2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Partraszállító hajók Bangladesnek

Partraszállító hajók Bangladesnek
Art of WAR  |  2023. 02. 09., 10:25

Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.

A jelenlegi hajóállomány meglehetősen vegyes képet mutat mind származási hely, mind műszaki tekintetben. Fő ütőerejét a különböző eredetű (kínai, amerikai, dél-koreai, stb.) és korú irányított rakétás fregattok, korvettek, valamint két tengeralattjáró adja, de a bangladesi flotta ezeken kívül számos további, kisebb – nagyobb hadihajóval is rendelkezik, amelyek többsége nem igazán számít már korszerűnek. Ezen kívánnak most változtatni.

A hadihajók tervezésére, építésére és műszaki tanácsadásra specializálódott, ottawai székhelyű, Vard Marine Inc. amely az olasz Fincantieri kanadai leányvállalata, 2022 októberében szerződést írt alá a Khulna Shipyard bangladesi állami hajóépítő vállalattal, egy új típusú, közepes partraszállító hadihajóról (LCT – Landing Craft Tank), amelyet kifejezetten a megrendelő számára, annak igényei szerint alakítanak ki. A szerződés aláírása óta el is kezdődött a többlépcsős program gyakorlati megvalósítása.

Az új hajók alapja a cég egyik korábbi sikeres konstrukciója, a Vard 7 507 típusú 66 méter hosszú partraszállító lesz, amely egyaránt alkalmas katonai egységek, tehergépjárművek, de harckocsik szállítására is. Az eredetinél némileg hosszabb, mintegy 70 méter hosszú hajótest a be- és kirakodás megkönnyítésére elől és hátul egyaránt teherrámpával lesz felszerelve. A tervek szerint az új hajók - egyelőre három egységről van szó - elsősorban a Bengáli-öbölben, a part menti vizeken, Chattogramtól, St. Martinsig és Monglai – ig fognak tevékenykedni.

Bár elsősorban kétéltű műveletek végrehajtására, valamint partraszálló erők, harckocsik, egyéb páncélozott és teherjárművek, készletek célbajuttatására szánják őket, békeidőben másodlagos feladatként humanitárius küldetésekben és katasztrófahelyzetben a segélyszállítmányok, mentőszemélyzet, valamint eszközeik, felszerelésük szállítására is bevethetőek lesznek mind Bangladesben, mind  a Bengáli-öböl partja mentén fekvő szomszédos területeken.

Forrás: https://navyrecognition.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.