2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oroszország négy éve nem fizet Kirgíziának Kantért

Art of WAR  |  2012. 01. 04., 09:20

Oroszország négy éve nem fizet Kirgíziának a Kantban található légibázis használatáért, jelentette ki Almazbek Atambajev, Kirgizisztán közelmúltban megválasztott elnöke, és javasolta az orosz félnek, hogy rendezze adósságát. Ezen kívül az elnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja ki katonáit az országból.

Mint azt az elnök elmondta, az előző vezetés bukása után „nem túl jó kapcsolatot örökölt Oroszországgal kapcsolatban”. „Az utóbbi másfél évben sikerült azokat a kapcsolatainkat rendezni Oroszországgal, amelyeket az előző kormány elrontott”, - mondta Atambajev, és köszönetet mondott a támogatásért Vlagyimir Putyinnak, Oroszország miniszterelnökének.

Atambajev elmondta, hogy Oroszország tartozik a légibázis „bérleti díjával”, ugyanakkor kifejezte reményét, hogy rövid időn belül megoldódik a probléma. „Moszkva 2007 óta semmit nem fizetett Kirgizisztánnak az orosz katonai objektumokért. Amikor Dmitrij Anatoljevics Medvegyev (orosz elnök) értesült a problémáról felkérte védelmi miniszterét, hogy tájékozódjon a szituációval kapcsolatban”, - mondta a kirgiz elnök, a beiktatását követő első sajtótájékoztatóján.

Orosz Szu-25 csatarepülőgépek a kanti (Kirgizisztán) légibázison

Atambajev még mint miniszterelnök 2011 márciusában beszélt arról, hogy Oroszország 500 millió dollárral tartozik Kirgizisztánnak.

Atambajev mindezek mellett felszólította az Egyesült Államokat, hogy zárja be a Biskek közelében található Manas nemzetközi repülőtéren található légitámaszpontját, amely az elnök szavai szerint veszélyt jelent az országra. „Kirgizisztánnak nem kell egy nemzetközi repülőtéren található katonai légitámaszpont, ami meglehetősen veszélyes. Azt kívánjuk, hogy Manas kizárólag polgári repülőtér legyen”, - emelte ki a kirgiz elnök.

Az elnök hozzátette, hogy már közölték Washingtonnal, hogy a bérleti szerződés lejártakor az amerikaiaknak el kell hagyniuk Kirgizisztánt. „Az amerikaiak vagy elhagyják 2014-ben Manast, vagy Oroszországgal – esetleg más országgal – létrehoznak egy polgári szállítási központot”, - mondta.

A légitámaszpont komoly stratégiai jelentőséggel bír az Afganisztánban harcoló szövetséges csapatok ellátása szempontjából, mivel Manas eddig is az egyik legjelentősebb, és az utóbbi években az egyetlen amerikai támaszpont Közép-Ázsiában.

Egy "kis Amerika" Kirgizisztán szívében - Manas légitámaszpont

2009 júniusában a kirgiz parlament jóváhagyta az Egyesült Államokkal kötött új, megállapodást a Biskek melletti Manas légitámaszpont további üzemeltetéséről. A megállapodás hatalmas eredmény, mivel Kurmanbek Bakijev korábbi kirgiz elnök – nem csekély orosz nyomásra – korábban felszólította Washingtont, hogy 2009. augusztus 18-ig hagyja el a kirgiz támaszpontot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.