2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A spanyol flotta új fregattjai

A spanyol flotta új fregattjai
Art of WAR  |  2022. 05. 24., 12:39
A spanyol flotta új fregattjai

A Spanyol Haditengerészetnél időszerűvé vált a már közel 30 éve szolgálatban álló Santa Maria-osztályú fregattok fokozatos kivonása. Ennek érdekében még 2019 áprilisában, a spanyol kormány és a Navantia állami hajóépítő vállalat megállapodást írt alá az utódjuknak szánt, öt Bonifaz-osztályú, többcélú fregatt megépítéséről. (Bonifaz, Roger de Lauria, Menendez de Aviles, Luis de Cordova, Barcelo)

A 145 méter hosszú, 6 100 tonnás hadihajók korszerű, egyelőre konkrétan még meg nem nevezett típusú hibrid hajtóműveikkel, legalább 35 csomós maximális sebességre lesznek képesek és alkalmasak lesznek mind felszíni, mind légi, valamint tengeralatti célok elleni harcra is. Ennek érdekében rendkívül korszerű fedélzeti elektronikával és szenzorberendezésekkel látják el őket, amelyek a központi, integrált árbocban lesznek telepítve. Az érzékelőrendszer központi elemeit a Lockheed Martin SPY-7 típusú S sávos, fázisvezérelt radarja, valamint a Thales kombinált szonárkészlete (BlueMaster UMS 4110, CAPTAS 4, TUUM-6 vízalatti kommunikációs rendszer és BlueScan digitális-akusztikus érzékelő) adja.

A tüzérségi fegyverzet az orrfedélzeten lévő 127 mm – es Leonardo 127/64 LW automata ágyúból, 30 mm – es gépágyúkból és 12,7 mm – es géppuskákból áll majd. Emellett egy 16 cellás Raytheon Evolved Seasparrow felszín – levegő rakétarendszer, valamint két négyes indítókonténer kerül telepítésre, a Harpoon hajóelleni rakéták számára. Tengeralattjárók ellen két - számos más haditengerészetnél is alkalmazott és jól beváltnak tekinthető -, Mark 32 VST háromcsöves, 324 mm – es torpedóvető, illetve ezek mellett a tatfedélzetről egy SH-60, vagy egy NH-90 típusú helikopter is bevethető lesz. A jelentős fegyverarzenál működését a Navantia által kifejlesztett SCOMBA tűzvezető rendszer hangolja össze.

A Bonifaz-osztály esetében különösen nagy hangsúlyt helyeztek a kibervédelemre, a fedélzeti számítógépes rendszerekbe való ellenséges behatolás megakadályozására. Az úgynevezett Digital Twin megoldással - létrehozva a hajók virtuális mását -, a szárazföldi központban azonnali információkkal rendelkezhetnek a fedélzeti rendszerek aktuális állapotáról és működéséről, így könnyebb és gyorsabb a felmerülő hibák diagnosztizálása és elhárítása. A la corunnai egyetemen kifejlesztett számítógépes támogató rendszer segítségével az érzékelőket és szenzorokat olyan mértékben integrálták, hogy ennek köszönhetően kevesebb vezetékre lesz szükség, így tovább csökkentve a meghibásodások lehetőségét. Külön érdekesség, hogy a tervek szerint a hajók felszerelésébe 3D - s nyomtatókat is integrálnak majd, amelyek révén egyes alkatrészeknek a fedélzeten történő legyártása is lehetségessé válik. Így pótlásuk érdekében nem kell nagymennyiségben raktározni belőlük, vagy visszatérni a kikötőbe, ezzel megszakítva az aktuális küldetést.

A Bonifaz-osztály a tervek szerint 2026 és 2031 között áll majd hadrendbe, úgy hogy az elkészült egységeket évente adnák át a haditengerészetnek. A Bonifaz (F111) építésének kezdeteként az első acéllemez ünnepséggel egybekötött levágására 2022. április 6 – án került sor a spanyol kormány, a flotta és a gyártást végző Navantia képviselőinek jelenlétében.

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.