2024. 02. 23. péntek
Alfréd
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ alakult

Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ alakult
honvedelem.hu  |  2023. 12. 08., 11:18
Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ alakult

Magyar parancsnok-helyettessel 2024. január 1-jével kezdi meg működését a Multinacionális Helikopter Kiképző Központ, amelyet 14 európai ország támogatásával az Európai Védelmi Ügynökség hozott létre.

A múlt héten tartották az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency - EDA) által megalakított Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ (Multinational Helicopter Training Centre - MHTC) hivatalos megnyitó ünnepségét a Sintra Légi Bázison, Portugáliában.

A Magyar Honvédség 2009-ben csatlakozott az EDA helikopter kiképzési programjaihoz először szakmai felügyelőként, majd 2012-től aktív résztvevőként. Az MHTC felállításáról az EDA Irányító Testülete döntött. A kidolgozói és harmonizációs folyamat végén 2022. június 28-án 14 ország védelmi minisztere írta alá annak technikai egyezményét.

A 2023. november 28-án megrendezett ünnepségen a tagállamok magas rangú diplomata és katonai képviselői között részt vett Helena Carreiras, portugál védelmi miniszter, Jiří Šedivý, az EDA főigazgatója, dr. Fábián Emília, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és dr. Koller József dandártábornok, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka is.

Az EDA főigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy az MHTC két stabil lábon áll, hiszen a legmagasabb szintű képzést nyújtó Helikopter Harcászati Oktató Képzés (HTIC) háromhetes repülő fázisát – 2021-től legalább 2026-ig – a Magyarországi alközponton, a pápai bázisrepülőtéren szervezik.

Az MHTC parancsnokhelyettese, Szili Zoltán alezredes elmondta: óriási megtiszteltetés számára, hogy a magyar légierő képviselőjeként részt vehet a szervezet munkájában. Szili alezredes kiemelte, hogy az EDA helikopter programjai eddig is meghatározó szerepet töltöttek be a magyar forgószárnyas szakmai képzésben, melyek a nemzeti harcászati képzésünk alapját képezik, továbbá hozzájárulnak az MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisán üzemeltetett THALES harcászati szimulátor oktatók képzéséhez is. Az így kialakított rendszerben katonai repülőink magas színvonalon készülhetnek fel a nemzetközi műveletekre. Az alezredes hozzátette, örül annak, hogy magyar fogószárnyas szakértők is hozzájárulhatnak az európai helikopter képesség erősítéséhez.

Az MHTC rendeltetése, hogy magas szintű helikopter kiképzést biztosítson az európai országok számára, valamint elősegítse a helikopterek interoperabilitását és a helikopter személyzetek felkészültségét a különböző műveleti környezetekben. A központ rendszeresen szervez helikopter gyakorlatokat, tanfolyamokat és szimpóziumokat, amelyek során a résztvevők a modern hadviselés és a műveletek taktikáját, technikáját és eljárásait sajátítják el.

A nemzetközi törzs jelenleg portugál, magyar, svéd, holland és német szakértőkből áll, akik arra törekszenek, hogy az EDA által indított programokat további fejlesszék és korszerűsítsék.

Az ünnepség végén a portugál légierő rövid képesség bemutatót tartott, amelyen egy AW-119 Koala és egy EH-101 Merlin típusú helikopter vett részt.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.