2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyolcvannyolcasok a rajtnál

Art of WAR  |  2011. 04. 05., 10:20

Nagyon fontos a jó fizikai erőnlét a szakmai feladatok végrehajtása szempontjából. A könnyűlövészeknél, a missziókban, hadműveleti területen, vagy a harcmezőn ez a honvéd utolsó támasza, ha a szükség úgy kívánja meg. Ezt szem előtt tartva rendeztek szakmai versenyt a MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóaljnál.

Nyolcvannyolcasok a rajtnál Az MH 25/88. Könnyü Vegyes Zászlóalj katonái április 1-jén úgynevezett rajkötelék versenyt hajtottak végre az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis területén. A verseny célja az volt, hogy a missziós célfelkészítés előtt az alakulat legkisebb harcászati kötelékei számot adjanak az országvédelmi és az V. cikkely szerinti feladatok végrehajtási képességeinek elért szintjéről – tudtuk meg a zászlóalj parancsnokától, dr. Ruszin Romulusz ezredestől.

A közösen végrehajtott fizikai megmérettetés, az egy célért való küzdelem kiváló összekovácsoló erő a katonai alegységek életében. A versenyen a katonák legnagyobb ellensége az idő volt. Minden versenyszámot szigorú döntnökök – a századok vezénylő zászlósai és a szakaszok rangidős tiszthelyettesei – bíráltak és mérték a rohanó másodperceket. A katonák minden erejüket összeszedve egymást segítve küzdöttek. A verseny három helyszínen zajlott. A taktikai házban az állomány helyiségharc tudásáról adott számot Paint Ball puskákkal, természetesen aktív szemben álló „ellenség” ellen. 

Nyolcvannyolcasok a rajtnál Az akadálypályán egy lőszeres ládát, hordágyat és két 10 literes ivóvizes kannát is magukkal kellett vinniük a versenyzőknek. Ezzel a számmal a verseny szervezői a valóságot kívánták a lehető legjobban szimulálni, hiszen ha a raj életben akar maradni a két legfontosabb anyag, amivel rendelkeznie kell a víz és a lőszer...

A harmadik helyszínen a technikai ismeretek tudásszintjének felmérése zajlott. Először a raj összes fegyverének – pisztoly, gépkarabély, géppuska, RPG – összeszerelését és müködés előtti ellenőrzését kellett végrehajtani úgy, hogy a stopper elindításakor a fegyverek szétszerelt állapotban hevert a raj tagjai előtt. Ezt követően pedig még a rádiót is össze kellett szerelniük, s az adott frekvenciára hangolniuk a katonáknak. A stopper csak akkor állt meg, ha sikeres volt az összeköttetés felvétele az ellenállomással.

A legjobb teljesítményt nyújtó raj, rajparancsnoka vándorserleget vehetett át dr. Ruszin Romulusz ezredestől, a zászlóalj parancsnokától. A kupa 1 évig a győztes csapatnál marad, nevük pedig felkerül a parancsnoki épület dicsőség falára. A parancsnok a serleg átadásakor hangsúlyozta: a raj csak akkor igazán hatékony, ha a benne lévők együtt, saját érdekeiket a közösség érdekei mögé sorolva küzdenek egymásért egy közös cél érdekében.

Nyolcvannyolcasok a rajtnál

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK