2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Légi-lövészeten a Helikopter Bázis

Art of WAR  |  2011. 04. 18., 14:20

2011. április 11-15. között éleslövészetet hajtott végre az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Harcihelikopter Zászlóalja, a Veszprém Melletti „0” ponti lőtéren, valamint a Jutaspuszta – Újmajor leszállóhelyen. A Jutaspusztán kiépített tábor parancsnokától, Lázár Béla őrnagytól megtudtuk, hogy az április 11-i héten kezdődött lövészetre, a zászlóalj két darab Mi-24-es harcihelikopterrel, valamint a repüléseket biztosító logisztikai és repülőműszaki elemekkel települt ki.

A kiképzési célból végrehajtott levegő-föld éleslövészet során a helikopter fedélzeti fegyvereinek rendeltetésszerü használatát gyakorolták. A mostani alkalommal a 336-os oldalszámú Mi-24 P, valamint a 716-os oldalszámú Csőri II. díszfestésü Mi-24-es 30 milliméteres gépágyújával (Mi-24 P), 12,7 milliméteres géppuskájával, valamint az Sz-5 és Sz-8 típusú nem irányított rakétájával hajtották végre a feladatokat. Ezzel összefüggésben a helikopterek fedélzetéről, gépkarabéllyal történő éleslövészetet is gyakoroltak a Mi-24-es deszant teréből.

Légi-lövészeten a Helikopter Bázis

Az előretolt felfegyverző és üzemanyagtöltő pontra hétfőn érkező helikoptereseknek a keddi, szerdai és csütörtöki napokon volt lehetősége a lövészeti feladatok teljesítésére.Április 12-én, kedden délelőtt, a Szállítóhelikopter Zászlóalj is csatlakozott a lövészethez. Két darab Mi-8 típusú közepes szállítóhelikopterrel települtek ki Szolnokról a zászlóalj katonái, melyekkel biztosították a délelőtt folyamán a fedélzeti lövészek felkészítését, kiképzését a Magyar Honvédség Mi-17 Légi Kiképzés támogató Csoport (AMT MI-17) missziójába.

A „szállítók” közösen hajtották végre repülési feladataikat a Harcihelikopter Zászlóaljjal. A harci- és szállítóhelikopterek felváltva repültek a „0” ponti célok fölé, hogy a fedélzetükön lévő légi lövészekkel, valamint fedélzeti fegyvereikkel tüzet vezessenek azokra. A megfelelő számú éles lőszer ellövésével kiképezték a lövészeket arra, hogy az afganisztáni misszióban egy adott fedélzetről képesek legyenek a helikopterek repülését, valamint le- és felszállását biztosítani.

Légi-lövészeten a Helikopter Bázis

Azon kívül, hogy ezt a képességet sikeresen elsajátították a katonák, missziós feladatukból adódóan megszerzett tudásukat át is kell majd adniuk az afgán haderő katonái számára. A végrehajtott készségfejlesztés után a magyar fedélzeti lövészek ebben a feladatkörben is helyt tudnak majd állni az ázsiai országban.

Légi-lövészeten a Helikopter BázisA kedd délelőtti gyakorlat után a Szállítóhelikopter Zászlóalj katonáinak feladata volt a „0” ponti lőtér biztosítása. Erre egy Mi-8-as szállítóhelikopter lett kijelölve. A gép és személyzetének feladata egy esetleges nagyobb lőtéri tüz felgyúlásakor a BAMBI-Bucket-tel történő oltás lett volna, melyre szerencsére nem volt szükség. A „harciak” gépágyús, valamint nem irányított rakétás lövészete során ugyan keletkeztek kisebb tüzek az aljnövényzetben, de ezeket, a lövészetet biztosító tüzoltó személyzet képes volt eloltani. A keddi napon a Szállítóhelikopter Zászlóalj feladata volt a lőtéri repülésvezetői feladatok ellátása is.

Szerdán már csak a Harcihelikopter Zászlóalj folytatta a lövészetet, szintén a délelőtti óráktól kezdve.

Április 14-én, csütörtökön viszont délután 16 órakor kezdődött a repülés, és egészen este 22 óráig tartott. Ez alatt kellett a pilótáknak a meghatározott, valamint az előző napokról megmaradt lőszer- és rakétamennyiséget „elszórni” a lőtéren.

Sajnos az időjárás nem volt túl kedvező.”Amit olvasunk erről a tankönyvben, azt most tapasztalhatjuk a valóságban” – mondja Lázár Béla őrnagy a csütörtöki időre. Eső, hideg, viharos szél, kevés napsütés. Talán így lehetne jellemezni a napot. A gépeken dolgozó kiszolgáló személyzetnek embert próbáló feladat volt délutántól egészen estig az esőben, viharos, hideg szélben dolgozni, a helikopteren lévő pilóták gyomrát pedig egy-egy nagyobb széllökés keverte fel a repülések során.

Természetesen a kiváló rutinnal rendelkező müszaki személyzetnek és a pilótáknak így is sikerült a kiszabott mennyiségü lőszert és rakétát betöltenie és ellőnie, tehát, egy újabb sikeres kiképzési lövészetet tudhat maga után az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Harcihelikopter Zászlóalja.

Április 15-én, pénteken elkezdődött a hazatelepülés, először a két helikopter indult el szolnoki bázisára, majd őket követték a repülést biztosító és kiszolgáló földi egységek, persze, ők már az ország közúthálózatát használva…

Szerző: Balogh Ákos

További képekért kattintson az LHSN képgaléria rovatára!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK