2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

´´Acélkockák´´ Győrben is

´´Acélkockák´´ Győrben is
Art of WAR  |  2020. 05. 04., 15:35
´´Acélkockák´´ Győrben is

Az egészségügyi veszélyhelyzet mellett is folyamatos az „Acélkocka” altisztképzés a győri laktanyában. Az alakulat állományába tervezett 25 leendő őrmester az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisán tartott légvédelmi rakéta és tüzér altiszti szaktanfolyam lezárultával június végén ad majd számot az elsajátított tudásról.

A 19-26 év közötti, civil életből katonának jelentkezők még tavaly szeptemberben vonultak be Szentendrére, az MH Altiszti Akadémia Acélkocka Altisztképző Rendszer 11 hónapos képzésére. Az öthetes alapkiképzést egy 18 hetes altiszti alaptanfolyam követte az akadémián, mely után a választott szakirányoknak megfelelően csapatokhoz, jelen esetben Győrbe, a rakétaezredhez érkeztek azok, akik a légvédelmi rakéta és tüzér szakot választották.

A február óta folyó szakmai tanfolyam első harmadában a kiképzendők elméleti foglalkozásokon vettek részt, amelyek során elsősorban légierő haderőnemi, valamint légvédelmi alapismereteket sajátítottak el. A szakmai képzés középső harmadában az ezrednél rendszeresített MISTRAL és KUB légvédelmi rakéta rendszerekkel ismerkednek. A leendő rajparancsnokok és rajparancsnok-helyettesek elméleti, illetve gyakorlati képzés során kapják meg a kellő szakmai ismereteket, megtanulják a technikai eszközök biztonságos telepítését, üzemeltetését. Az előttünk álló utolsó fázisban egyebek mellett még szakharcászati ismereteket és harcjárművezetői gyakorlatot szereznek, valamint raj-, és szakasz-összekovácsolásra is sor kerül, hogy a későbbiek folyamán harctéri körülmények között is önállóan és szakszerűen képesek legyenek a rajparancsnoki munka végrehajtására.

A képzés június végén szakmai vizsgával zárul, amikor is a leendő altisztek vizsgabizottság előtt légvédelmi alapismeretekből, valamint a MISTRAL és KUB fegyverrendszerekkel kapcsolatos  írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgát tesznek. A jelenleg szerződéses állományban lévő közkatonák az altiszti avatásukat követően, július utolsó hetében kezdik meg a munkát az ezrednél – akkor már őrmesterként.

Szögedi Dezső zászlós, a 2. légvédelmi rakétaosztály megbízott vezénylőzászlósa, a kiképzési foglalkozások tervezéséért-szervezéséért, valamint a képzés végrehajtásáért felelős tanfolyamvezető elmondta: „Az „acélkockák” hozzáállása pozitív, lelkesek, érdeklődőek. A gyakorlati foglalkozások a legeredményesebbek, amikor a hallgatók élvezik, hogy a haditechnikai eszközök közvetlen közelében dolgozhatnak.”

A szakmai képzésen résztvevő 23 férfi és 2 hölgy kiemelte: számukra nagyon sokat jelentett az, hogy a rakétaezred kiképzői már a legelejétől kezdve csapattagként kezelték őket, mint az ezred teljes értékű katonáit.

Az ezred a járványügyi helyzettel járó nem kevés feladat teljesítése mellett is kiemelt figyelmet fordít az utánpótlásra, a leendő kollégák szakmai képzésére, hisz az „Acélkocka” szakmai képzéssel párhuzamosan folyik a rakétaezrednél az altisztjelöltek csapatgyakorlata, valamint katonai végzettséggel nem rendelkező pályakezdők alapkiképzése is.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.