2024. 06. 20. csütörtök
Rafael
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Air Wolf Hunting 2023

VIDEÓ - Air Wolf Hunting 2023
honvedelem.hu  |  2023. 09. 11., 12:26
VIDEÓ - Air Wolf Hunting 2023

Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.

Az Air Wolf Hunting kapcsán Daróczi Endre alezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repülőműveleti főnöke, egyúttal a gyakorlat vezetője úgy fogalmazott, hogy a gyakorlat a Magyar Honvédség egyetlen légi kutató-mentő kiképzése, amelyet – az Egererdő Zrt-vel együttműködve – a Mátra légterében hajtanak végre. Ez, a kétségkívül megkapó tájképen túl azért is előnyös, mert a térség különleges lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatal hadnagyok gyakorolhassák a bonyolult területeken történő leszállásokat. „Erre a Mátra ideális helyszín, mivel ez Magyarország legbonyolultabb területe. Azt is mondhatnám, hogy aki itt meg tudja csinálni a külső területes leszállásokat, annak az egész országban sem lesz gondja” – vélekedett Daróczi Endre alezredes.

Mindemellett a kiképzés fő célkitűzése, hogy kihívásokkal teli mentési feladatokat gyakoroltasson a résztvevő állománnyal. „Döntéshelyzetbe, döntéskényszerbe hozzuk a hajózó személyzeteket, és így tudjuk őket a legjobban, illetve a legdrasztikusabb módon fejleszteni” – mutatott rá a gyakorlat vezetője, hozzátéve, hogy e feladatok során a pilótáknak végig fontos döntéseket kell meghozniuk, éppúgy, mint a valóságban. „Ez a gyakorlat lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit feszegethessük a határainkat és minden olyan dolgot kipróbáljunk, amit amúgy tudni is kell és mindezt realisztikus környezetben tehetjük meg.”

 

Daróczi Endre alezredes szólt arról is, hogy a katonákon túl az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Rendőrség egyes speciális csoportjai is jelen vannak, tehát már most együtt gyakorolják azokat a bonyolult műveleteket, amiket a valós életben is közösen, együttműködve hajtanának végre.

Kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy a helikopterdandár hajózó és műszaki állománya számára egyaránt az egyik legmeghatározóbb kihívás a kitelepült körülmények közötti feladatellátás – amelynek körülményeit Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is megtekintette. Hozzáfűzte azonban, hogy ez szerepel az alakulat alapfeladatai között. „Nem csak arra vagyunk rendszeresítve, hogy egy bázisról lássuk el a feladatunkat, hanem tudnunk kell kitelepülés során is igen komplex feladatokat végrehajtani, amiben benne van a logisztika, a híradás, a vezetés is. Mindez itt, Gyöngyösön meg is valósul reggeltől estig, egy héten keresztül.”

A gyakorlat fél idején túl már elmondható, hogy a fiatal pilóták már szinte az összes leszállóhelyet megismerték a környéken és „nagyon nagy mosoly volt az arcukon. Persze néha csalódás is, mert itt sokkal bonyolultabb a leszállást megcsinálni, mint mondjuk Szolnokon. A gyakorlat hátralévő részében komplex kutató-mentő szituációkba tesszük őket, ahol dönteni, dönteni, dönteni kell majd minden esetben” – mondta Daróczi Endre.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.