2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ötödik alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét a Kecskeméti Repülődandárnál

Ötödik alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét a Kecskeméti Repülődandárnál
Darabos Erika  |  2023. 05. 30., 23:34
Ötödik alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét a Kecskeméti Repülődandárnál

2023. május 30. és június 2. között immáron ötödök alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál. Négy nap alatt közel 3 000 diákot lát vendégül a kecskeméti alakulat.

A kapcsolódó sajtónapot a rendezvény első napján, 2023. május 30-án tartották, Olvasóinknak mutatjuk is a helyszínen készült felvételeket!

A rendezvény kapcsán Tóth Róbert főhadnagy, a Kommunikációs és Protokoll Alosztály képviseletében kérdésünkre elmondta, hogy idén is óriási érdeklődés övezte az Iskolások Hetét, amit elsőként 2016-ban szerveztek meg toborzási szándékkal, a katonai pálya népszerűsítésére. Az általános és középiskolás korosztály, valamint a felsőoktatási intézmények hallgatói számára közzétett felhívás a dandár hivatalos oldalán volt ovasható, melyre szép számmal érkeztek a jelentkezők. A számok magukért beszélnek, hiszen a négy nap alatt közel 3 000 diáknak biztosítanak lehetőséget, az ország különböző pontjairól összesen 28 intézmény tanulói nyerhetnek betekintést a kecskeméti dandár mindennapjaiba. Tóth Róbert főhadnagy kiemelte: a rendezvény fő célja, hogy bepillantást nyújtsanak a fiatalok számára a repülődandár életébe, bemutatni részükre a repülőtéren használt eszközöket, lényegében játékos formában felkelteni érdeklődésüket a honvédség iránt. A hét során a kecskeméti alakulat mellett képviselteti magát a rendezvényen többek között az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, illetve a vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár is.

A keddi nyitónapra közel 700 diák érkezett, a program 9 óra 15 perctől az általános és biztonsági tájékoztatóval vette kezdetét, az eligazítást követően pedig közös reggeli tornára sorakozott fel a gyermeksereg. Következő programelemként a nap dinamikus része következett: a kiképzési repülésre felszálló Gripenek után megtekinthető volt az MH Kiss József 86. Helikopterdandártól érkező Zlin 242L kiképző repülőgép és a H145M könnyű, többcélú forgószárnyas demo-ja. A Gripenek a program későbbi részében is láthatóak voltak: a feladatukról kötelékben visszatérő harci repülőgépek mellett egy példány a gyerekek legnagyobb örömére néhány alacsony áthúzással is színesítette a programot.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a repülőgépek mellett a legnagyobb sikere ezúttal is az őrkutyás bemutatónak volt, melyet látványos harcászati bemutató követett. A rendezvény területén számtalan tematikus sátrat járhattak végig az érdeklődők: a Magyar Honvédség toborzósátra mellett kapott helyet a HM Zrínyi Nonprofit Kft. médiakamionja, melyben kipróbálhatták a Gripen szimulátort, népszerűségét a kamion előtt kígyózó sor mutatta.

A szemerkélő eső ellenére szintén nagy sikere volt a lézerpályának, valamint a kiállított haditechnikai eszközöknek, a tűzszerészek gépjárművének, a vízsugaras tűzoltó autónak, továbbá azoknak a tematikus sátraknak is, melyben részletes beszámolókat hallhattunk az ejtőernyősök felszereléséről, illetve a Gripen hajózók ruházati felszereléséről. A repülőgépekért rajongó diákok igazi csemegeként a földön megtekinthették a hadrendből már kivont típusokat (pl. MiG-29, An-26, MiG-21, MiG-23, Szu-22), illetve az aktív technika közül a 32-es oldalszámú JAS 39C Gripent.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a látottak alapján a mai napról is elmondható, hogy egy élményekben gazdag napot tölthettek el a gyerekek az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál, ékes bizonyítékaként annak, hogy ilyen módon is bemutatható a Magyar Honvédség egy-egy szelete az adott korosztály számára.

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának és Szúh Józsefnek, a meghívóért pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotókért és videókért látogassanak el a honvedelem.hu, a baon.hu, illetve a hiros.hu oldalára is!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 08., 11:28
Az USS United States repülőgép-hordozót arra tervezték, hogy atomfegyverekkel megrakott bombázógépeket indítson fedélzetéről és ezzel megszűnjön a frissen önállóvá vált amerikai légierő nukleáris csapásmérési monopóliuma. Az USS United States azonban sohasem hagyta el a hajógyárat, mert közbeszólt a politika.
2023. 09. 05., 12:06
A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-15 14:36:28
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 16:33
A napokban Budapestre szállított Leopard 2A4HU harckocsinak köszönhetően gyakorlativá vált a harckocsizó szakcsoportban tanuló honvéd tisztjelöltek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán.
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.