2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

1 éve történt - Kötelességteljesítés közben vesztették életüket

1 éve történt - Kötelességteljesítés közben vesztették életüket
honvedelem.hu  |  2024. 06. 21., 09:00
1 éve történt - Kötelességteljesítés közben vesztették életüket

A 2023. június 21-én, Horvátországban, kötelességteljesítés közben lezuhant magyar H145M típusú helikopter elhunyt személyzete.

Radnai Ádám százados, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai vezetői alapképzési szakán szerzett diplomája után, 2012. augusztus 20-án lett a Magyar Honvédség hivatásos tisztje és kezdte meg szolgálatát hadnagyi rendfokozattal az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál, mint szakaszparancsnok.

2018. augusztus 21-én helyezték át az MH 86. Szolnok Helikopterbázisra, ahol a szállítóhelikopter-zászlóalj egyik szállító-kutató-mentő rajának helikoptervezető tisztje lett. 2020-ban átképzést kapott a H145M típusú helikopterre.

Radnai Ádám százados a megalapítástól kezdve részt vett a különleges műveleti légi képesség kialakításában. Az elsők között teljesítette a légi műveleti tervezői tanfolyamot, és ugyancsak az elsők között érte el az alap műveleti képességet, a magashegyi kiképzettséget és a személyi mentési képzettséget is. Biztos kézzel végezte repülési feladatait, rendelkezett azzal a részletekbe menő figyelemmel és alázattal, ami az oktatói munkához elengedhetetlen. Katonai pályafutása során számos alkalommal kapott kitüntetést.

Konrád Dávid főhadnagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai vezetői alapképzési szakán szerzett diplomája után, 2016. augusztus 20-án lett a Magyar Honvédség hivatásos tisztje és kezdte meg szolgálatát hadnagyi rendfokozattal az MH 54. Veszprém Radarezrednél, mint a hadműveleti főnökség beosztott tisztje.

2019. szeptember 1-jével helyezték át az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába, a harcihelikopter-zászlóalj egyik rajának helikoptervezető lövész tisztje lett.

Konrád Dávid főhadnagy a megalapítástól kezdve részt vett a különleges műveleti légi képesség kialakításában. Idén áprilisban megszerezte a nappali, alap műveleti képesítését a különleges műveleti feladatrendszerben. Repülési készsége, helyzetértékelő képessége példaértékű volt.

Katonai szolgálata során átvehette a „Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért szolgálati jelet”.

Lőrincz Tamás zászlós 1995. július 5-én, őrmesteri rendfokozattal lett a Magyar Honvédség hivatásos altisztje, mint a taszári MH 31. Kapos Harcászati Repülőezred mechanikus altisztje.

2004. augusztus 1-jével került az MH 86. Szolnok Helikopter Ezredhez, mint a szállítóhelikopter-zászlóalj egyik rajának technikusa.

Pályafutása során folyamatosan képezte magát, magas szintű szakmai tudását három afganisztáni missziós szolgálata során is igyekezett kamatoztatni.

Katonai szolgálata során számos nemzetközi gyakorlaton és kiképzésen vett részt, illetve több alkalommal vehetett át elismerést és kitüntetést.

Feladatait mindenkor a legjobb tudása szerint, a legmagasabb szinten látta el. Szakmai tudása, valamint emberi kvalitásai kollégái példaképévé emelték. Hivatása teljesítése során kötelességének tekintette a helikopteres fegyvernem örökségének építését, valamint a fiatal katonatársai, repülő bajtársai támogatását.

2023. június 27., 13 óra: Megérkezett a helikopter-balesetben elhunyt katonák koporsóit szállító gép a szolnoki bázisra - A szoljon.hu beszámolója a linkre kattintva érhető el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.