2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a tartalékos katonai szolgálat

Art of WAR  |  2010. 06. 15., 09:18

Német és magyar tartalékos katonai szervezetek vezetői találkoztak Veszprémben a múlt héten: a három napos eseménynek az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred adott otthont. A tartalékos katonák a 7. német-magyar közös szemináriumon egyeztették azon tapasztalataikat, melyeket az elmúlt években a tartalékos szervezetek működtetésében szereztek.

A rendezvényt Dr. Czuprák Ottó, a Magyar Tartalékosok Országos Szövetségének (MATASZ) elnöke, valamint Dávid István nyá. alezredes közösen nyitották meg. A német küldöttséget Manfred Soltwedel fregattkapitány vezette és a tartalékosok Németország több tartományában müködő katonai szervezeteket képviselték. A rendezvényen részt vett Ulrich Pfeiffer vezérkari ezredes, Németország katonai attaséja is. A szemináriumon magyar részről a Magyar Tartalékosok Országos Szövetségének vezetői, valamint több megye szervezetének elnökei vettek részt.

A program a vendéglátó katonai alakulat bemutatkozásával kezdődött. Szücs József mérnök alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese ismertette a légtérellenőrző ezred feladatait és mutatta be az ezred munkáját. Ismertetője során külön köszönetet mondott a német katonai vezetésnek azért, hogy az elmúlt tizenöt évben nagyon sok hivatásos katona került kiképzésre ezredüktől németországi bázisokon. "Jó alapokat szereztek a katonáink, amit bizonyítanak azok az ellenőrzések, amelyeket az elmúlt években a NATO végrehajtott és ezek nagyon szép eredménnyel zárultak", fogalmazott.

Manfred Soltwedel tábornok beszédében külön kiemelte azt, hogy évekkel ezelőtt Koszovóban nagyon sok magyar katonával szolgált már együtt, és nagyon jól tudtak együtt dolgozni, pedig akkor még volt egy olyan időszak is, amikor a két ország hivatalosan nem volt szövetséges, ez azonban nem érződött a katonák mindennapi együttmüködésén. Ezt követően a vendégek az alakulat múltjával és történetével ismerkedtek a nemrégiben átadott csapatmúzeumban. Itt fényképeken láthatták a fegyvernem megalakulását és a technikai fejlesztéseket, a szervezeti átalakulásokata napjainkig figyelemmel kísérhették. A délelőtt folyamán csatlakozott a katonai szeminárium munkájához Debreczenyi János, Veszprém polgármestere is. Hozzászólásában köszöntötte a vendégeket és hangsúlyozta: ő is tagja a MATASZ megyei szervezetének, és mint tartalékos katona, fontosnak tarja az ilyen szakmai találkozásokat. Kiemelte: az elmúlt évek során nagyon jó kapcsolat alakult ki a város önkormányzata és a honvédség között, a felek figyelemmel kísérik és segítik egymás tevékenységét, és e kapcsolat egyik kézzelfogható eredménye az, hogy az önkormányzat az elmúlt évben az ezrednek alakulat zászlót adományozott. Külön említést tett Veszprém német testvérvárosi kapcsolatairól és ezek Szent István királyhoz kapcsolódó történelmi gyökereiről. Czuprák Ottó elnök reagálva polgármester által elmondottakra kiemelte: a MATASZ vezetésében nagyon fontosnak tartják a tartalékos katonai szerveztek együttmüködését, és elindult egy magyar kezdeményezés is, ami az Európai Unió Tartalékos Katonai Szervezetének megalakítását célozza. Kérte a polgármestert és a jelenlévőket, hogy segítsék elő a gondolat megvalósítását, álljanak az ügy mellé.

A bevezető előadás a német tartalékos szövetséggel és a Bundeswehr kapcsolatával foglalkozott. Reinhard Gernandt őrnagy elmondta: jelenleg a német politikában jelentős vita zajlik a hadkötelezettségen alapuló katonai szolgálat körül. A vitában egy dolog a bizonyos, 2010. október 1-től hat hónapra kívánják csökkenteni a hadkötelezettség idejét. Ugyanakkor a törvény lehetőséget ad arra is, hogy a katona önkéntes alapon 23 hónapig vállalhat még szolgálatot. A hathónapos hadkötelezettségre bevonulók felkészítésére jelenleg kétféle variáció van, erről szakmai körökben még folynak az egyeztetések. A katonai költségvetés csökkenése miatt egyes feladatokat töröltek, és a honvédelmi miniszter fontolgatja a hadkötelezettségen alapuló katonai szolgálat felfüggesztését. Közben a háttérben a politikusok között is vita folyik a profi hadsereg felállításáról, a hadkötelezettség megszünéséről. Ez a vita lehetőséget ad a tartalékos szervezeteknek is arra, hogy hallassák a hangjukat, mert ők azok, aki nyíltan mernek véleményt mondani a politikusoknak, ezzel közvetítve a szakma álláspontját a törvényhozók felé. „Ez egyben egy új lehetőség is arra, hogy átértékeljék a tartalékosok helyét és szerepét. Egyik fő érvünk az, hogy a tartalékosoknak híd szerepet kell betölteniük a társadalom és a hadsereg között”, fogalmazott, és elmondta: jelenleg tizenkét olyan érvük van, amivel védik a hadkötelezettséget és bizonyítják a tartalékos katonai szolgálat szükségességét. „Napjainkban nagyon fontos szerepe van annak, hogy a katasztrófahelyzetekben a tartalékosok jelentős szerepet vállalnak.” A szervezetek tagjai a mostani árvizeknél ott vannak a polgármesterek mellett, valamint a tartományi vezetésekben, folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a civil vezetés és a hadsereg között, és koordinálják a feladatokat.

Ulrich Pfeiffer német katonai attasé hozzászólásában elmondta: jelenleg senki nem tudja megmondani azt, hogy a Bundeswehr az elkövetkezendő időkben milyen szervezetben és létszámmal fog müködni. A világon minden hadseregnek csökken a létszáma, ezzel párhuzamosan csökkennek a hadseregre szánt kiadások is: ezek a csökkenések mindig kis válságot okoztak a hadsereg életében, amit most szeretnének elkerülni. A tartalékos kérdést ezektől a folyamatoktól függetlenül kell kezelni. Pfeiffer elmondta: leginkább az amerikai Nemzeti Gárdát kell példaként venni arra, hogy egy ilyen nagy szervezettel mennyi dolgot lehet megoldani, hiszen általa nagyon sok segítséget adhatnak az aktív állománynak, valamint a polgári lakosságnak. A tartalékosok a missziókban jelenleg is sok speciális feladatokat oldanak meg, ami nagyon sokat segít az élő katonai szervezeteknek.

A szeminárium résztvevői megegyeztek abban, hogy vannak olyan tapasztalataik, amit célszerü kicserélniük, mert saját hazájukban a katonai átszervezések során már megélték azokat. Ezek a megbeszélések a tartalékos szolgálat fenntartásában, müködtetésében és fejlesztésében jelenthetnek majd sokat. A szeminárium a magyar előadásokkal és az előadásokkal kapcsolatos hozzászólásokkal folytatódott. Másnap délelőtt a szeminárium résztvevői közös megemlékezést és koszorúzást tartottak a Veszprémben található német katonai temetőben, majd Veszprém és környéke történelmével ismerkedtek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.