2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Túl az ezren...

Art of WAR  |  2010. 11. 22., 09:47

Szolnokon a MH Béketámogató Kiképző Központ falai között immáron hatodik alkalommal került sor a külszolgálatra készülő tiszti és tiszthelyettesi állomány, új rendszer szerinti, Missziós Törzstiszti Alap-, és Missziós Törzstiszti Célfelkészítésére.

A jelenlegi képzéssel mely az afganisztáni hadszíntérre készítette föl az egyéni beosztásokba tervezett állományt a kiképző központ átlépte az ezer főt, azaz ennyi katona vett részt a 2010-ben végrehajtott felkészítéseken. A Missziós Törzstiszti Alaptanfolyam (MTA) célja volt, hogy megfelelő ismeretekkel lássa el a külszolgálatra készülő állományt. A november 2-án kezdődött tanfolyamon 34 tiszt és tiszthelyettes kezdte meg a felkészítést, mely során a hadmüveleti területen való munkavégzés szempontjából elengedhetetlen témakörök ismereteit sajátították el. A békefenntartó ismeretek keretében a hallgatók megismerkedtek a békefenntartás alapjaival a békemüveletek kialakulásával és a békefenntartás jogi alapjaival. Előadásokat hallgattak meg az aknamezők felismerésének jellemzőiről és megtanulhatták azt is, hogy a teendőjük, milyen tevékenységeket kell végrehajtaniuk egy aknabaleset esetén.

MH Béketámogató Kiképző KözpontA vegyivédelmi kiképzés során megtanulták, hogy mit kell tenniük egy esetleges vegyi szennyezés esetén, majd a vegyivédelmi védőruha fel és levételének szabályos végrehajtását gyakorolták. A térképészeti ismeretek foglalkozáson pedig megismerkedtek a NATO-ban használatos térképekkel, majd gyakorlati foglalkozáson sajátították el a navigációs eszközök használatát. Mindezek mellett pedig elsajátították az alapvető kommunikációs eszközök alkalmazását, majd gyakorlati foglalkozás során a rádióforgalmazás szabályait – mégpedig angol nyelven.

A müveleti eljárások oktatása során megismerkedtek az alapvető járőr feladatokkal a katonai menet és menetbiztosítás valamint a meglepés elleni védelem lehetséges módszereivel, továbbá kiképzést kaptak C-IED alapismeretekből. A felkészülő állomány ismereteinek bővítése céljából 8 órában egészségügyi komplex foglalkozáson estek át, melynek során az ön és kölcsönös segélynyújtás ismereteit sajátították el.

A tanfolyam során tájékoztatót kaptak a civil-katonai kapcsolatokról, vagyis az úgynevezett CIMIC tevékenységről, valamint a müveleti területen jelenlévő világvallásokról. A pszichológiai felkészítés során megismerték a fogva tartás körülményei közötti viselkedés szabályait. A képzés alapvető célja az volt, hogy a NATO – illetve főként az ISAF –  állományába kerülő törzstiszteket felkészítsék a hadmüveleti területen való eredményes szolgálatra.

MH Béketámogató Kiképző KözpontA kiképzés következő állomása a konkrét beosztásokra való úgynevezett Missziós Törzstiszti Célfelkészítés volt, mely  november 15-én kezdődött a kiképző központban. Ennek részeként került sor a konkrét hadszíntéri felkészítésre. Az alaptanfolyam állományán felül további 14 fő kezdte meg a célorientált felkészülést, melynek keretében megismerték Afganisztán geopolitikai helyzetét és a Katonai Felderítő Hivatal tájékoztatója során információkat kaptak az Afganisztánban előforduló kockázatokról és veszélyekről. A kiképzés során a felkészülő állomány végrehajtotta az előírt lőgyakorlatokat is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK