédelmi torony kifejlesztésére kapott megbízást. A Magyar Honvédség állományában rendszeresített Lynx alvázára épülő, a 21.század kihívásainak megfelelő eszköz a korszerű harcjárművekkel felszerelt nehéz dandár közvetlen légvédelmi oltalmazását fogja ellátni, egyben szélesíti is a Lynx típusváltozatainak skáláját is.

A II. világháború idején a magyar hadsereg a magyar fejlesztésű Nimród önjáró légvédelmi gépágyúja töltötte be ugyanezt a szerepet, a képesség azonban az átgondolatlan haderőleépítés során eltűnt a Magyar Honvédségből. A Skyranger 30 alkalmazásával a csapatlégvédelmi fegyvernem újraépítésének lehetünk tanúi.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.