2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gránát volt a tölgyfa tuskójában

Art of WAR  |  2010. 05. 25., 10:01

A 19. héten, azaz május 10–16-a között 77 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 24 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tüzszerészek idén eddig összesen 811 bejelentést kaptak.

Május 10-én a Somogy megyei Nagybajomból kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tüzszerészei, amely szerint a 61-es számú főút mellett, a vízelvezető árok takarítása közben egy, feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy M–13-as típusú, szovjet gyártmányú rakéta harci részét találták meg, amely azonban nem tartalmazott gyújtószerkezetet. A veszélyes szerkezetet a tüzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Május 11-én a Bács-Kiskun megyei Soltvadkertre kellett kivonulniuk a tüzszerészeknek, mivel a helyi szemétlerakóban világháborús robbanószerkezetet találtak. Az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr egy 152 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránátból készített szükségbombát talált. Az AO–50 típusú bomba gyújtószerkezet nélkül került elő, amelyet a tüzszerészek a közelben felrobbantottak.

Ugyanezen a napon a Somogy megyei Belegről is kaptak egy érdekes bejelentést a Magyar Honvédség tüzszerészei. A település külterületén fakitermelést végző munkások ugyanis egy világháborús gránátot találtak az egyik kivágott tölgyfa tuskójában. A Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr is meghökkent a látottakon, hiszen a gránát nem volt kilőtt, és stabilizátorral felfele állt a fában, teljesen körbenőve. A tüzszerészek azt feltételezik, hogy a háború idején a fának még több ága volt, amelyek közé tették be a katonák a gránátot, az elmúlt évtizedekben azonban a fa törzse összenőtt, így rejtve el a veszélyes szerkezetet. A 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavető gránátot egyébként több helyen is megsértették a favágás közben, szerencsére azonban nem robbant fel. A szerkezet annyira beágyazódott a fa testébe, hogy a tüzszerészek is csak a facsonk szétrobbantásával tudták kivenni onnan. A sérült gránátot ezt követően a helyszínen megsemmisítették.

Május 14-én a Komárom-Esztergom megyei Dorogra vonultak ki a tüzszerészek, mivel az Aranyhomoki dülőben, az egyik hétvégi háztól alig harminc méterre, földmunkálatok közben egy 120 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló aknavetőgránát került elő. A második világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezetet a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon a Fejér megyei Kálózon, egy Kossuth utcai építkezésen bukkantan világháborús robbanószerkezetekre. A megjelölt helyszínen a Szabó Tamás törzsőrmester vezette tüzszerész járőr egy német gyártmányú, kézi páncéltörő eszköz fejrészét, egy 76 milliméteres repeszlőszert, valamint egy 122 milliméteres repeszromboló gránátot talált, amelyeket a közelben kijelölt helyen semmisített meg.

Szintén május 14-én a Fejér megyei Csákvárról jelezték telefonon a tüzszerész ügyeletnek, hogy a településen átmenő főút és Dobogókő utca kereszteződésében, földmunkálatok közben egy világháborús kézigránátot találtak, melyet a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőr a központi gyüjtőbe szállított.

Május 14-én a Veszprém megyei Papkeszin is akadt dolguk a tüzszerészeknek, hiszen a Séd csatorna partján, a híd bal oldalán, a meder tisztítása közben egy 75 milliméteres, német gyártmányú repeszgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK