2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Környezetbarát járőrhajó

Környezetbarát járőrhajó
Art of WAR  |  2024. 02. 01., 14:07

Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról. Ennek a partnerségnek az elsődleges célja egy 100% - ban elektromos járőrhajó kifejlesztése volt.

Az együttműködés keretében a SAFE Boats egyik jól bevált, kisebb hajótestét, a Vita Power 300 lóerős, V300 típusú villanymotorjával és akkumulátorával kombinálták. A 223e névre keresztelt hajó a gyártók számításai szerint 5 csomós utazósebesség mellett 10 órán keresztül üzemelhet folyamatosan, de szükség esetén akár 34 csomós (kb. 63 km/óra) sprintre is képes, igaz ekkor az üzemidő mindössze 1 órára csökken.

Emiatt a lehetővé tették, hogy a Vita Power testvérvállalatától az Aqua Powertől származó Aqua superPower töltővel a 223e akkumulátora akár egy óra alatt is újratölthető legyen. Alkalmazása azért lenne előnyös a jövendőbeli vásárlóknak, mert a hagyományos motorcsónakokhoz képest nemcsak nulla károsanyag kibocsátással rendelkezik, hanem könnyű kezelhetősége és fenntarthatósága révén, éves szinten jelentős üzemanyag és karbartartási költségmegtakarítást tesz lehetővé.

Az ambíciózus elképzelések szerint az újfajta meghajtórendszer módosított, nagyteljesítményű, továbbfejlesztett változatai a későbbiekben akár teher, személyszállító, de akár hadihajóknál, valamint nagyméretű szuperjachtokban is alkamazásra kerülhet.

A gyártók a 223e – vel a rendvédelmi szerveket, állami ügynökségeket célozták meg, mert elsősorban olyan célokra ajánlják, ahol hosszabb ideig kell, viszonylag kis sebességgel cirkálni, járőrözni. Ennek megfelelően alkalmas tavi, vagy kikötői járőrözésre, ellenőrzésre, vízimentésre és különféle vízi objektumok (gátak, zsilipek, vízi erőművek, stb.) őrzésére, biztosítására, természetesen megfelelő felszerelésekkel és segédeszközökkel ellátva.

A Safe Boats 223e, a megrendelők igényei szerint kialakított első egységeit a tervek szerint 2024 végétől kezdi leszállítani.

Forrás: https://www.workboat.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.