2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Air Wolf Hunting 2023

VIDEÓ - Air Wolf Hunting 2023
honvedelem.hu  |  2023. 09. 11., 12:26
VIDEÓ - Air Wolf Hunting 2023

Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.

Az Air Wolf Hunting kapcsán Daróczi Endre alezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repülőműveleti főnöke, egyúttal a gyakorlat vezetője úgy fogalmazott, hogy a gyakorlat a Magyar Honvédség egyetlen légi kutató-mentő kiképzése, amelyet – az Egererdő Zrt-vel együttműködve – a Mátra légterében hajtanak végre. Ez, a kétségkívül megkapó tájképen túl azért is előnyös, mert a térség különleges lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatal hadnagyok gyakorolhassák a bonyolult területeken történő leszállásokat. „Erre a Mátra ideális helyszín, mivel ez Magyarország legbonyolultabb területe. Azt is mondhatnám, hogy aki itt meg tudja csinálni a külső területes leszállásokat, annak az egész országban sem lesz gondja” – vélekedett Daróczi Endre alezredes.

Mindemellett a kiképzés fő célkitűzése, hogy kihívásokkal teli mentési feladatokat gyakoroltasson a résztvevő állománnyal. „Döntéshelyzetbe, döntéskényszerbe hozzuk a hajózó személyzeteket, és így tudjuk őket a legjobban, illetve a legdrasztikusabb módon fejleszteni” – mutatott rá a gyakorlat vezetője, hozzátéve, hogy e feladatok során a pilótáknak végig fontos döntéseket kell meghozniuk, éppúgy, mint a valóságban. „Ez a gyakorlat lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit feszegethessük a határainkat és minden olyan dolgot kipróbáljunk, amit amúgy tudni is kell és mindezt realisztikus környezetben tehetjük meg.”

 

Daróczi Endre alezredes szólt arról is, hogy a katonákon túl az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Rendőrség egyes speciális csoportjai is jelen vannak, tehát már most együtt gyakorolják azokat a bonyolult műveleteket, amiket a valós életben is közösen, együttműködve hajtanának végre.

Kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy a helikopterdandár hajózó és műszaki állománya számára egyaránt az egyik legmeghatározóbb kihívás a kitelepült körülmények közötti feladatellátás – amelynek körülményeit Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is megtekintette. Hozzáfűzte azonban, hogy ez szerepel az alakulat alapfeladatai között. „Nem csak arra vagyunk rendszeresítve, hogy egy bázisról lássuk el a feladatunkat, hanem tudnunk kell kitelepülés során is igen komplex feladatokat végrehajtani, amiben benne van a logisztika, a híradás, a vezetés is. Mindez itt, Gyöngyösön meg is valósul reggeltől estig, egy héten keresztül.”

A gyakorlat fél idején túl már elmondható, hogy a fiatal pilóták már szinte az összes leszállóhelyet megismerték a környéken és „nagyon nagy mosoly volt az arcukon. Persze néha csalódás is, mert itt sokkal bonyolultabb a leszállást megcsinálni, mint mondjuk Szolnokon. A gyakorlat hátralévő részében komplex kutató-mentő szituációkba tesszük őket, ahol dönteni, dönteni, dönteni kell majd minden esetben” – mondta Daróczi Endre.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.