2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kézigránát volt a ház falában

Art of WAR  |  2010. 03. 04., 10:29

A tűzszerészek is érzik, hogy beköszöntött a jó idő, hiszen egyre több a munkájuk. A 8. héten, azaz február 22–28-a között már húsz bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül 15 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 64 bejelentést kaptak.

Február 23-án a Pest megyei Vácon, a Jégvirág és a Kamilla utcák sarkán a vízmüvek munkatársai dolgoztak, amikor a földből világháborús robbanószerkezeteket fordított ki a munkagépük. A Szalai Attila zászlós vezetésével helyszínre küldött tüzszerész járőr megállapította, hogy két darab, 75 milliméteres, német gyártmányú páncéltörő gránát került elő, amelyeket a központi gyüjtőbe szállítottak.

Február 24-én a Komárom-Esztergom megyei Esztergom-kertvárosból kapták a hívást a Magyar Honvédség tüzszerészei, hogy a turisták által is kedvelt környéken, az úgynevezett Madárháznál robbanószerkezetek találtak. A helyszínre a Szabó Tamás törzsőrmester vezette tüzszerész járőr vonult ki még aznap, s a terület átvizsgálása során összesen 19 darab, U-MVP62 típusú, gyakorló harckocsi aknát találtak. A robbanóanyagokat nem tartalmazó aknákat a tüzszerészek a központi gyüjtőbe szállították.

Február 25-én Székesfehérvárról, a Farkasvermi úton található MÉH-telepről kapták a bejelentést a tüzszerészek, a vashulladék között egy 75 milliméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a Martin László főtörzsőrmester vezette tüzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Február 26-án a főváros XI, kerületében, a Harasztos és a Brassó utcák kereszteződésében, építési munkálatok közben került elő egy, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet. A helyszínre küldött tüzszerész járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – a 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz aknavetőgránátot a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szintén ezen a napon, Debrecenből is kaptak egy bejelentést a Magyar Honvédség tüzszerészei. Eszerint a Csapó úton található vegyipari szakközépiskola pincéjében, az intézmény karbantartója egy világháborús robbanószerkezetet talált. A Szalai Attila zászlós vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy páncéltörő gránát fejrésze került elő, amelyik robbanószerkezetet nem tartalmaz. A szaknyelven nem robbanó testnek nevezett fémdarabot a tüzszerészek elszállították a helyszínről.

Február 28-án a Komárom-Esztergom megyei Bajnáról érkezett a telefonhívás a tüzszerészekhez, hogy a Rózsa Ferenc utcában található egyik családik ház fala kidőlt, s a törmelék között egy világháborús kézigránátot találtak. A F1-es típusú kézigránátot a helyszínről a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette tüzszerész járőr szállította el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK