2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bővülő légiszállító-kapacitás Pápán

Bővülő légiszállító-kapacitás Pápán
honvedelem.hu  |  2024. 06. 24., 13:35
Bővülő légiszállító-kapacitás Pápán

Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán. A két éven át tartó építkezés eredményeként megnövekedett raktárkapacitással, új irodákkal és ernyőszárító toronnyal bővült a légiszállítási képessége.

A Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) számos mérföldkövet ért el az utóbbi években, amely igazolja a három C-17-es szállítógépet üzemeltető nemzetközi légiszállító ezred fontosságát. A pápai bázisrepülőtéren működő C-17-es szerelőhangárjuk eddig is egyedülálló volt, azonban most egy új, 3200 négyzetméteres raktárral bővült a képességük. A légikikötő építésének finanszírozását a tizenkét tagország biztosította, a tízmillió eurós projekt menedzselését a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NSPA) végezte. A raktározás mellett a hangár emeletén irodákat helyeztek el, valamint egy harminchárom méter magas ejtőernyőszárító torony is helyett kapott a légikikötőben.

Jason Mills ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka elmondta, az új kikötő lehetővé teszi a tárolási kapacitás növelését, illetve ezentúl gyorsabban tudják majd a rakodási feladatokat elvégezni, így akár egy gép több rakományt, rövidebb idő alatt tud majd a célállomásra szállítani. „Az egyik legfontosabb beruházás a szárítótorony volt, ugyanis ezentúl lehetőségünk lesz bármilyen időjárási körülmény között ejtőernyős műveletet végrehajtani, hiszen a szárítás mostantól megoldott lesz” – fogalmazott a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.