2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NATO gyakorlaton a ´´lérakosok´´

NATO gyakorlaton a ´´lérakosok´´
honvedelem.hu  |  2024. 07. 08., 16:45
NATO gyakorlaton a ´´lérakosok´´

Húsz NATO tagállam 3200 résztvevője – köztük a Magyar Honvédség légvédelmi rakétacsoportja – tartott kiképzést kilenc bulgáriai és romániai helyszínen a RAMSTEIN LEGACY 2024 integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlat keretében a levegőből érkező fenyegetésekkel szemben.

A Magyar Honvédség Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred állományából megalakított vegyes légvédelmi rakétacsoportosítás vett részt a gyakorlaton, amelyen a Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ (SAMOC), az 1. Légvédelmi Rakétaosztály (NASAMS) és a 2. Légvédelmi Rakétaosztály (MISTRAL) is helyet kapott. A SAMOC és NASAMS rendszerek első alkalommal mutatták be képességeiket nemzetközi környezetben, együttműködve a már többször bizonyított MISTRAL fegyverrendszerrel.

A nemzetközi gyakorlat kiváló felkészülést biztosít napjaink összetett kihívásaira, erősíti az együttműködést, ezzel a szövetséges erők védelmi képességeit.

Nagy Sándor alezredes, a RALY24 kontingensparancsnokának értékelése szerint a gyakorlat rendkívüli kiképzési lehetőséget biztosított a magyar csoportosítás számára. A technikai együttműködés mellett az eljárások egységesítése is kiemelt fontosságú volt, de a gyakorlat során a magyar SAMOC műveleti központ öt alárendelt csoportosítást kapott, így lengyel, német, török, román, és magyar alegységek harcvezetését és tűzirányítását hajtotta végre. Az eredeti elgondolás szerint a magyar személyzet német mentorálás mellett végezte volna feladatait, azonban a német fél már a gyakorlat kezdetén megállapította, hogy a magyar vezető állomány felkészültsége a közvetlen jelenlétüket nem teszi szükségessé.

A magyar katonák szervezetten és határozottan látták el feladataikat, a NATO-eljárásoknak megfelelően. Mind technikai, mind vezetés-irányítási szempontból elérték a kiképzési célokat és kiváló eredményt értek el. A gyakorlat során szerzett tapasztalatok tökéletes alapot nyújtanak a magyar légvédelmi rakéta alegységek képességének további fejlesztéséhez.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.