2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gránátokat találtak a híd pillérjénél

Art of WAR  |  2010. 12. 09., 09:47

A tűzszerészek munkáján is jól látható, hogy beállt a tél és leesett az első hó. A 48. héten, azaz november 28. és december 5. között ugyanis már csak 19 bejelentést kaptak. Ezek közül tíz esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő főnökségének munkatársa elmondta azt is, hogy a tüzszerészek idén eddig összesen 2076 bejelentést kaptak.

November 30-án, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúrról kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tüzszerészei, amely szerint a Kossuth téren található polgármesteri hivatal előtti járdán valaki otthagyott egy, a második világháborúból származó robbanószerkezetet. A Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy az ismeretlen személy egy 105 milliméteres, repeszromboló gránátot hagyott az aszfalton. A gránát olyan rossz állapotban volt, hogy a közelben kijelölt helyen meg kellett semmisíteni. Azt sajnos azóta sem sikerült kideríteni, hogy ki hagyta a robbanószerkezet a polgármesteri hivatal előtt.

December elsején a főváros XIX. kerületébe, a Hoffer Albert utcába riasztották a tüzszerészeket, mivel a bevásárlóközpont mögötti zárt, ipari területen, földmunkálatok közben egy világháborús robbanószerkezetet találtak. A 81 milliméteres, német gyártmányú aknavető gránátot a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette tüzszerész járőr a központi gyüjtőbe szállította.

December 2-án ugyancsak Budapesten akadt dolguk a tüzszerészeknek, de ezúttal a II. kerületben. A Margit-híd negyedik pillérének ellenőrzése közben a búvárok több, a második világháborúból származó robbanószerkezetet hoztak a felszínre. A Vörös Mihály főhadnagy vezetésével helyszínre érkezett járőr tizenöt darab, 81 milliméteres aknavetőgránátot, valamint nagyjából tíz kilogrammnyi égőgyújtőt szállított a központi gyüjtőbe.

December 3-án a Pest megyei Dabas-Gyónról érkezett a bejelentés a tüzszerészekhez, amely szerint a település egyik magánházának udvarán világháborús robbanószerkezeteket találtak. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy a földmunkák során egy 100 milliméteres, gyakoroló repeszromboló gránátot, valamint egy 122 milliméteres repeszromboló gránátot találtak. A robbanószerkezeteket a tüzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

December 5-én Dunaújvárosba is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tüzszerészeinek, mivel a Kőmüves utcában, az egyik lakáshoz tartozó pincében – a bejelentés szerint – világháborús lőszereket találtak. A Szalai Attila zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy mindössze üres hüvelyek kerültek elő, amelyeket a központi gyüjtőbe szállítottak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK