2024. 05. 20. hétfő
Bernát, Felícia
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Képgaléria - Megérkezett Kecskemétre az első KC-390-es

Képgaléria - Megérkezett Kecskemétre az első KC-390-es
Darabos Erika  |  2024. 04. 12., 13:15
Képgaléria - Megérkezett Kecskemétre az első KC-390-es

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

A Honvédelmi Minisztérium csütörtöki tájékoztatójában már olvasható volt, hogy a Brazíliából két köztes megálló (Recife és Gran Canaria) beiktatásával pénteken érkezik majd meg néhány hetes tesztelésre a repülőgép, melyre sajtónyilvános eseményt szerveztek. Az Embraer KC-390-est egy gyakorló, Tango riasztás keretein belül a készültségi JAS 39C Gripen géppár kísérte be, melyet az új szállítógép begurulása követett.

 

A repülőgép személyzetét, illetve előzetesen a sajtó képviselőit, Langó Viktor alezredes mb. dandárparancsnok-helyettes, továbbá Grécs György ezredes, törzsfőnök köszöntötte, ezt követően pedig dr. Kutnyánszky Zsolt a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára tartott tájékoztatót.

Az államtitkár beszédében elhangzott:

"A Magyar Honvédség az átalakulások és a technikai megújulások időszakát éli. Hozzátette: a haderőfejlesztési programnak köszönhetően a honvédség alakulatai a legmodernebb eszközökkel gyarapodnak.

Az államtitkár kiemelte, a légrendészet és a légvédelem kiemelt jelentőségű, ezért a fejlesztési időszakban az első helyen szerepel a légierő modernizálása. Elmondta, idén két Embraer KC-390 típusú szállítógépet szerezhet be a honvédség, amelyek a tervek szerint év végén, illetve jövőre érkeznek meg véglegesen Magyarországra, jelenleg három hétig, a tesztelési időszak utolsó fázisában tartózkodik Kecskeméten az egyik példány.

Kutnyánszky Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a beszerzett eszközökön felül jól képzett honvédekre is szükség van. A magyar honvédség büszke a katonáira, "a légierő pilótái a legjobbak közül valók" - emelte ki.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a magyar kormány jelentős illetményfejlesztéssel honorálja a honvédség pilótáit, valamint a repülőirányító szakemberek felelősségteljes munkáját. A legtapasztaltabb pilóták havi bruttó 2,5-3 millió forint körüli kiemelt illetményben részesülhetnek - hangoztatta Kutnyánszky Zsolt.

Hozzátette, ez egy jó alkalom csatlakozni a Magyar Honvédséghez, majd úgy fogalmazott, hogy "most jó lenni katonának". Kiemelte: bízik abban, hogy a beérkező haditechnikai eszközök, valamint az új harci eljárások még vonzóbbá teszik a honvédséget a fiatalok számára.

Kutnyánszky Zsolt az új szállítógépről elmondta, nyolcvan felszerelt katona, valamint az intenzív ellátásra szoruló betegek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is alkalmas." 

A program következő elemeként William Souza, az Embraer tesztpilótája nyilatkozott a sajtónak, melyben többek között kitért arra is, hogy az Embraer telephelyéről, Brazíliából, 18 fővel útnak induló KC-390-es, első megállóhelye Recipe volt, ezt követően 6 órás repülést követően érkeztek meg a Kanári-szigetekre, egy újabb 6 órás út után pedig Kecskemét légibázisára. Az interjúban kitért arra is, hogy a repülőgép tesztelés céljából érkezett Magyarországra, olyan - a magyar légtérben elvégzett - tesztek elvégzésre, melyek országspecifikusak (hasonlóan a típus első külföldi üzemeltetője, Portugália példájához, ahová szintán átrepülték az ő első példányukat a tesztelések miatt).

A sajtónyilvános esemény zárásaként közelebbről is megtekinthető volt a Magyar Légierő leendő új szállítógépe. 

Az Embraer brazíliai telephelyén jelenleg 10 repülőműszaki szakember vesz részt a típusátképzésen: az elméleti képzést már teljesítették, most a gyakorlati képzésük zajlik. Hamarosan megkezdődik a hajózó személyzet képzése is, így az első KC-390-es őszre tervezett megérkezésére már kiképzett műszaki és hajózó személyzettel kezdhetik meg a munkát.

A fotókat ezúton is köszönjük Müller Dórának, Lakatos Attilának és Butsi Istvánnak, a meghívót pedig a Honvédelmi Minisztérium Sajtó, illetve az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Képgalériánkat folyamatosan bővítjük!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 30., 13:06
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2024. 05. 13., 12:22
Egymást követik a kiképzések a Brave Warrior 2024 többnemzeti gyakorlat során a Bakonyban.
2024. 05. 09., 15:13
Egyhetes gyakorlatukat töltik az „Acélkocka” altisztképzési rendszer általános repülőműszaki üzembentartó altiszt szakmai tanfolyam résztvevői az MH 47. Bázisrepülőtéren, ahol egyebek mellett betekintést nyertek a H145M helikoptereken végzett vizsgálatok munkafolyamatába is.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.