2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Zászlószalag-adományozás a helikopterbázison

Art of WAR  |  2007. 05. 29., 19:43

A köztársasági elnök zászlószalagot adományozott május 26-án az MH 86. Szolnok Helikopterbázisnak. Az ünnepi esemény egy közel három hónappal ezelőtti szervezeti átszervezés szimbóluma is. Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis ugyanis 2007. március 1-jei hatállyal, az MH 86. Szolnok Helikopterezred megszűnésével, annak jogutódjaként jött létre. A zászlószalagkötés ünnepi állománygyűlés keretében történt, amely több ok miatt is nagy fontosságú. Az első és legfontosabb maga az adományozás ténye. Másrészt május 26. szombat volt a Logical Decision 2007 nemzetközi helikopteres gyakorlat utolsó munkanapja. Ennek a szervezője és házigazdája is a helikopterbázis volt.

Az ünnepi rendezvényen az elöljáró részéről részt vett Bali József, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkára, Juhász István vezérőrnagy, a HM Hadmüveleti és Kiképzési Főosztály főosztályvezető főnökhelyettese, Hazuga Károly vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnokhelyettese. Jelen voltak Szolnok város önkormányzatának képviselői, a fegyveres szervezetek vezetői.A parancsismertetésben felolvasták Sólyom László köztársasági elnök levelének kivonatát. A köztársasági elnök képviseletében Bali József kötötte fel a csapatzászlóra az adományozói szalagot, melyet Takács Tamás őrnagy, római katolikus tábori lelkész áldott meg.   Ünnepi beszédében Bali József a bázis utóbbi időszakban végrehajtott kiemelkedő teljesítményeit értékelte. Elmondta többek között, hogy az állomány szaktudása és kétkezi munkája nélkül a múlt év nagy árvize idején nagy valószínüséggel víz alá kerültek volna a veszélyeztetett  tiszazugi települések. Akkor, az április eleji készenlét elrendelésétől a hónap végéig a szállítóhelikopterek több mint félezer alkalommal szálltak fel és le. A szállítási képesség fejlesztésével kapcsolatban kiemelt egy másik jelentős eredményt. Tapasztalva a Mi-8-as és Mi-17-es helikopterek leterheltségét, a múlt év őszén eredményesen próbára tették a Mi-24-es harci helikopter egyedülálló tulajdonságait. A harci géppel külső súlyos szállítást is végre tudnak hajtani. A gyártó országon kívül máshol még nem próbálkoztak hasonló manőverrel. Hetekkel ezelőtt, oltóvíz helyszínre juttatására alkalmas „BAMBI BUCKET”-et és UAZ gépjármüvet repítettek magukkal. Szólt továbbá a bázis kutató-mentő felkészültségéről, melyről az ide látogató külföldiek is elismerően nyilatkoznak.

A múlt évben időszakosan átvették az Országos Mentőszolgálat légi szállítási feladatait. A tervek szerint az idén két helikoptert átalakítanak MEDEVAC egészségügyi, evakuálási feladatok ellátására is. A szakmai tapasztalat, az évek során megszerzett tudás rendkívül fontos az önkéntes Magyar Honvédség fejlődése szempontjából – fogalmazta meg köszöntőbeszédének végén a szakállamtitkár.        Orosz Zoltán dandártábornok, parancsnok ünnepi beszédében megköszönte a méltató szavakat. Hangsúlyozta: az MH 86. Szolnok Helikopterbázis állománya tisztában van az elismerés értékével, hogy legszentebb jelképére, a csapatzászlóra köztársasági elnöki zászlószalag került. Sokat dolgoztak azért, hogy ebben a megbecsülésben lehessen részük. Elmondta, ezek a munkák valódi közösséggé kovácsolták össze a bázist. Három szállító- és egy harci helikopter húzott át tíz órakor a szolnoki leszállópálya fölött. Ettől kezdve két és fél ezer szempár fürkészte a látóhatárt és a ragyogó eget, mi lesz a következő látnivaló. A helikopterezrednél szolgálatot teljesítők, hozzátartozók voltak itt. A másfél órás program első részében szállítóhelikopterekkel homokzsákokat emeltek. Ezt - új készségként - bemutatták Mi-24-es helikopterrel is. Tüzet oltottak a BAMBI BUCKET-ekből; UAZ gépkocsit raktak ki a szállítóhelikopter rakteréből, majd ugyanezt külső súlyként szállították el. A légi bemutató koordinátora Varga Csaba ezredes parancsnokhelyettes volt. A program második felében Mi-24-es helikopter bemutatóját és a JAK-52-esek kötelék- és mürepülését tekintették meg a látogatók. Az ebédet követően a Légierő Zenekar Szolnok szakalaki bemutatója következett. Fellépett a Honvéd Müvészegyüttes, a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend hadijátékot mutatott be, a rendezvényt a Takáts Tamás Dirty Blues Band koncertje zárta.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.