2023. 05. 31. szerda
Angéla
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

17. alkalommal tárta ki a kapuját a rakétaezred

17. alkalommal tárta ki a kapuját a rakétaezred
Art of WAR  |  2019. 05. 27., 10:06

Minden eddigi látogatói rekordot megdöntve, idén is többezren voltak kíváncsiak az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Nyílt Napjára szombaton a likócsi laktanyában. A szervezők a nap folyamán színes és tartalmas programokkal várták az érdeklődőket.

A laktanyai Nyílt Nap esetében a honvédségi szándék és a társadalmi igény keresztezi egymást, hiszen évek óta ezrek élnek a nem mindennapi lehetőséggel, hogy – egy a hétköznapok során szigorúan őrzött katonai objetktumba bejutva – betekintést nyerjenek a katonák életébe, testközelből ismerkedjenek meg a rendszeresített haditechnikai eszközökkel, valamint, hogy információkat szerezzenek a győri alakulat rendeltetésével, feladataival, munkatevékenységével kapcsolatban.

A rendezvény nyitányaként Könczöl Ferenc ezredes a kapuban köszöntötte az elsőként érkezőket és hivatalosan is megnyitotta az alakulat 17. Nyílt Napját. A hagyományos zászlófelvonást követően valamennyi korosztály nagy örömére egy légvédelmi gépágyú is eldördült. A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) hagyományőrző tagozatának képviselői korhű egyenruhában mutatták be egy 85 mm-es légvédelmi löveg működését, mellyel több lövést is leadtak az esemény ideje alatt.

A megnyitó ceremónia után a látogatók birtokba vették a laktanyát. A haditechnikai parkot elárasztották kicsik és nagyok és rövid időn belül fürtökben lógtak a gyerekek a többségében már a rendszerből kivont technikai eszközökön.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

A többezer érdeklődőnek köszönhetően a rendezvény teljes ideje alatt maximális kihasználtsággal működtek az egyes programpontok, a többi között a paintball-airsoft, valamint légpuska- és lézeres lövészet, íjászat, a rakétaindító és repülőgép szimulátorok, a kézigránát dobás, hatástalanított fegyverek bemutatója, toborzó pont, helikopteres relikviák gyűjteménye. A HM EI Zrt. a pilóta nélküli repülőeszközeit mutatta be, de "dögcédula"-gyártás és makettkiállítás is várta a látogatókat. A legkisebbeknek idén is kihagyhatatlan volt az ugrálóvár, az idősebb korosztály pedig a csapatmúzeumban és az emlékszobákban nosztalgiázhatott: előbbiben világháborús egyenruha- és képeslap kiállítás is megtekinthető volt. Az állandó programok között a legnagyobb sláger továbbra is a haditechnikai eszközök bemutatója volt, amikor is az ezred alakulóterén sorakoztak fel a légvédelmi egységnél rendszeresített harc- és gépjárművek.

A központi programok sorát a Tatai Helyőrség Zenekar műsora nyitotta meg. A 2005-ben alapított együttes nemcsak indulókat, vagy protokolláris rendezvények zenei darabjait szólaltatta meg, hanem könnyedebb dallamok, közismert slágerek és filmzenék is terítékre kerültek. A tatai vendégszereplést követően a „hazai” katonáké volt a főszerep. A rakétaezred honvédei zenés, alaki bemutatóval készültek, majd a szeptemberben Bosznia-Hercegovinába induló MH EUFOR kontingens 23. váltás századának dinamikus harcászati bemutatóját láthatták a vendégek. Ahogy minden évben, úgy az idei laktanyai Nyílt Nap zárómozzanata is a technikai eszközök elvonulása volt.

Akinek tetszett, amit látott, aki szeretne máskor is itt lenni, aki szívesen lenne részese ennek a közösségnek, aki szimpatizál a katonai hivatással, aki szereti a kihívásokat… az választhat, vár egy évet a 2020-as nyílt napig, vagy úgy dönt, hogy jelentkezik és közénk áll katonának.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.