2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elektromágneses katapultok tesztjei az épülő John F. Kennedy repülőgép-hordozón

Elektromágneses katapultok tesztjei az épülő John F. Kennedy repülőgép-hordozón
Art of WAR  |  2024. 04. 18., 13:09
Elektromágneses katapultok tesztjei az épülő John F. Kennedy repülőgép-hordozón

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését. Az EMALS rendszert a General Atomics tervezte az amerikai haditengerészet felkérésére, hogy ezzel váltsák le a hagyományos, a hordozókon régóta használatban lévő gőzkatapultokat. A rendszer előnye, hogy kevésbé bonyolult, könnyebb, lényegesen jobban adaptálható az indítandó repülőgépek tömegéhez és így mind azok szerkezetét, mind személyzetük szervezetét kisebb megterhelésnek teszi ki.

A február óta folyó tesztek során, az orrba telepített két elektromágneses katapulton először terhelés nélküli próbákat végeztek, majd ezek sikeressége után, elkezdődtek a terheléses próbák. Az ilyen jellegű kísérletekhez a gőzkatapultok bevezetése idején - az ötvenes években - leselejtezett repülőgépeket használtak, de később már sokkal olcsóbb módszerre tértek át. Jelenleg a mintegy 90 méter hosszú indítópályákról, különböző tömegű (a legnagyobb kb. 40 tonnás), négykerekű, nagyjából autó nagyságú tesztkocsikat lőnek ki a James-folyóba, ezzel szimulálva a különböző terheléssel  indítandó harci repülőgépeket. Az élénk narancsvörös színre festett teszttárgyakat, később kiemelik és újból felhasználják.

A távlati tervek szerint az Amerikai Haditengerészet régebbi, Nimitz-osztályú hordozóin évtizedek óta megbízhatóan működő gőzkatapultokat is az EMALS rendszerre kívánják lecserélni, annak ellenére, hogy azt az elmúlt években a felmerült, nehezen megoldható megbízhatósági problémák és a növekvő költségek miatt több kemény bírálat érte. Az új, Gerald R. Ford-osztály egységei, így a már hadrendbe állt USS Gerald R. Ford (CVN 78) a jelenleg a Kennedy mellett ugyancsak Newport News – ban épülő USS Enterprise (CVN 80) és a Doris Miller (CVN 81) pedig már eleve az új rendszerrel lesz felszerelve.

Forrás: https://www.navaltoday.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.