2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Combat ready”

Art of WAR  |  2010. 10. 29., 14:10

Mozgalmas őszi időszakot zárhattak le a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred hídépítő katonái. A több hetes átkelés kiképzést, harcászati és szakharcászati kiképzést követően, a Magyar Honvédség NATO felajánlott, Vegyes hídépítő százada október 26-án és 27-én, CREVAL ellenőrzés formájában adott számot felkészültségéről.

Az ellenőrzést az MH Összhaderőnemi Parancsnokság állományából kijelölt szakmai bizottság végezte, melyet Otto Siegfried alezredes, és Csurgó Attila alezredes a NATO Szövetséges Erők Parancsnokságáról felügyelt. Az ellenőrzés, a század parancsnokának angol nyelvü jelentésével kezdődött, aki ismertette a század rendeltetését, feladatait, felszereltségét. Jelentette a kialakult hadmüveleti helyzetet, mely szerint a folyón átívelő közúti híd megsérült és ennek kiváltására az adott körzetben 60 tonnás úszó aljzatú hidat kell építeni a századnak, melyet 24 órán keresztül kell üzemeltetni és biztosítani a forgalmat a folyó két partja között.

Combat ReadyElőször az alakulótéren a felsorakozott alegység létszámát, tagjainak felkészültségét, személyi irataikat, felszereléseiket vette vizsgálat alá a bizottság. Majd a század okmányait is részletesen ellenőrizték a szakterületek képviselői. Ezt követően elkezdődött a feladat valós végrehajtása. A gyakorlótéren, a müveleti területnek megfelelően kialakította a század a körletét. Megfelelő álcázással, széttagoltsággal a nagyszámú technikai eszköz jól beleolvadt a környezetébe.

A századparancsnok parancsára a müszaki felderítő alegység kivonult felderíteni a folyószakaszt, a lehetséges hídátkelőhelyek helyének meghatározásához. Az élet azonban nem ilyen egyszerü valós körülmények között. Nem volt elég az eső, a nyakig érő sár, a katonákat folyamatosan érték a különböző bejátszott incidensek. A jól védett ellenőrző-áteresztő pontnál illegális behatoló, elhagyott csomag, robbantás, tüzérségi tüz tesztelte az alegység közelbiztosításának hatékonyságát. Később vegyi riadó, majd hangos fegyverropogással támadás érte a csapatot.

Combat ReadyA második napon a felderítők által felderített folyószakaszhoz menetet hajtott végre a század. A biztosítók elfoglalták a helyeiket az építés körzetében. A gyorsan megépített 80 tonnás komppal két darab BTR került átforgalmazásra a biztosító katonákkal együtt a túlsó partra, ezáltal biztosítva a folyószakasz mindkét oldalát. Elkezdődhetett a fő feladat, a hídépítés, miközben az ellenerő folyamatos támadó tevékenységet hajtott végre.

A technikai eszközök folyamatosan cserélődtek a part mentén és szaporodtak a folyón. „BMK-t a vízre!, „Pontont dobj!” hallatszottak a szakaszparancsnokok gyakorlott vezényszavai, melyre az állomány rutinosan végrehajtotta a feladatait. A hadihíd elemekből összeállított két fél hídszakaszt a tolóhajók már úsztatták is a hídtengely irányába, ahol ügyes navigálással összeillesztették őket, és zárták a hidat. A hídpróba után megindulhatott az átcsoportosítás a túlsó partra. Egy híd a folyón jól látható, könnyen azonosítható és támadható az ellenfél részéről. Így nem meglepő, hogy színlelt légitámadás érte a hidat, melyen a „sebesültek” szakszerü ellátása érdekében tevékenykedett az egészségügyi személyzet. A támadás során megrongálódott hídelemek cseréjét, a híd nyitásával, majd zárásával megoldotta az állomány.

Combat ReadyA század a kapott harcparancsnak megfelelően látta el feladatát, végezte tevékenységét. A hosszú, fáradtságos kiképzési és felkészülési folyamat elérte az eredményét. Az ellenőrző csoport meghozta az összegzését. „Combat ready” értékelést adtak, azaz a század „bevetésre kész”. Otto Siegfried alezredes zárszavában kifejezte – örömmel látta, hogy a század képes a NATO elvárások alapján, szakszerüen tevékenykedni, végrehajtani a feladatát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK