2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Indul a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság!

Indul a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság!
honvedelem.hu  |  2024. 07. 03., 18:45
Indul a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság!

Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.

Vargha Tamás a Nemzetközi Katonai Sporttanács 46. ejtőernyős világbajnokságának megnyitó ünnepségén azt mondta: a magyar kormány elkötelezett a sport támogatása mellett. Ebben a nehézségekkel terhelt világban a sport utat mutat és megtanít a tisztességes küzdelemre, a versengő felek pedig megtanulják, hogy ellenfélként és ne ellenségként tekintsenek egymásra – tette hozzá. Ezen kívül a sport kapcsolatokat teremt a sportolók és a szurkolók között, a közös élményeken keresztül megtanít egymás tiszteletére – jegyezte meg.

Az államtitkár elmondta továbbá: múltunk, történelmi örökségünk azt bizonyítja, hogy az emberi élet, a béke és a szabadság egyaránt törékeny és pótolhatatlan érték. A 20. század tragikus világháborúi után Európa számos országában új célként fogalmazódott meg, hogy a katonák sokkal inkább a sportpályákon, semmint a harctéren találkozzanak egymással. Ebben a szellemiségben alapították meg 1948-ban a Nemzetközi Katonai Sporttanácsot, amelyhez Magyarország 1991-ben csatlakozott – idézte fel.

Vargha Tamás hangsúlyozta: a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottjának tagjai kiemelkedő szakmai tudásukkal a sportteljesítményeiken túl példát mutatnak, ami alapvető értéke a magyar haderőnek. Büszkeségnek nevezte azt is, hogy hat év után Magyarország ismételten otthont adhat ennek a világbajnokságnak. „Megtiszteltetés ez hazánknak, nemzetünknek és Szolnok városának, hogy újra vendégül láthatjuk a világ katonai ejtőernyős elitjét" – fogalmazott az államtitkár hozzáfűzve, hogy ez kiváló lehetőség arra is, hogy megmutassuk katonai egységünket és erőnket.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere beszédében kitért arra, hogy, a város és a hadsereg hosszú évtizedek, mondhatni évszázadok óta összekapcsolódik: együtt gondolkodik, együtt dolgozik, együtt örül, együtt bánkódik".

A megnyitót követően Réz Levente ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár törzsfőnöke, egyben a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság versenyigazgatója honlapunknak elmondta, hogy az összes rendszert letesztelték és délután kezdik a tesztugrásokat és készülnek a holnapi versenykezdésre. „Tegnap volt egy kis eső, de pont ez kellett ahhoz, hogy mától egyre javuló időjárással tudjuk megrendezni a versenyt. A nulladik napon a célba ugrás versenyszám el is kezdődött, illetve a stílusugrást is meg tudták rendezni” – fogalmazott a Réz ezredes.

A 46. CISM katonai ejtőernyős világbajnokságot július 3. és 12. között rendezik meg Szolnokon. Az esemény házigazdája az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, a versenyt H145M-es és H225M-es helikoptereikkel biztosítják.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Megérkeztek a felhők közül

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.