2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták az ELM-2084 típusú mobil, háromdimenziós radart

Átadták az ELM-2084 típusú mobil, háromdimenziós radart
honvedelem.hu  |  2024. 06. 10., 15:02
Átadták az ELM-2084 típusú mobil, háromdimenziós radart

2024. június 7-én adták át Veszprémben a Magyar Honvédség új, ELM-2084 típusú mobil, háromdimenziós radarját.

Minden háború emberek döntéseinek eredményeképpen indul el – jelentette ki a honvédelmi miniszter július 7-én, pénteken Veszprémben, a Magyar Honvédség új háromdimenziós légtérellenőrző lokátorának átadóján. Hangsúlyozta: a magyar kormány a háború elkerülésén dolgozik.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: nehéz időket élünk, Európa ma háborúra készül. Kiemelte: a nyugat-európai nagy országok vezetői egymás után nyilatkoznak arról, hogy milyen lépések szükségesek az ukrajnai háború folytatásához, mennyi lőszert, mennyi fegyvert kell küldeni. Egyre többet hangzik el az is, hogy katonát kellene küldeni. A tárcavezető azt mondta: először csak beszélnek a háborúról, és ezt már két éve halljuk. Először a beszéd rohamsisakokról szólt, aztán kicsit később ágyúkról, lőszerekről, harckocsikról, harcászati repülőgépekről, és most már arról beszélnek, hogy melyik NATO-tagállam vagy melyik európai uniós tagállam fog katonákat küldeni valamilyen kiképző vagy támogató misszióban Ukrajna területére - jegyezte meg. A magyar embereknek, Magyarországnak, Európának és a világnak is az az érdeke, hogy ez a folyamat ne folytatódjon, ehhez pedig erőre van szükség – mutatott rá a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott: a magyar történelemben elégszer láttuk, hogy idegen érdekek mentén magyar katonák jelennek meg olyan háborúban, ahová nem valók. Kiemelte: erőre egyrészt a választásokon és a szavazóurnák mellett van szükség, hogy Európában minél többen a béke mellé tegyék a voksukat. A magyar kormány eddig is a béke elkötelezettje volt, és ezután is azért fog dolgozni, hogy a háborút elkerüljük – hangsúlyozta. Másrészt szükség van katonai erőre is, hogy önmagunkat a lehető legfüggetlenebbül másoktól, meg tudjuk védeni – mondta, hozzátéve: ezért a kormány folytatja, sőt a veszélyek korában fel is gyorsította a haderőfejlesztést. Szalay-Bobrovniczky Kristóf ismertette: most olyan képességgel bővül a magyar haderő és annak légvédelme, amely Izraelben a legnehezebb időkben, harci körülmények közt állta ki a próbát.

Ezek a többfunkciós, háromdimenziós radarrendszerek a Nasams norvég rakétarendszerekkel, valamint a harcászati repülőgépflottát erősítő további négy Gripennel kiegészülve, valamint más eszközökkel együtt képezik azt a pajzsot, amely a magyar emberek biztonságát garantálja - jelezte a honvédelmi miniszter. Azt mondta: nem engedhetjük meg, hogy Európa háborúba sodródjon, mindent meg kell tenni ennek elkerüléséért, és Magyarország "minden körülmények között" ki fog maradni belőle. Békére van szükségünk, amit azonnali tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet elérni – zárta szavait Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Pietro Mazzei, a Rheinmetall Canada vezérigazgatója az együttműködések fontosságáról szólva az ipar és kormány közti partnerséget méltatta. Tájékoztatása szerint Magyarországon egy olyan összeszerelő-, integrációs és tesztelő-bevizsgáló bázist tudtak létrehozni, amelynek eredményei az átadott eszközök. Köszönetet mondott azért, hogy a Magyar Honvédség nemcsak időt szánt a technológia megtanulására, de integrálták is azt napi műveleteikbe. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban beszerzett ELM-2084 típusú háromdimenziós radar a helyszínen kiosztott tájékoztató szerint légtérellenőrző, tüzér- és légvédelmirakéta-feladatok támogatására képes. A legfejlettebb félvezetős technológia és a fázisvezérelt antennarács alkalmazásával képes a kibocsátott rádióhullámok vertikális és horizontális eltérítésére. A jelenleg használt radaroknál háromszor nagyobb antennaforgási sebessége háromszoros adatfrissítést eredményez, a technológia egy időben képes felderíteni – a nagy méretű, nagy sebességű szállítógépektől a közepes méretű, kis sebességű drónokig – minden típusú légi járművet, valamint a ballisztikus tüzérségi lövedékeket is. A radar szélsőséges időjárási körülmények között is képes magas megbízhatósággal üzemelni, valamint 21. századi körülményeket biztosít a kezelőszemélyzetnek. A radarkomplexum három fő modulból áll – antennarendszer, hadműveleti-kezelői kabin, áramellátást biztosító rendszer –, amelyeket terepjáró képességű teherautók szállítanak. Telepítési és bontási ideje egyaránt rövid.

Minden másodperc számít

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-14 15:51:53
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.