2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Menetben a szentendrei katonák

Art of WAR  |  2008. 02. 12., 15:44

Újabb fontos mozzanathoz érkezett a még 2007. decemberében bevonult szerződéses legénységi állomány kiképzése Szentendrén. A katonák végrehajtották életük első komplex harcászati foglalkozását, ennek keretében a menet és a menetbiztosítás feladatait sajátították el szakasz kötelékben.

A Központi Kiképző Bázis csobánkai gyakorlótere változatos terepadottságaival remek lehetőséget nyújt az ilyen menetgyakorlatok kivitelezésére, a katonák nyílt terepen, fedett területen és keskeny hegyi ösvényeken egyaránt begyakorolhatják a menetbiztosítás különböző módszereit.

A szakaszoknak a menetgyakorlaton a körülményekhez igazodva kellett teljesíteniük nappal és éjszaka a kijelölt távot a korábban tanult és az előkészítő foglalkozásokon begyakoroltak alapján. A kiképzők a menet során különböző szituációkkal nehezítették a katonák dolgát, amelyek során éles szemmel figyelték, hogyan reagálnak a váratlan helyzetekben, miként tudják a már elméletben tanultakat átültetni a gyakorlatba.

Először a kiképzőket kérdeztük tapasztalataikról: Tímár István őrmester elmondta, hogy a katonák nagyon lelkesen álltak hozzá a feladatokhoz, újszerü és érdekes volt számukra ez a gyakorlat, először most szembesültek azzal, hogyan kell 25-30 főnek szorosan együtt dolgoznia. Összességében képesek voltak jól együttmüködni és a megoldani a helyzeteket, de természetesen még érződik a tapasztalatlanságuk.

Batáry Tamás őrmester is hangsúlyozta, hogy jól ment a gyakorlati feladatok végrehajtása és megtapasztalták a katonák, hogy mennyire függnek egymástól, most még csak a gyakorlótéren, de később akár a világ bármely pontján valós helyzetekben is. Kiemelte, hogy a katonahölgyek is nagyon motiváltak és kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a menetgyakorlaton.

A gyakorlat után megkérdeztük a végrehajtókat is, ők hogyan éreztél magukat a menet során, milyen tapasztalatokat szereztek a csobánkai gyakorlótéren.

Berkesné Farkas Henriett honvéd, aki a Pápa melletti Ugodról érkezett a kiképző bázisra lelkesen mesélte, mennyire tetszett neki a foglalkozás, de rá kellett jönnie, hogy nem könnyü közösségként együtt dolgozni, folyamatosan figyelni a többiekre, reagálni a nem várt helyzetekre, müködtetni a hírláncot, végrehajtani a külön rábízott feladatokat.

A 34. Bercsényi László Különleges Müveleti Zászlóalj leendő katonája, Bajzáth Dénes honvéd, a foglalkozás hasznosságát emelte ki. Számára nagyon fontosak az itt megszerezhető gyakorlati jártasságok és készségek, hiszen ezeket nap, mint nap fogja használni „anyaalakulatánál”.

Kiss Tamás honvéd szintén Szolnokra kerül az alapkiképzés után, a 25/88 Könnyü Vegyes Zászlóalj kötelékébe és hosszútávon akar a katonai pályán maradni. Elmondása szerint sikerült ezen a gyakorlaton olyan tudásra szert tennie, amit jól tud majd hasznosítani katonai pályafutása során. A kiképzendőknek a gyakorlat a végrehajtásával sikerült újabb nagy lépést tenniük a katonává válás útján, kicsit jobban megismerni társaikat és önmagukat és közelebb kerülniük a 3 hónapos alapkiképzés sikeres teljesítéséhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK