2024. 06. 20. csütörtök
Rafael
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Száz nappal a tisztavatás előtt

Art of WAR  |  2010. 05. 31., 09:48

Ludovika Fesztivál néven három napos katonai hagyományőrző találkozót tartottak a hétvégén a fővárosban, a józsefvárosi Orczy-kertben. A nagyszabású családi program keretében szombaton délelőtt rendezték meg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hagyományos, száznapos ünnepségét.

Ezen a hétvégén a katonai hagyományőrzők vették birtokukba a józsefvárosi Orczy-kertet, ahol a városrész önkormányzata és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szervezett három napos programot, Ludovika Fesztivál névvel. A felállított katonai táborokat már pénteken, a kora esti óráktól megtekinthették az érdeklődők.

Szombaton a ZMNE tiszti hallgatóié volt a főszerep a fesztiválon. Ekkor rendezték meg ugyanis a végzők hallgatók hagyományos, száznapos ünnepségét. Mint a rendezvényen elhangzott: e történelmi helyen, ahol a Magyar Királyi Ludovika Akadémia évtizedeken keresztül avatta tisztjeit, és nagy megtiszteltetés itt megrendezni a nemzetvédelmi egyetem végzős hallgatóinak száznapos ünnepségét.

A rendezvény Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnökének katonai tiszteletadással történő fogadásával kezdődött, majd elismeréseket és jutalmakat adtak át. Egyebek mellett első alakalommal adták át a Hadik András Tanulmányi Vándordíjat, amelyet a legjobb tanulmányi eredményt elért szakcsoport vehetett át. A „Hazáért mindhalálig!” jelmondatú Ludovika emlékkardot a végzős évfolyam legjobbja, Tongori András hallgató, míg az évfolyamelső hölgy számára odaítélt Kossuth dísztőrt Orosz Alexandra Ivett hallgató kapta meg. A végzős évfolyam rangelsőjének adományozott Bolyai vándorkardot Steidl Krisztián hallgató, míg a végzős évfolyam rangelső női hallgatója számára megítélt Bolyai dísztőrt Kürtössy Judit vezette át. Utóbbi pengéjére a „Becsület és Hüség” jelmondatot gravírozták. Ugyancsak ekkor adták át a repülős dísztőrt, amelyet az avatandó évfolyam rangelsője, Márton Géza hallgató kapott meg.

Az elismerésék átadását követően bejelentették, hogy a józsefvárosi önkormányzat alakulatzászlót adományoz a ZMNE hallgatói tagozat Ludovika zászlóalja részére. Az adományozó okiratot dr. Kocsis Máté polgármester írta alá, a lobogót pedig Kaiser József önkormányzati képviselő adta át Dr. Szarka Gábor ezredesnek, a hallgatói tagozat parancsnokának, aki az előírásoknak megfelelően meg is lengette azt.

A hallgatói zászlóalj csapatzászlaját Bíró László katolikus tábori püspök szentelte meg, majd Tömböl László mk. vezérezredes mondott elöljárói köszöntőt. A HM Honvéd Vezérkar főnöke hangsúlyozta: a Magyar Honvédség februárban megrendezett éves feladatszabó értekezletén az idei esztendő fő feladatai között a társadalommal folytatandó párbeszéd megteremtését, illetve folytatását határozta meg. Annak érdekében, hogy a civilek is megismerhessék a Magyar Honvédség képességeit és munkáját. Ezt a kapcsolatot a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem már tavaly megalapozta itt, az Orczy-kertben. Így az egyetem teljesítette a feladatszabásban meghatározottakat.

Tömböl tábornok ezt követően megköszönte a józsefvárosi önkormányzatnak az anyagi támogatást, valamint a kerület polgármesterének azt, hogy a május 14-én aláírt együttmüködési megállapodásban megerősítette a városrész elköteleződését, hogy az egykori Ludovika utódintézménye, hallgatóik és tanáraik egy hétvégére birtokukba vehessék a parkot.

– Nem szeretnék adatokat sorolni, de a közvélemény-kutatások a Magyar Honvédség magas társadalmi támogatottságát mutatják. Ezt elfogadva és tiszteletben tartva azonban tisztában vagyunk vele, hogy ez az úgynevezett passzív támogatás. A megkérdezettek szívesen veszik, ha valaki más megoldja helyettük a hazavédelmi és szövetségesi katonai feladatokat. Az aktív támogatás megszerzéséhez szükség van arra a bizalomra, amit a mostanihoz hasonló rendezvénnyel alapozunk meg, az önkormányzatok, a gazdasági szféra, a családok és a társadalom különböző csoportjai felé – mondta a vezérkari főnök, majd arról beszélt, hogy ezzel a bizalommal most rendelkezünk. Erre a bizalomra építették rá azt a tervet, amely szerint 2012 elejére létrehozzák az önkéntes tartalékos rendszert. Számítva ebben azokra, akik voltak sorkatonák, vagy valamilyen ok miatt az elmúlt időben kikerültek a Magyar Honvédség állományából. A következő hónapokban feladat lesz még azonban a munkáltatók bevonásával a jogi feltételek kimunkálása.

Tömböl László vezérezredes beszédében kiemelte azt is, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem száznapos programsorozata a végzős hallgatók tisztté avatását készíti elő. A Magyar Honvédelem Napja és az augusztus 20-ai tisztavatás száz napját fogja át, amelynek a főszereplői a negyedévfolyamosok.

– Most, ez a hétvége a vidám önfeledt szórakozásról szól, aztán elkezdődik a vizsgák hosszú sora, júliusban, a hagyományos kibocsátó ünnepségen veszik át diplomájukat, majd gyakorolják az augusztus 20-ai állami ünnepen, a legszélesebb állami nyilvánosság előtti tisztté avatásuk sajátos koreográfiáját – mondta a HM Honvéd Vezérkar főnök, aki kitért arra is, hogy a mostani rendezvény helyszíne tradicionális. A magyar tisztképzés évtizedekig meghatározó intézménye, a Ludivokia Akadémia és környéke ugyanis tavaly óta ismét a katonák egyik legfontosabb helyszínévé vált.

Ünnepi köszöntőjében Dr. Nagy Kálmán okleveles mk. ezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kancellára, katonai főigazgató kiemelte: a száznapos ünnepség hagyománya egészen a XVIII. századig, a volt Osztrák-Magyar Monarchia tisztképző intézményeihez vezethető vissza. 1919-ig a monarchia tisztképző intézeteiben, Bécsújhelyen, Mödlingben és a Ludovikán tartották meg a tiszti hallgatók ünnepségét, kezdetben ezer, később ötszáz, végül száz nappal a tisztavatás előtt. Aztán 1927-ben tovább gazdagodott a katonai hagyomány, a tíz évvel azelőtt végzett tisztek létrehoztak egy alapítványt, amelyben díszkardot ajánlottak fel az akadémia parancsnokának, hogy azt minden évben a legkiválóbb végzős hallgatónak adományozza.

Az egyetem kancellára hozzátette: a folyamat a második világháború után megszakadt, s csak akkor éledt újra, amikor a külföldön élő magyar tisztek kezdeményezték azt. Pénzes János, szolgálaton kívüli, hegyivadász hadnagy, a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémiát végzett tisztek Melbourne városában élő bajtársi közössége nevében, 1992-ben emlékkardot adományozott a Kossuth Lajos Katonai Főiskolának és a Bolyai János Katonai Müszaki Főiskolának.

– Nagy öröm számunkra, hogy a volt ludovikások közül többen is részt vesznek az ünnepségünkön – mondta Nagy ezredes, majd arról beszélt, hogy a végzős hallgatók hamarosan az ország nyilvánossága előtt esküsznek fel a haza fegyveres szolgálatára és védelmére. Erre készültek az egyetemi évek alatt, ezért tanultak, gyakorlatoztak, ezért tették le vizsgáikat és ezért diplomáznak. Korszerüen képzett, sokoldalú katonaként kerülnek a csapatokhoz, ahol a legfőbb dolguk továbbra is a tanulás lesz.

– Nehéz volt a négy év? Most talán úgy érzik, hogy igen. Néhányan talán úgy vélik, a sok hasznos ismeret mellett fölösleges tanulni valót is adtunk. Első tiszti beosztásukba kerülve azoknak sok mindenről kiderül majd, hogy fontos volt, jó, hogy megtanulták – fogalmazott a kancellár.

Beszédében Nagy Kálmán ezredes a harmadévesekhez fordulva kiemelte: most, hogy hamarosan átveszik a hallgatói tagozat zászlaját, ők lesznek a „legnagyobbak” az egyetemen. Így szeptembertől felelősséggel kell viselniük a végzős hallgató megnevezést.

Az egykori ludovikás hallgatók nevében a hatvanhat esztendővel ezelőtt, 1944. augusztus 20-án tisztté avatott dr. Martin Kornél nyugállományú alezredes szólt az egybegyültekhez. Elmondta: amikor az egykori ludovikást azt a megtiszteltetés éri, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem most avatandó tisztjelöltjeinek száznapos ünnepségén megszólalhat, első gondolata óhatatlanul is az összehasonlítás. 1944. nyarán hazánk már három éve hadban állt, a honvédségünk a Kárpátokat védte az ellenségtől, a német fegyvertárs kéretlen megszállóként volt jelen az országban. Az országot és lakosságát pedig amerikai, valamint brit bombázás sújtotta. A Ludivika Akadémia széttelepítve, a páncélosok további kiképzése Zsámbékon, majd Esztergomtáborban folyt, de a leendő tisztek már alig várták augusztus 20-át, hogy azt követően bizonyíthassanak.

– Húsz évi kötelező szolgálatot írunk alá az akadémián elnyert tiszti rendfokozat ellentételeként, de akkori lelkesedésünkben akár negyven évet is aláírtunk volna. Ugyan ki gondolt arra, hogy a háború, avatásunk után hátralévő alig nyolc hónapjában a huszonegy páncélos hadnagyból hatan adják életüket – fogalmazott a nyugállományú katonatiszt, majd arról beszélt, hogy ma, 2010 tavaszán mindannyian tudjunk, hogy az ország és benne honvédségünk súlyos terhek közepette, iszonyúan nehéz helyzetben van.

Az ünnepség végén Tömböl László vezérezredes, Dr. Nagy Kálmán ezredes, Dr. Szarka Gábor ezredes, és az egyetem hallgatói önkormányzatának képviselője, Kiss Balázs hallgató közösen megkoszorúzták a Mária Ludovika emlékmüvet. A rendezvény ezt követően a Budapesti Helyőrségi Zenekar látványos előadásával az MH Támogató Dandár 32. Budapest Díszzászlóalj különleges díszelgő csoportjának fegyveres alaki show-jával, illetve az ZMNE hallhatóinak közelharc és kézitusa bemutatójával folytatódott. Az érdeklődők mindezek mellett honfoglalás kori, lovagkori és a török hódoltság idejéből való harci bemutatót is megtekinthettek.

A Ludovika Fesztivál vasárnap ökumenikus tábori misével, valamint első-, és második világháborús, illetve 1956-os bemutatóval folytatódott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.