2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Svédország hamarosan dönthet a Hercules flotta utódjáról

Svédország hamarosan dönthet a Hercules flotta utódjáról
JETfly  |  2024. 06. 18., 15:40
Svédország hamarosan dönthet a Hercules flotta utódjáról

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

"A Herculeseink már elég korosak” – nyilatkozta Tommy Petersson dandártábornok, a Svéd Légierő parancsnokhelyettese. „Szándékunkban áll lecserélni őket, és remélem, hamarosan megszületik a döntés.”

A Cirium adatbázisa a Svéd Légierő fennmaradó öt, működőképes C-130H szállítógépét tartja számon, mindegyik 40 év feletti, míg az egy KC-130H tanker 1969 májusában állt szolgálatba.

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a legesélyesebbnek tartott váltótípus az amerikai C-130J Super Hercules és a brazil Embraer KC-390-es, utóbbiból hazánk is rendelt két példányt.

„Van egy védelmi törvényjavaslatunk, amit az év végén tárgyal a kormány, még nincs döntés, de várhatóan egyre több forrás áll majd rendelkezésünkre” – tette hozzá Petersson.

A további beszerzések tartalmazzák majd a VIP szállítási típusok cseréjét is: ezt a szerepet jelenleg a Gulfstream IV és a G550 tölti be.

Stockholmnak döntenie kell az NH Industries NH90-eseinek cseréjéről is, mivel elégedetlenek voltak a típus eddig mutatott teljesítményével. Tizennyolc darab szolgál a Svéd Fegyveres Erőknél, ahol a flotta szállítási és különböző tengeri feladatokat végez. Lehetséges váltótípusként az UH-60M Black Hawk-ot említik.

Már kötöttek szerződéseket pl. 60 darab Saab Gripen E vadászbombázó szállítására, valamint legalább két GlobalEye AEW&C korai előrejelző és megfigyelő repülőgépre, utóbbiakat 2027-től állítanák hadrendbe.

„A modernizációs folyamat a 2020-as évek második felében rengeteg feladatot jelent majd számunkra, mivel szinte mindent lecserélünk” – nyilatkozta Petersson az újságíróknak, amikor májusban ellátogatott egy Gripen C/D hadgyakorlatra Satenas légibázis közelében, ahol az autópályáról történő üzemeltetést gyakorolták.

Emellett hangsúlyozta, hogy a Svéd Fegyveres Erők jó eredményeket értek el a NATO-ba való teljes integráció terén, miután a nemzet március elején hivatalosan csatlakozott a nyugati katonai szövetséghez.

„25 éve nagyon közeli partnerei vagyunk a NATO-nak” – jegyzi meg. Egységszinten azt mondanám, hogy már integrálódtunk.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.