2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Emléktábla-avatás Kecskeméten

Art of WAR  |  2007. 07. 03., 08:59

A Magyar Honvédségnél idén ünnepelték első alkalommal a repülőműszakiak napját. A HM Honvéd Vezérkar főnökének intézkedése szerint július 2-a – Adorján János repülőgép-konstruktőr, a magyar repülés egyik úttörője halálának napja – ezentúl a repülőműszaki katonák ünnepe. A kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemben július 3-án megtartott fegyvernemi napi ünnepségen részt vett Varga János mérnök vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnokhelyettese is.

Az állománygyülésen felolvasták Havril András vezérezredes, vezérkari főnök, illetve Tömböl László mérnök altábornagy, összhaderőnemi parancsnok köszöntő leveleit, majd felelevenítették Adorján János életútját. Adorján, aki 1882. január 1-jén született Sorkitótfalun, gépészmérnöki diplomáját 1903-ban Stuttgartban szerezte. Kezdetben, az autóiparban dolgozott, ám a francia repülőgépgyártás sikerei hatására a repülőiparban folytatta szakmai tevékenységét. Magyarországon elsőként tervezett és épített repülőgépet, amellyel 1909. decemberében több sikeres felszállást is végzett. A konstruktőr több évtizedes, sikeres pályafutás után 1964. július 2-án hunyt el Budapesten.

 Ünnepi beszédében Hollósi Nándor nyugállományú mérnök altábornagy, a Magyar Honvédség korábbi vezérkarifőnök-helyettese, aki aktív katonai pályafutását maga is repülőmüszaki tisztként kezdte úgy fogalmazott: a repülőmüszaki katonák azok, akik biztosítják a repülők harckészültségét. Tevékenységükkel győzelemre segítik a levegőben harcolókat. Éppen ezért soha nem tévedhetnek, nem hibázhatnak.

– Napjainkban ezer magyar katona szolgál békefenntartóként a Föld több országában. Számukra a légi szállítási müveletek biztosítása olyan kihívás, olyan feladat, amire eddig még nem volt példa a Magyar Honvédség és a repülőmüszaki katonák életében – mondta Hollósi Nándor.

A kecskeméti ünnepségen emléktáblát is avattak a repülőmüszakiak napja alkalmából. Az emléktáblát Runyai László okleveles mérnök ezredes, az MH ÖHP repülőmérnöki müszaki főnöke, valamint Kauffman János nyugállományú okleveles mérnök ezredes, az egykori országos légvédelmi parancsnokság parancsnokhelyettese leplezte le, majd azt megáldották és megszentelték a katolikus és a református tábori püspökségek képviselői. Az ünnepség koszorúzással ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK