2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Túl az ezren...

Art of WAR  |  2010. 11. 22., 09:47

Szolnokon a MH Béketámogató Kiképző Központ falai között immáron hatodik alkalommal került sor a külszolgálatra készülő tiszti és tiszthelyettesi állomány, új rendszer szerinti, Missziós Törzstiszti Alap-, és Missziós Törzstiszti Célfelkészítésére.

A jelenlegi képzéssel mely az afganisztáni hadszíntérre készítette föl az egyéni beosztásokba tervezett állományt a kiképző központ átlépte az ezer főt, azaz ennyi katona vett részt a 2010-ben végrehajtott felkészítéseken. A Missziós Törzstiszti Alaptanfolyam (MTA) célja volt, hogy megfelelő ismeretekkel lássa el a külszolgálatra készülő állományt. A november 2-án kezdődött tanfolyamon 34 tiszt és tiszthelyettes kezdte meg a felkészítést, mely során a hadmüveleti területen való munkavégzés szempontjából elengedhetetlen témakörök ismereteit sajátították el. A békefenntartó ismeretek keretében a hallgatók megismerkedtek a békefenntartás alapjaival a békemüveletek kialakulásával és a békefenntartás jogi alapjaival. Előadásokat hallgattak meg az aknamezők felismerésének jellemzőiről és megtanulhatták azt is, hogy a teendőjük, milyen tevékenységeket kell végrehajtaniuk egy aknabaleset esetén.

MH Béketámogató Kiképző KözpontA vegyivédelmi kiképzés során megtanulták, hogy mit kell tenniük egy esetleges vegyi szennyezés esetén, majd a vegyivédelmi védőruha fel és levételének szabályos végrehajtását gyakorolták. A térképészeti ismeretek foglalkozáson pedig megismerkedtek a NATO-ban használatos térképekkel, majd gyakorlati foglalkozáson sajátították el a navigációs eszközök használatát. Mindezek mellett pedig elsajátították az alapvető kommunikációs eszközök alkalmazását, majd gyakorlati foglalkozás során a rádióforgalmazás szabályait – mégpedig angol nyelven.

A müveleti eljárások oktatása során megismerkedtek az alapvető járőr feladatokkal a katonai menet és menetbiztosítás valamint a meglepés elleni védelem lehetséges módszereivel, továbbá kiképzést kaptak C-IED alapismeretekből. A felkészülő állomány ismereteinek bővítése céljából 8 órában egészségügyi komplex foglalkozáson estek át, melynek során az ön és kölcsönös segélynyújtás ismereteit sajátították el.

A tanfolyam során tájékoztatót kaptak a civil-katonai kapcsolatokról, vagyis az úgynevezett CIMIC tevékenységről, valamint a müveleti területen jelenlévő világvallásokról. A pszichológiai felkészítés során megismerték a fogva tartás körülményei közötti viselkedés szabályait. A képzés alapvető célja az volt, hogy a NATO – illetve főként az ISAF –  állományába kerülő törzstiszteket felkészítsék a hadmüveleti területen való eredményes szolgálatra.

MH Béketámogató Kiképző KözpontA kiképzés következő állomása a konkrét beosztásokra való úgynevezett Missziós Törzstiszti Célfelkészítés volt, mely  november 15-én kezdődött a kiképző központban. Ennek részeként került sor a konkrét hadszíntéri felkészítésre. Az alaptanfolyam állományán felül további 14 fő kezdte meg a célorientált felkészülést, melynek keretében megismerték Afganisztán geopolitikai helyzetét és a Katonai Felderítő Hivatal tájékoztatója során információkat kaptak az Afganisztánban előforduló kockázatokról és veszélyekről. A kiképzés során a felkészülő állomány végrehajtotta az előírt lőgyakorlatokat is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

A 2014-es első, majd a 2022 óta tartó második, Ukrajna elleni orosz fegyveres támadás tökéletes pontossággal mutat rá arra: Nyugat-Európa és a NATO jelenleg erős korlátokkal küzd még az önvédelem területén.

  NÉPSZERŰ HÍREK