2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

17. alkalommal tárta ki a kapuját a rakétaezred

17. alkalommal tárta ki a kapuját a rakétaezred
Art of WAR  |  2019. 05. 27., 10:06

Minden eddigi látogatói rekordot megdöntve, idén is többezren voltak kíváncsiak az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Nyílt Napjára szombaton a likócsi laktanyában. A szervezők a nap folyamán színes és tartalmas programokkal várták az érdeklődőket.

A laktanyai Nyílt Nap esetében a honvédségi szándék és a társadalmi igény keresztezi egymást, hiszen évek óta ezrek élnek a nem mindennapi lehetőséggel, hogy – egy a hétköznapok során szigorúan őrzött katonai objetktumba bejutva – betekintést nyerjenek a katonák életébe, testközelből ismerkedjenek meg a rendszeresített haditechnikai eszközökkel, valamint, hogy információkat szerezzenek a győri alakulat rendeltetésével, feladataival, munkatevékenységével kapcsolatban.

A rendezvény nyitányaként Könczöl Ferenc ezredes a kapuban köszöntötte az elsőként érkezőket és hivatalosan is megnyitotta az alakulat 17. Nyílt Napját. A hagyományos zászlófelvonást követően valamennyi korosztály nagy örömére egy légvédelmi gépágyú is eldördült. A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) hagyományőrző tagozatának képviselői korhű egyenruhában mutatták be egy 85 mm-es légvédelmi löveg működését, mellyel több lövést is leadtak az esemény ideje alatt.

A megnyitó ceremónia után a látogatók birtokba vették a laktanyát. A haditechnikai parkot elárasztották kicsik és nagyok és rövid időn belül fürtökben lógtak a gyerekek a többségében már a rendszerből kivont technikai eszközökön.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

A többezer érdeklődőnek köszönhetően a rendezvény teljes ideje alatt maximális kihasználtsággal működtek az egyes programpontok, a többi között a paintball-airsoft, valamint légpuska- és lézeres lövészet, íjászat, a rakétaindító és repülőgép szimulátorok, a kézigránát dobás, hatástalanított fegyverek bemutatója, toborzó pont, helikopteres relikviák gyűjteménye. A HM EI Zrt. a pilóta nélküli repülőeszközeit mutatta be, de "dögcédula"-gyártás és makettkiállítás is várta a látogatókat. A legkisebbeknek idén is kihagyhatatlan volt az ugrálóvár, az idősebb korosztály pedig a csapatmúzeumban és az emlékszobákban nosztalgiázhatott: előbbiben világháborús egyenruha- és képeslap kiállítás is megtekinthető volt. Az állandó programok között a legnagyobb sláger továbbra is a haditechnikai eszközök bemutatója volt, amikor is az ezred alakulóterén sorakoztak fel a légvédelmi egységnél rendszeresített harc- és gépjárművek.

A központi programok sorát a Tatai Helyőrség Zenekar műsora nyitotta meg. A 2005-ben alapított együttes nemcsak indulókat, vagy protokolláris rendezvények zenei darabjait szólaltatta meg, hanem könnyedebb dallamok, közismert slágerek és filmzenék is terítékre kerültek. A tatai vendégszereplést követően a „hazai” katonáké volt a főszerep. A rakétaezred honvédei zenés, alaki bemutatóval készültek, majd a szeptemberben Bosznia-Hercegovinába induló MH EUFOR kontingens 23. váltás századának dinamikus harcászati bemutatóját láthatták a vendégek. Ahogy minden évben, úgy az idei laktanyai Nyílt Nap zárómozzanata is a technikai eszközök elvonulása volt.

Akinek tetszett, amit látott, aki szeretne máskor is itt lenni, aki szívesen lenne részese ennek a közösségnek, aki szimpatizál a katonai hivatással, aki szereti a kihívásokat… az választhat, vár egy évet a 2020-as nyílt napig, vagy úgy dönt, hogy jelentkezik és közénk áll katonának.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.