2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Izrael új Dakar-osztályú tengeralattjárói

Izrael új Dakar-osztályú tengeralattjárói
Art of WAR  |  2022. 03. 29., 13:26
Izrael új Dakar-osztályú tengeralattjárói

Többéves előkészítés után, a közelmúltban aláírásra került Izrael és a német ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) közötti megállapodás három új, Dakar-osztályú tengeralattjáró megépítéséről.

A közzétett hivatalos grafikák szerint, hasonlítani fog ugyan a jelenleg rendszerben álló Dolphin II-osztályhoz, amelynek leváltására szánják, de alapja minden valószínűség szerint a TKMS Type 218 SG jelzésű fejlesztése, amelyet egyelőre csak Szingapúr rendszeresített négy példányban.

Mivel az új típust az eredetihez képest az izraeliek igényeinek megfelelően módosítják, egyelőre keveset tudni róla, de vélhetően gépészetileg azért eléggé hasonló lesz a 218-hoz, így a dízel-elektromos mellett, AIP, vagyis levegőtől független meghajtással is rendelkezik majd. A törzs kialakítása hasonló a Dolphin-II-höz, de az új tervezési trendeknek megfelelően a kormányfelületek nagyobbak, elrendezésük pedig már nem a hagyományos, hanem X elrendezésű lesz. A propeller hasonlónak is tűnik a korábbi típuséhoz, de nem rendelkezik majd burkológyűrűvel.

A beépített elektronika és fegyverzet konkrét mibenléte egyelőre nem ismert, de a legalább hat darab, 533 mm-es torpedócsövön kívül, valószínűleg egyelőre ismeretlen számú ballisztikus rakéta és/vagy robotrepülőgép is beletartozik majd. Erre utal, a hajó méretéhez képest feltűnően hosszú torony, amelynek méretét a feltételezések szerint azért kellett ennyire megnövelni, hogy be tudja fogadni a vélhetően nukleáris töltettel is felszerelhető rakétákat, amelyek hosszabbak lehetnek - kb. 9-10 méteresek -, mint a nyomásálló hajótest átmérője és csak így férnek el. Ez a konfiguráció főleg a korai, dízel-elektromos rakétahordozókra, így például az egykori szovjet Hotel és Golf-osztályra volt jellemző, vagy napjainkban az észak-koreai Sinpo-C-hez.

A torony sajátos kialakítása további találgatásoknak is tápot adott, így egyes szakértők szerint valójában nem ballisztikus rakéták elhelyezésére szolgál, hanem inkább valamiféle hangár lehet, ahol harci búvárok szállítására szolgáló mini tengeralattjárókat, tengeralatti drónokat, vagy személyzet nélküli légi járműveket tárolhatnak, indíthatnak és fogadhatnak. Mindenesetre a lehetőségek közül mégis a rakétaindító tubusok tűnnek a legvalószínűbbnek.

Az új izraeli tengeralattjáró osztály egységeit Németországban, a ThyssenKruppnál gyártják majd le. Az első, Dakar nevű hajó, amely az izraeli haditengerészet legendás, 1968-ban rejtélyes körülmények között elpusztult egységének nevét kapja, várhatóan 2031-ben áll majd hadrendbe.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.