2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

´´Acélkockák´´ Győrben is

´´Acélkockák´´ Győrben is
Art of WAR  |  2020. 05. 04., 15:35
´´Acélkockák´´ Győrben is

Az egészségügyi veszélyhelyzet mellett is folyamatos az „Acélkocka” altisztképzés a győri laktanyában. Az alakulat állományába tervezett 25 leendő őrmester az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisán tartott légvédelmi rakéta és tüzér altiszti szaktanfolyam lezárultával június végén ad majd számot az elsajátított tudásról.

A 19-26 év közötti, civil életből katonának jelentkezők még tavaly szeptemberben vonultak be Szentendrére, az MH Altiszti Akadémia Acélkocka Altisztképző Rendszer 11 hónapos képzésére. Az öthetes alapkiképzést egy 18 hetes altiszti alaptanfolyam követte az akadémián, mely után a választott szakirányoknak megfelelően csapatokhoz, jelen esetben Győrbe, a rakétaezredhez érkeztek azok, akik a légvédelmi rakéta és tüzér szakot választották.

A február óta folyó szakmai tanfolyam első harmadában a kiképzendők elméleti foglalkozásokon vettek részt, amelyek során elsősorban légierő haderőnemi, valamint légvédelmi alapismereteket sajátítottak el. A szakmai képzés középső harmadában az ezrednél rendszeresített MISTRAL és KUB légvédelmi rakéta rendszerekkel ismerkednek. A leendő rajparancsnokok és rajparancsnok-helyettesek elméleti, illetve gyakorlati képzés során kapják meg a kellő szakmai ismereteket, megtanulják a technikai eszközök biztonságos telepítését, üzemeltetését. Az előttünk álló utolsó fázisban egyebek mellett még szakharcászati ismereteket és harcjárművezetői gyakorlatot szereznek, valamint raj-, és szakasz-összekovácsolásra is sor kerül, hogy a későbbiek folyamán harctéri körülmények között is önállóan és szakszerűen képesek legyenek a rajparancsnoki munka végrehajtására.

A képzés június végén szakmai vizsgával zárul, amikor is a leendő altisztek vizsgabizottság előtt légvédelmi alapismeretekből, valamint a MISTRAL és KUB fegyverrendszerekkel kapcsolatos  írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgát tesznek. A jelenleg szerződéses állományban lévő közkatonák az altiszti avatásukat követően, július utolsó hetében kezdik meg a munkát az ezrednél – akkor már őrmesterként.

Szögedi Dezső zászlós, a 2. légvédelmi rakétaosztály megbízott vezénylőzászlósa, a kiképzési foglalkozások tervezéséért-szervezéséért, valamint a képzés végrehajtásáért felelős tanfolyamvezető elmondta: „Az „acélkockák” hozzáállása pozitív, lelkesek, érdeklődőek. A gyakorlati foglalkozások a legeredményesebbek, amikor a hallgatók élvezik, hogy a haditechnikai eszközök közvetlen közelében dolgozhatnak.”

A szakmai képzésen résztvevő 23 férfi és 2 hölgy kiemelte: számukra nagyon sokat jelentett az, hogy a rakétaezred kiképzői már a legelejétől kezdve csapattagként kezelték őket, mint az ezred teljes értékű katonáit.

Az ezred a járványügyi helyzettel járó nem kevés feladat teljesítése mellett is kiemelt figyelmet fordít az utánpótlásra, a leendő kollégák szakmai képzésére, hisz az „Acélkocka” szakmai képzéssel párhuzamosan folyik a rakétaezrednél az altisztjelöltek csapatgyakorlata, valamint katonai végzettséggel nem rendelkező pályakezdők alapkiképzése is.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.